Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Video preview Sony Xperia Z: eerste, beste?

Door: Dennis de Vries | 9 januari 2013 15:10

Sony's meest uitgebreide smartphone ook is dinsdagnacht op de CES in Las Vegas gelanceerd. Gelukkig verkeerden er ook al prototypes van het toestel in Nederland. Dit is de videopreview van de Sony Xperia Z.

Sony's meest uitgebreide smartphone ook is dinsdagnacht op de CES in Las Vegas gelanceerd. Gelukkig verkeerden er ook al prototypes van de Sony Xperia Z in Nederland. Dus togen wij naar het hoofdkwartier van Sony om wat eerste indrukken op te doen van deze gigant op smartphonegebied. Er was veel nieuws te bespeuren.

Sony Xperia Z video

Een telefoon in een vissenkom. Dat hebben we eerder gezien. Of toch niet? 

De Sony Xperia Z is de eerste...

...smartphone met een 5 inch beeldscherm.
Dat is groot. Groter dan de HTC One X, groter dan de Samsung Galaxy S3. Maar sinds we de wenkbrauwen fronsten bij de originele Samsung Galaxy Note (met 5,3 inch beeldscherm), en vervolgens konden toezien hoe het apparaat een wereldwijd succes werd, zeggen we niet zo snel meer dat dit formaat 'te groot' is. Daar komt bij dat het een slank toestel is en er rond het scherm een erg dunne rand zit. Hier kunnen we prima aan wennen.

Het arc-design ziet er, naast deze Xperia Z, alweer gedateerd en overdreven uit

...met een Full HD beeldscherm.
Dat enorme Full HD beeldscherm bij jou thuis aan de muur? Deze smartphone heeft dezelfde resolutie. Indrukwekkend? Absoluut. Haarscherp? Zeker! Onmisbaar? Nou, dat niet. We konden het ter plekke vergelijken met het beeldscherm van de Sony Xperia V. Haar 4,3 inch beeldscherm heeft een 720p. De pixeldichtheid van de Xperia V (342 pixels per inch) is al zo hoog dat het verschil met de Xperia Z (441 pixels per inch) nauwelijks te zien is. Dat gezegd hebbende, de kleuren, helderheid en het contrast zagen er, mede dankzij de spectaculaire demo-video's op het toestel, erg mooi uit.

...met HDR video-opnames.
De Sony Xperia Z is voorzien van een 13 megapixel camera met een nieuwe Exmor RS beeldsensor. Die moet doen wat eerdere Sony-camera's ook al deden, maar dan nog iets beter. Door de krachtige processor is het mogelijk om heel snel meerdere beelden te verwerken. Het maken van HDR-foto's gaat dus lekker snel. Daarmee maakt de camera meerdere foto's met verschillende belichting en plakt die over elkaar. Zo krijg je ook knappe, goed belichte foto's in een situatie met veel tegenlicht. Dat is niet nieuw. Maar de Sony Xperia Z doet het ook met video en dat zagen we nog niet eerder. We hebben al een (heel) korte voorbeeldvideo kunnen schieten, maar moeten er wel bij zeggen dat het toestel nog een prototype is. De beelden zijn nog niet echt indrukwekkend. Zodra we de uiteindelijke versie hebben, gaan we meer beelden schieten.

Footage Sony Xperia Z
Alvast een voorbeeldvideo van de Full HD HDR-beelden van een protoype Sony Xperia Z

...met een glazen behuizing.
Goed, goed, je hebt gelijk. Stop je glazen iPhone 4S maar weer terug in je hoesje. Om precies te zijn is de Sony Xperia Z de eerste Sony telefoon met glazen achterkant. Sowieso is het hele design bij Sony Mobile weer eens op de schop gegaan. Geen gebogen 'arc' design of transparant balkje meer. De Xperia Z heeft een frame van polyamide, en is voorzien van een voor- en achterkant van gehard plastic. Dat ziet er in de eerste plaats bijzonder gelikt uit. Stijlvol, koel, zakelijk, maar toch ook bijzonder luxe. Het arc-design ziet er, naast deze Xperia Z, alweer gedateerd en overdreven uit.

Xperia Z is ook nog waterdicht
Wat dat betreft blijft het een mooie prestatie van Sony dat de Xperia Z water- en stofdicht is. Hij is voorzien van een ip-57 normering. Er vanuit gaande dat de klepjes van de koptelefoon en usb-aansluitingen netjes dicht zitten kan het apparaat tot een meter diep (en 30 minuten lang) ondergedompeld worden. En van een regenbui is dit toestel ook absoluut niet onder de indruk. Dus konden we deze high-end smartphone gewoon in de aanwezige vissenkom dumpen. Bekijk de video maar.

Specificaties Sony Xperia Z
Ook met de verdere specificaties lijkt de Sony Xperia Z niet teleur te stellen. Het toestel is voorzien van een 1,5Ghz Snapdragon S4 Pro quad-core processor en heeft 2GB aan werkgeheugen. Voor de opslag is er 16GB aanwezig. Niet gek veel, maar het kan uitgebreid worden met een MicroSD kaart. De 2230mAh accu zit vast in het toestel, is niet verwisselbaar. Het toestel draait op Android 4.1 Jelly Bean. Een update naar 4.2 is in de maak, zo schijnt.

Sony Xperia Z kopen?
Je moet nog even tot begin maart geduld hebben, dan zal dit toestel in de winkels liggen. De adviesprijs is niet kinderachtig: 629,- euro. Dan kun je wel kiezen uit de zwarte, witte en paarse versie. Die laatste ziet er in het echt mooier uit dan je zou verwachten.

Deel dit bericht:
Tags