Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Dertien in een dozijn: Alcatel op het MWC

Door: Ger de Gram | 28 februari 2013 21:16

Gisteren viel er bij ons voor de derde dag op rij een persbericht van Alcatel op de mat. Zonder gekheid was de kop: “Alcatel One Touch introduceert nog meer smartphones met power.” Treffender dan dat kan het haast niet: de Franse fabrikant kwam op het MWC met maar liefst 13 (!) nieuwe toestellen op de proppen.

Gisteren viel er bij ons voor de derde dag op rij een persbericht van Alcatel op de mat. Zonder gekheid was de kop: “Alcatel One Touch introduceert nog meer smartphones met power.” Treffender dan dat kan het haast niet: de Franse fabrikant kwam op het MWC met maar liefst 13 (!) nieuwe toestellen op de proppen.

Video: een karrenvracht aan smartphones

Welke Fransoos moet jij aanschaffen? Aan ons de uitdaging om dat in één vlotte video samen te vatten.

Marketingtruc
Eigenlijk is het te idioot voor woorden. Op een wereldwijde mobiele beurs als fabrikant doodleuk meer toestellen lanceren dan alle anderen bij elkaar. Maar een slimme marketingtruc is het ook. Alcatel is nou niet de meest gerenommeerde smartphonefabrikant, maar op deze manier wisten de Fransen wel verreweg de meeste aandacht voor hun stand te genereren.

Grappig genoeg had Alcatel lang niet eens alle toestellen beschikbaar voor uitgebreide hands-ons. Van de dertien toestellen waren alleen de midrange en high end-telefoons uitgestald om aan de tand te voelen. De gehele goedkope Alcatel One Touch Pop-lijn, bestaande uit S Pop, M Pop, X Pop en T Pop (volgen jullie het nog?) was keurig achter glas verstopt.

Misschien was het wel een truc om alle magere hard- en software en de eventuele gevolgen daarvan zo min mogelijk op te laten vallen bij deze budgettelefoons. Treffend was de T Pop, een uiterst compact model met een versie van Android haast ouder dan Mart Smeets. Het feit dat hij Android 2.3 van heel lang geleden draaide en nooit een update zou ontvangen, moesten we zien als een feature. Daarom kon hij drie tientjes goedkoper zijn dan de anderen.

Scribe HD
En dat terwijl de rest van hun portfolio best tof leek. Vooral de Alcatel One Touch Scribe HD - een regelrechte Galaxy Note copycat met pennetje -en de ultramegasuper-platte One Touch Idol Ultra maakten indruk. 

Alcatel claimt met laatstgenoemde met 6,45 mm de dunste telefoon ooit gemaakt te hebben. Dat had dan wel weer wat consequenties: een 3,5 mm jackplug en micro-sd kaartslot ontbreken. Originele oplossing hebben de Fransen hiervoor ook: koop de iets goedkopere en dikkere One Touch Idol. Heb je alleen wel een iets minder sjiek scherm (IPS-LCD in plaats van AMOLED) en een tragere processor.

Ook van de Scribe zijn er twee edities. De Easy is, naast eenvoudig in gebruik (‘hahahaha’) voorzien van wat mindere hardware dan zijn grote HD-broer, die met een bedrag van 399 euro momenteel het duurste apparaat in de gehele line-up van de fabrikant is.

iPhone voor de vrouw
Tot slot brengt budgetteer Alcatel net als ZTE ook nog een FireFox OS-telefoon op de markt en mikt het met de Alcatel One Touch Star op de vrouw die geen iPhone kan betalen. Dat van ‘de vrouw’ verzinnen wij niet, dat was onderdeel van de uitleg die we kregen. De One Touch Snap LTE is met dual-core processor en toegang tot het 4G-netwerk klaar voor de toekomst. Ironisch genoeg heeft zijn tweelingbroer een moderne quad-core processor, maar doet die weer niks met 4G.

Het levert Alcatel een productportfolio op die zelfs voor de welingevoerde techjournalist maar moeilijk bij te houden is. Of dat erg is, is een tweede. Het adagium ‘de consument heeft bij ons wat te kiezen’ was nog nooit zo waar en Samsung bewijst al jaren dat die strategie kan werken.

Preview: Scribe HD en Idol Ultra
Nou hopen dat de telefoons ook nog echt wat zijn. Uitgebreide reviews moeten daar antwoord op geven. Van de Scribe HD en de Idol Ultra beloven we jullie in ieder geval nog wat meer informatie, want daar komen nog individuele video’s van. Weldra bij u en ons op het internet.

Deel dit bericht:
Tags