Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Wat is er gebeurd met de Panasonic Eluga telefoon?

Door: Ger de Gram | 13 februari 2013 13:40

Exact een jaar geleden lanceerde Panasonic vol bombarie haar eerste smartphone. De Panasonic Eluga zou vooral de zakelijke markt moeten bestormen. Maar na de aankondiging werd het stil rondom deze waterbestendige Android-telefoon. De vraag: wat ging er mis?

Exact een jaar geleden lanceerde Panasonic vol bombarie haar eerste echte smartphone. De Panasonic Eluga zou vooral de zakelijke markt moeten bestormen. Maar na de aankondiging werd het stil rondom deze waterbestendige Android-telefoon. De vraag: wat ging er mis?

De Panasonic Eluga werd in februari 2012 gelanceerd. De 4,3 inch telefoon was waterbestendig en beschikte onder meer over een 1Ghz dual-core processor en NFC. Een maandje later kwam daar nog een iets grotere en krachtigere broer bij. Maar alle goede bedoelingen ten spijt, van de smartphone hebben we na de aankondiging in Nederland nooit meer iets gehoord. In oktober kwam zelfs het bericht dat Panasonic ging stoppen met haar smartphoneverkoop in Europa. Hoe komt dat?

Eluga voldeed niet aan eisen Vodafone
Het grootste probleem lag vooral aan de kant van providers, zo stelt Panasonic. In Azië wilde de grootste telecomprovider dat de Eluga wereldwijd werd uitgerold. Zo gezegd, zo gedaan. In Europa zou Vodafone het model gaan verkopen. Maar Vodafone stelde vlak voor de marktgang van het model dat, door vele problemen op het gebied van bereikbaarheid, nieuwe telefoons aan hogere eisen moesten voldoen om aangesloten te worden op haar netwerk. En daar voldeed de Eluga niet aan.

Daar komt bij dat een CEO-wissel bij de Japanse fabrikant ook niet erg meehielp. Panasonic leed wereldwijd sterke verliezen en nieuwe directeur Kazuhiro Tsuga wilde geen miljoenen euro's spenderen aan marketinggeld om haar smartphone fatsoenlijk in de markt te zetten.

Saillant detail is dat Panasonic sterk inzet op de interactie tussen diverse apparaten. Tijdens de introductie van de Eluga werd ook de 'Swype & Share Viera'-app gelanceerd, waarmee je via Viera Cast content van de telefoon kon 'sywpen' naar een televisie van Panasonic. De app is nog steeds beschikbaar, de telefoon niet.

Of er in de toekomst Panasonic een nieuwe poging waagt de smartphonemarkt in Europa te betreden, is vrij duidelijk. Nee. Je gaat niet twee keer een poging doen om terug te keren in die wereld. Dat zou belachelijk zijn, zo stelde een woordvoerder. In Azië blijft de Eluga nog wel beschikbaar en de verwachting is dat Panasonic haar smartphone-lijn verder blijft ontwikkelen.

Deel dit bericht:
Tags