Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic DMC-TZ30 brengt je reis (weer) dichtbij

Door: Ger de Gram | 23 februari 2012 12:31

Een compactcamera als ideale reisgenoot. Dat hebben we eerder gezien, maar Panasonic doet met de Panasonic DMC-TZ30 wel een goede duit in dat bomvolle zakje dankzij 20x optische zoom en GPS Locations.

Een maandje geleden stroomde de redactiemail vol met kraakverse persberichten van Panasonic. De fabrikant lanceerde in korte tijd een stuk of tien compactcamera's. Op de Panasonic convention in Hamburg hadden we voor het eerst kans deze te bekijken. Het eerste in dit rijtje is de Panasonic DMC-TZ30. Een compactcamera als ideale reisgenoot. Dat hebben we eerder gezien, maar Panasonic doet met de Panasonic DMC-TZ30 wel een goede duit in dat bomvolle zakje dankzij 20x optische zoom en GPS Locations.

PREVIEWVIDEO Panasonic DMC-TZ30

Nieuwe sensor
De TZ-serie van Panasonic wordt al jaren geroemd om haar gebruikersgemak en beeldkwaliteit. De combinatie van een ijzersterke LEICA-lens en relatief eenvoudige bediening maken deze compactcamera's tot vrienden op vakantie. De zoom is bij de Panasonic DMC-TZ30 weer wat uitgebreid. Nu kun je tot 20x optisch zoomen bij een groothoek vanaf 24 mm. Daarmee heb je voldoende bereik om in principe iedere fotografische situatie vast te leggen, of je dat nu handmatig of automatisch wilt doen.

De TZ-30 krijgt hierbij hulp van een volledig vernieuwde 'High sensity' 14,1 megapixelsensor, die vooral in de avonduren betere foto's moet maken dan zijn voorganger, de TZ-20. Tijdens de conventie in Hamburg werden vergelijkingen tussen de twee getoond en de verschillen waren duidelijk te zien. Minder ruis in de hoeken.

Vernieuwde sensor moet betere foto's in avonduren opleveren


Op reis wil je meer dan alleen foto's maken, en dus is er aan een uitgebreide filmfunctie gedacht. De Panasonic DMC TZ-30 filmt in Full HD met 50 frames per seconde. En het resultaat is meer dan aardig, al lijkt in onderstaande testvideo de autofocus niet helemaal zijn werk goed te doen. Tijdens een uitgebreidere test gaan we hier uiteraard dieper op in.

Video Panasonic DMC-TZ30

GPS Locations
Een reiscamera kan natuurlijk niet zonder een fatsoenlijke GPS-functie en Panasonic zet hoog in met GPS Locations. Je kunt taggen waar een foto gemaakt is, en die in een mooi landkaartje terugvinden op het overigens heldere 3 inch touch-LCD-scherm. Leuk gedaan, maar het is hopen dat het niet een batterykiller is, zoals bij eerdere modellen het geval was.

Panasonic DMC-TZ30 kopen
De Panasonic DMC-TZ30 heeft een adviesprijs van 370 euro en is in meerdere kleuren, waaronder rood, zwart en zilver, verkrijgbaar.

Opvallend aan de DMC-TZ30

  • Wederom is Panasonic er in geslaagd een prettig bedienbare camera te maken. Hoewel er tal van handmatige instellingen op de TZ-30 te vinden zijn, waaronder twee speciale customknoppen, moeten de iAuto- en scenemodi ook de vakantieganger zonder fotografie-ervaring bedienen. Tip: laat die 3D-functie lekker links liggen. Teveel gedoe.
  • Dit is misschien niet de meest compacte digitale camera op de markt, maar de behuizing is in ieder geval wel solide en ligt prettig in de hand. Je hebt het gevoel dat je met iets moois staat te fotograferen.
  • Tijdens de conventie hebben de speciale GPS-functie even getest. Er kwam (inderdaad) een prachtig kaartje tevoorschijn, maar dat duurde wel lang. Erg lang. Te lang.
  • De testvideo is gemaakt met een protoype. Daarom kan het zijn dat de daadwerkelijke beeldkwaliteit nog iets beter is.
Deel dit bericht:
Tags