Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic DMC-GF5 eenvoudig en compact

Door: Ger de Gram | 5 april 2012 07:00

 Panasonic lanceert de Panasonic DMC-GF5. Deze systeemcamera moet de consument die vooral niet te ingewikkeld wil doen voorzien van een gebruiksvriendelijk apparaat, waarmee prachtige foto's kunnen worden gemaakt. Is dat zo? Bekijk de Panasonic DMC-GF 5 preview. 

Panasonic lanceert de Panasonic DMC-GF5. Deze systeemcamera is de opvolger van de DMC-GF3 en moet de consument die vooral niet te ingewikkeld wil doen voorzien van een gebruiksvriendelijk apparaat, waarmee prachtige foto's kunnen worden gemaakt. Ten op zichte van zijn voorganger is vooral de sensor en de processor verbeterd. En, niet onbelangrijk: het uiterlijk van de software ziet er een stuk gezelliger uit. Lees en bekijk de Panasonic DMC-GF 5 preview.

De Panasonic DMC-GF5 is een stijlvolle camera, in een compact jasje. Da’s een zin die in veel persberichten op het gebied van compactcamera’s staat, maar in dit geval is het niet overdreven. De Panasonic GF-3, de voorganger van deze camera, zag er al leuk uit, maar had een relatief gladde grip wat het fotograferen enigszins bemoeilijkte. De GF-5 lost dit op, met een ferme rubber-achtige greep.

Panasonic DMC-GF5 video

De Panasonic DMC-GF5 is eenvoudig, maar moet toch kwalitatief hoogwaardige foto's maken.

De belangrijkste verbeteringen zitten echter in de camera zelf. De Panasonic Lumix DMC-GF5 is uitgerust met een nieuw ontwikkelde 12,1 megapixelsensor die vooral zou moeten uitblinken in de avonduren, met een uiterste ISO-stand van 12800. Die ISO-stand levert meestal de nodige ruis op, maar de hernieuwde Venus Engine beeldprocessor zou dit op moeten lossen. Het klinkt mooi, de praktijk zal moeten uitwijzen of dit ook het geval is. Wij hebben al wat DMC-GF 5 testfoto's gemaakt, die geven een indruk, maar niet meer dan dat. Een uitgebreidere Lumix DMC-GF 5 test zou dit moeten uitwijzen. Overigens kun je ook nog iets sneller fotograferen dan voorheen: 4 FPS op de hoogste resolutie, tegen 3,8 op de GF3.

Test Panasonic DMC-GF 5 : foto's

72157629309231774

Op de achterkant zit een 3" inch touchscreen, voorzien van 920.000 beeldpunten. De aanraakgevoeligheid is ten opzichte van zijn voorganger verbeterd en dat merk je direct. Vaak hebben digitale camera's een houterig touchscreen wat traag of slecht reageert. Dat is bij de Panasonic DMC-GF5 goed geregeld. En dat heeft voordelen bij het scherpstellen.Selecteert je focuspunt op het scherm, en daar stelt de DMC-GF5 op scherp. Ook kun je ervoor kiezen de Focus te tracken, via AF-Tracking. Fotografeer je een bewegende hond, via AF-tracking blijft die labrador constant scherp.

Panasonic Lumix DMC-GF5: sexy
Het display van de Panasonic Lumix GF-5 is ook nog op een andere manier gewijzigd. Het menu is namelijk volledig op de schop gegaan. Had de GF-3 nog relatief lelijke software, heeft Panasonic nu zijn hele menu volgestopt met mooie icoontjes, voorzien van uitleg en voorbeelden. Zodat het allemaal nog een stukje makkelijker wordt. En toegegeven, het ziet er erg sexy uit. Zeker ook omdat je zelf je eigen achtergronden kunt instellen. Grappig bedacht.

Handmatig fotograferen is wel wat lastiger - alles zit verstopt in menu's in plaats van directe knoppen - maar het is niet direct de bedoeling dat je die gebruikt. De camera is er voor de beginneling die gewoon erg goeie foto's wil maken, en eventueel van lens wil wisselen.

HD video ontbreekt ook niet op de DMC-GF5. Het toestel heeft een Full HD-filmmogelijkheid, resolutie 1920x1080 op 25P of 50i. Opslaan gaat via MP4 of AVCHD. De GF-5 heeft een directe cameraknop en dat is toch handig. Wat de kwaliteit is? Oordeel vooral even zelf in onderstaande video. Niet een heel diepgaand filmpje, maar je ziet wel dat de scherpstelling soepel verloopt en dat het geluid van aardige kwaliteit is.

Panasonic GF5 testvideo

De Panasonic DMC-GF5 slaat op in AVCHD of MP4

Creatieve filters
Creatieve filters zijn hip. Niet langer moet je kunnen photoshoppen om een mooi effect aan een foto mee tegeven. Dat moet allemaal direct vanuit de camera kunnen. De DMC-GF5 speelt in op die behoefte. Pinnhole, Miniatuur - het zit er allemaal op. Er zijn 14 stuks, maar liefst. Grappig is de Color Selector. Kies een kleur, en de Panasonic DMC-GF5 laat alleen die kleur zien in je foto, de rest is in zwart/wit. Eventueel kun je de sterkte van deze functie nog aanpassen.

Panasonic DMC-GF 5
Voorbeeldfoto gemaakt met de Color Selector.

Panasonic brengt de DMC-GF5 in vier verschillende kleuren uit. Zwart, wit, bruin en roze. De Japanners vroegen welke wij het mooist vinden. Unaniem kozen uw redacteur en collega Tobias Bos voor de witte versie. De roze editie is erg 'girly' terwijl, terwijl de zwarte een wat serieuzere look heeft.

Prijs Panasonic Lumix DMC-GF5: kopen? 
De Panasonoic Lumix DMC GF-5 ligt vanaf mei in de winkels. De adviesprijs is nog niet bekend, maar reken op minstens 400 tot 600 euro. Zijn voorganger, de DMC-GF-3, kun je vanaf circa 350 euro kopen.

Panasonic GF 5 specificaties

  • 12,1 Mp Live MOS sensor
  • Full HD, 1080P 25P. 50i video
  • Stereogeluid
  • 3" inch 920.000 pixel LCD-touchscreen
  • 4 FPS High speed shooting
  • 14 creatieve filters
  • Gezichtsherkenning
  • Venus Engine beeldprocessor
Deel dit bericht:
Tags