Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende waterkokers

Door: Tom Haze | 1 mei 2019 06:30
Vanuit de waterkoker het water rechtstreeks je theeglas- of mok in. Zonde. Kokend water direct uitschenken kan thee een bittere smaak geven. Elke theesoort komt bij een andere temperatuur het beste tot zijn recht. Je kan het water laten afkoelen, of beter nog, je stelt precies de gewenste temperatuur in. Wij testten al meer dan 35 waterkokers en lichten drie aanraders voor je uit.

Groene en witte thee moet je zeker niet blootstellen aan kokend water. Die gedijen het beste bij 70-85 graden. Voor Oolong wordt 85-95 aangeraden. Zwarte thee, rooibos en kruidenthee kun je inschenken bij een hoge temperatuur van 95-100 graden. Heb je een waterkoker zonder instelbare temperatuur, laat het water dan zonder deksel afkoelen: 5 minuten voor groene en witte thee, 3 minuten voor Oolong en tot 1 minuut voor zwarte thee en rooibos.


Caso Germany WK2200

8,4

De gewenste temperatuur is op deze waterkoker instelbaar: van 40 tot 100 graden. Op de voet van het apparaat bevindt zich een klein schermpje. Hier lees je de huidige temperatuur af en stel je het gewenste aantal graden in. Dit doe je steeds in stappen van 10°C in. De warmhoudfunctie houdt het water nadien op temperatuur. Het uiterlijk van deze Caso is niet spannend of origineel, maar degelijk met voornamelijk rvs materiaal. Pas tijdens het kookproces wel op, de buitenkant wordt namelijk erg heet. De maximale inhoud bedraagt 1,7 liter. Met een volle kan is het water in 5.30 min gekookt, over een halve liter doet hij circa 1.45 minuten. Het handvat en de schenktuit zijn zodanig vormgegeven dat je zonder knoeien makkelijk inschenkt. De wateraanduiding zit achter het handvat verborgen. Dat valt mooi weg in het design, maar is misschien wel wat minder praktisch. Bij het vullen is dit lastig af te lezen.


Russell Hobbs Retro Vintage

8,2

De uitstraling van deze Vintage waterkoker laat zich door zijn naam makkelijk raden. Handvat, deksel en temperatuuraanduiding zien er ouderwets (en toch modern) uit. In verschillende kleuren te koop en wat uiterlijk betreft onze favoriet onder de aanraders. Om het water op de gewenste temperatuur te krijgen, moet je iets meer moeite dan bij de Caso. Je laat het water ofwel afkoelen, of je onderbreekt handmatig het kookproces op het juiste moment. Op de ingebouwde thermometer lees je het aantal graden af, maar een automatische instelling zit er niet op. De maximale inhoud bedraagt 1,7 liter en met een volle kan is het water binnen 5 minuten gekookt. Pak ook deze waterkoker enkel bij het handvat beet, de behuizing wordt namelijk gloeiend heet. Tot slot, ook bij dit model zit de wateraanduiding achter het handvat verborgen. Bij een mooi design vinden wij dat overigens een logische keuze.


Inventum HW417

8,4

De keuze voor wie een goede waterkoker zonder poespas wil. Controle over de temperatuur heb je met deze Inventum niet. In ruil daarvoor krijg je een zeer prettig prijskaartje. Wil je je thee tóch op het ideale aantal graden hebben, dan biedt een losse thermometer of de timer op je smartphone uitkomst. Van z’n uiterlijk moet ‘ie het niet hebben, maar echt lelijk kunnen we ‘m ook niet noemen. Stevig RVS met zwarte accenten, typisch een praktisch ontwerp. De maximale inhoud van 1,7 liter is in een tijd van 5,30 min gekookt. De waterinhoud bevindt zich op de voorkant, een praktische plaats om tijdens het vullen dit makkelijk af te kunnen lezen. Het filter is verwijderbaar, maar dit gaat vrij stroef, zeker als je grote handen hebt. Voor het bescheiden bedrag geen reden om ‘m links te laten liggen.

Deel dit bericht:
Tags
Gerelateerde artikelen
Nieuwste artikelen
Nieuws overzicht