Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Samsung GALAXY Camera neemt Android serieus

Door: Ger de Gram | 30 augustus 2012 14:23

Android op een compactcamera. Tot voor kort leken fabrikanten ietwat huiverig tegenover dat idee te staan, maar na Nikon komt nu ook Samsung met een toestel dat draait op Google's besturingssysteem. Vol trots toonde Samsung op de IFA in Berlijn de GALAXY Camera, die draait op de nieuwste versie van Android 4.1, Jelly Bean.

Android op een compactcamera. Tot voor kort leken fabrikanten ietwat huiverig tegenover dat idee te staan, maar na Nikon komt nu ook Samsung met een toestel dat draait op Google's besturingssysteem. Vol trots toonde Samsung op de IFA in Berlijn de GALAXY Camera, die draait op de nieuwste versie van Android 4.1, Jelly Bean.

Preview: Samsung GALAXY camera (Android

Androud op een camera. Het kan. Check de video maar.

Met toegang tot Google Play zijn de mogelijkheden voor geinige toepassingen op je compactcamera vanaf nu eindeloos. Je profiel op Facebook updaten met je laatste vakantiefoto's? Bij een werkende draadloze internetverbinding een fluitje van een cent. Ben je op pad? Stop je 3G-kaart uit je telefoon in de Samsung GALAXY Camera en je kunt on the go foto's doorsturen. Vraag is dus of de Samsung GALAXY Camera niet gewoon een smartphone met uitgebreide foto-mogelijkheden is. Maar nee. Samsung heeft voldoende camera-applicaties en specificaties in de GALAXY camera gestopt om het echt als een volwaardige compactcamera te laten zijn.

Foto's bewerken
Het apparaat ziet er niet alleen indrukwekkend uit, met een 23 mm lens met 21x optische zoom die gebruik maakt van een 16,3 megapixel backith CMOS-sensor, heb je op fotografiegebied een model dat zijn mannetje staat. De Samsung GALAXY Camera maakt bovendien gebruik van een 4,8 inch HD-touchscreen, dat voor een camera haast belachelijk goed reageert.

De bediening gaat zoals op een smartphone, met alle voordelen van dien. Heb je even geen zin om met alle knopjes bezig te zijn? Dan biedt spraakbesturing uitkomst. Spelen met grappige effecten? Gewoon Instagram of een andere handige app downloaden om je foto's te bewerken.

Dat laatste is overigens niet direct nodig, want op fotogebied is de keuze enorm op de GALAXY camera. In het standaard Photo Wizard menu heb je keuze uit maar liefst 35 fotobewerkingsmogelijkheden en Samsung heeft ook een eigen toepassing, genaamd Smart Pro. Die heeft 10 ietwat grappige scene selectiemogelijkheden, waaronder 'Watervalfotografie' of Light Flare, waarbij je met behulp van de flitser teksten in je foto kunt zetten. Klinkt gek, maar de voorbeelden leken wel aardig.

Ga je liever zelf aan de slag met de instellingen? Dan bepaal je even eenvoudig sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Dit gaat aan de hand van een virtuele ring op het touchscreen.
Overigens kunnen ook niet-fotogerelateerde apps op het apparaat gezet worden. Slimme toepassingen en zelfs spelletjes uit Google's applicatieshop zet je probleemloos op de camera en daarmee wordt 'ie meer dan multi-inzetbaar. Om dat alles te kunnen behapstukken, zit er een 1,6 Ghz Quad-core processor in het model.

72157631318779096

Beeldkwaliteit Samsung GALAXY Camera
We klinken enthousiast. Dat zijn we ook. Niet voor niets hebben we hele colmns aan Android-camera's gewijd. Maar de gadget staat of valt wel bij goede beeldkwaliteit en daar kunnen we helaas nog niets over zeggen. Daar moeten we het toestel toch echt iets beter voor onder de loep nemen. De vijf kiekjes die we snel schoten (zie boven) bij het Samsung-event zijn daarvoor helaas niet afdoende.

De Samsung GALAXY Camera is niet goedkoop. Hij verschijnt in twee versies op de markt: een versie met 3G en wifi, de andere met (4G LTE) en wifi. In Nederland zal in eerste instantie alleen de eerste uitkomen, want 4G is vooralsnog niet beschikbaar. De verkoopadviesprijs is voor het eerste model 599 euro en die moet in Q4 in de winkels liggen. Rond die tijd verschijnt er ook een uitgebreide review op BesteProduct.

 

Deel dit bericht:
Tags