Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic Lumix DMC-G5 'dslm'-camera gelanceerd

Door: Ger de Gram | 18 juli 2012 07:00

Panasonic introduceert de langverwachte opvolger van de Panasonic DMC-G3. De Panasnic DMC-G5 heeft een 16 megapixelsensor, een verbeterde autofocusmogelijkheden en je kunt tot 6 foto's per seconde schieten. Bekijk onze Panasonic Lumix DMC-G5 video preview.

Panasonic introduceert de langverwachte opvolger van de Panasonic DMC-G3. De Panasonic DMC-G5 heeft een 16 megapixelsensor, sterk verbeterde autofocusmogelijkheden en je kunt tot 6 foto's per seconde schieten. Bekijk onze uitgebreide Panasonic DMC-G5 video preview, gemaakt in het immer bruisende Budapest.

'Digital Single Lens Mirrorless'
De markt van de compacte systeemcamera´s groeit en groeit. Waren er jaren eerder kritieken over de beperkte hoeveelheid lenzen en types, lijkt het er nu op dat ook dit segment langzaamaan verzadigd raakt. Toch weten fabrikanten er iedere keer weer een mooie draai aan te geven, en Panasonic doet dat niet anders. Zij besluiten deze productgroep een nieuwe naam te geven. Vanaf nu gaan Panasonic camera´s voorzien van verwisselbaar objectief zonder spiegeltje door het leven als ´Digital Single Lens Mirrorless´ (dslm), als tegenhanger van de dslr, de digitale spiegelreflexcamera.

Gelukkig is de Panasonic DMC-G5 een meer dan prima camera, voorzien van specificaties waar de gemiddelde hobbyist even mee vooruitkan.

Panasonic Lumix DMC-G5 videopreview


Video preview Panasonic Lumix DMC-G5 gemaakt in Budapest tijdens de officiële lancering.

Panasonic DMC-G5 sensor en processor
Tijdens de persconferentie in Budapest werd vooral een ding duidelijk: Panasonic is trots op de beeldprocessor en de CMOS-sensor die in dit Micro Four Thirds-model zitten.De 16,05 megapixel MOS-sensor moet in combinatie met de vernieuwde Venus Engine zoveel mogelijk ruis tegen gaan bij gebruik van hogere ISO-waarden. Het ISO-bereik loopt dan ook van 160 tot 12.800. Ter vergelijking: de Panasonic DMC-G3 doet het met een bereik van 200 tot 6400.

Toch is het vooral de autofocus die direct opvalt als je de camera in handen hebt. Volgens Panasonic kan de DMC-G5 zich met gemak meten met de focus van high-end spiegelreflexmodellen. Er zijn meerdere manieren om scherp te stellen, waaronder 'Full TOUCH-af' waarmee je op het kantelbare scherm scherp stelt. Dat zou in theorie zelfs kunnen wanneer je gebruik maakt van de elektronische zoeker. Kijk door de zoeker en druk met je duim of wijsvinger op het touchscreen om het focuspunt te bepalen. In de praktijk werkt dat dan weer niet zo goed, doordat je simpelweg je duim maar moeilijk kwijt kan wanneer je de camera voor je gezicht houdt.

Panasonic DMC-G5 test foto
Foto Panasonic DMC-G5. ISO: 1600. F/5.6 - 1/160.

Dankzij de verbeterde beeldprocessor schiet de G5 overigens in 6 frames per seconde, ook dat is een flinke verbetering ten op zichte van de G3, die het moet doen met 4 foto's per seconde.

Testfoto's Panasonic DMC-G5

72157630617639448

Deze Panasonic DMC-G5 testfoto's zijn geschoten met een pre-productiemodel en daardoor kan de beeldkwaliteit iets afwijken van de daadwerkelijke versie die in de winkels ligt.

DMC-G5 design
Qua design is er niet heel veel veranderd. Nog altijd is de Panasonic DMC-G5 een ietwat logge camera, zeker als je 'm vergelijkt met bijvoorbeeld concurrerende modellen als de Nikon 1V1 en de complete NEX-serie. Het roept de vraag op wanneer een 'dslm' nog daadwerkelijk als compact kan worden bestempeld. Zeker in combinatie met wat lenzen neem je toch een flinke tas mee.
Achterop de camera zit een kraakhelder kantelbaar scherm, dat vooral van pas komt wanneer je gaat filmen.

Panasonic DMC-G5 achterkant

Full HD 1920x1080 progressive
Voor het schieten van video heeft Panasonic een directe, fysieke knop prominent op de camera geplaatst. Druk 'm in en je kunt direct aan de slag. De maximale beeldresolutie bedraagt 1920x1080p met 50 frames per seconde. Eventueel kun je tijdens het filmen de focus bepalen door gebruik te maken van het touchscreen. Moet gezegd: werkt niet altijd even vlekkeloos. Als je ook maar ietsje te hard drukt op het LCD-scherm, tril je een beetje en dan is je filmpje schokkerig. Desalniettemin kun je er werkelijk prachtig mee filmen. Die ervaring hebben wij althans. Het geluid is opmerkelijk goed. Panasonic heeft stereogeluid op de DMC-G5 gezet en het met behulp van de Dolby Surround Creator nog een extra sausje gegeven. Klinkt heel spannend allemaal, maar het komt er vooral op neer dat geluid zelden blikkerig klinkt.

Test video Panasonic Lumix DMC-G5 systeemcamera

Een video volledig geschoten met de Panasonic DMC-G5, gemonteerd op een kek muziekje. Let vooral op het geluid in het laatste shot!

Creatieve filters
Ook aan de minder veeleisende fotograaf is gedacht. Hoewel de camera tal van handmatige instellingen heeft, zit er ook weer de iAUTO-knop op. Druk 'm in en je hoeft je geen zorgen te maken over dingen als belichting, diafragma of sluitertijd. De DMC-G5 regelt in dat geval alles zelf. Aan creatieve filters ook geen gebrek, op dit model zitten liefst 14 (!) stuks, variërend van Zwart-Wit Monochroom tot Soft-Focus. Niet alle zijn ze even mooi of handig, maar je kunt wel aardig experimenteren. Ook handig: je kunt ze gebruiken tijdens het filmen (zoals je in het eerste shot bij bovenstaande testvideo kunt zien, daar hebben we gebruik gemaakt van 'Toy').

Panasonic DMC-G5 testfoto gyroscoop
Dankzij de gyroscoop is ieder landschap haast recht.

Absoluut pluspunt is de ingebouwde gyroscoop. Via je LCD-scherm zie je precies of je de camera recht houdt. En dat is, of je nu een beginnende of vergevorderde fotograaf bent, gewoon heel handig. Je hebt nu veel- en veel minder last van scheve gebouwen of landschappen.

Panasonic Lumix DMC-G5 kopen?
Panasonic heeft de adviesprijs van de DMC-G5 nog niet bekend gemaakt. Wel moet de camera al eind augustus of begin september in de winkels liggen. Je kunt ook nog een kekke kleur kiezen: wit, zwart of zilver. BesteProduct hoopt zo spoedig mogelijk een review van de Panasonic Lumix DMC-G5 te kunnen maken. Wij houden je uiteraard op de hoogte.

Specificaties Panasonic Lumix DMC-G5


 • 16,05 megapixel Live MOS Sensor
 • Venus Engine
 • 6 FPS
 • Full HD 1080p, 50 frames per seconde
 • Stereogeluid
 • Kleuren: zwart, zilver en wit
 • Handmatige en automatische bediening
 • 3 inch kantelbaar aanraakscherm, 180 graden draaibaar
 • 14 creatieve filters
 • ISO-bereik: 160-12.800
 • Ingebouwde flitser
 • Accessoireschoen
Deel dit bericht:
Tags