Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Retina beeldscherm voor iPad: wat is dat nou?

Door: Dennis de Vries | 8 april 2012 09:53

'Resolutionair'. Een flauw woordgrapje waarmee Apple op zijn eigen website de nieuwe iPad in één woord probeert te vatten. De revolutie van de nieuwe iPad, als die er al is, zit 'm in de resolutie van het Retina-scherm. Maar....wat is zo'n Retina-beeldscherm nou?

'Resolutionair'. Een flauw woordgrapje waarmee Apple op zijn eigen website de nieuwe iPad in één woord probeert te vatten. De revolutie van de nieuwe iPad, als die er al is, zit 'm in de resolutie van het retina-scherm. Maar....wat is zo'n retina-beeldscherm nou?

Goed, het retina-display is niet helemaal nieuw. We zagen 'm voor het eerst in de Apple iPhone 4, daarna nog eens in de iPhone 4S. Het gaat om 'gewone' LED backlit LCD schermen, maar dan met een enorm hoge resolutie. De resolutie van het beeldscherm is zo enorm opgeschroefd, dat het menselijk oog geen afzonderlijke pixels meer kan waarnemen. Waar je bij andere beeldschermen nog wel eens rafelige randjes langs letters of wazige stukjes op scherpe foto's bespeurt, is het retina-scherm vloeiend en haarscherp. Het maximum is bereikt, zo luidt het verhaal van Apple, dat de techniek vol trots voorziet van de term 'retina'; netvlies in het Nederlands.

Apple gaat er van uit dat je niet met je neus op het beeldscherm zit. Want wie houdt nou zo zijn telefoon vast?

De cijfers achter retina
De iPhone 4 en 4S hebben een resolutie van 960 bij 640 pixels op een bescheiden beeldscherm van 3,5 inch (diagonaal) groot. Dat wil zeggen dat het beeldscherm 326 pixels per inch heeft. Apple gaat ervan uit dat je niet met je neus op het beeldscherm zit. Want wie houdt nou zo zijn telefoon vast? Ze denken dat de gemiddelde gebruiker het toestel zo'n 30 centimeter van zijn gezicht houdt. En op die afstand kan een menselijk oog slechts 300 pixels waarnemen denkt Apple. De pixels zijn dus zo klein, en het zijn er zo veel, dat ze voor het menselijk oog helemaal opgaan in één perfecte afbeelding.

Retina-display op de nieuwe iPad
De nieuwe iPad heeft een resolutie van 2048 bij 1536. En dat zijn veel pixels. Ter vergelijking, het zijn er vier keer zoveel als op het evengrote beeldscherm van de iPad 2. En die enorme, gloenieuwe Full HD televisie bij jou in de kast? Zelfs die heeft er niet zo veel. Het aantal pixels per inch op het 9,7 inch beeldscherm van de iPad 3 komt neer op 264. Minder dan 300 ppi dus. Volgens Apple's eigen theorie zie je dan dus pixels en kunnen we niet spreken van een Retina-display. Maar het mooie van het zelf uitdenken van theoriën is dat je er je eigen draai aan kunt geven. Zo worden tablets anders vastgehouden dan smartphones, zegt Apple. Gemiddeld op zo'n 45 centimeter van je gezicht. En op die afstand ziet het menselijk oog ook op 264 ppi geen afzonderlijke pixels meer. Resolutionair!

Toch kun je niet zomaar eindeloos veel pixels in een scherm stoppen. Met de iPad 3 heeft Apple in één keer vier keer zoveel pixels in het beeldscherm verwerkt als bij de iPad 2. Zoals ze in onderstaande video uitleggen, kunnen signalen elkaar gaan kruizen en kleuren in elkaar gaan overlopen. Apple heeft daarvoor 'het signaal gescheiden van de pixels', een techniek met de spannende naam 'Super High Aperture' (SHA), afkomstig uit de laboratoria van Sharp.

De retina-schermen staan ze niet in Californië zelf in elkaar te sleutelen. 'Retina' is slechts een naam die Apple geeft aan een erg goed LCD TFT-scherm met hoge resolutie. En die beeldschermen komen rechtstreeks uit de fabriek van concurrent Samsung rollen. Een interessant detail, omdat Samsung en Apple niet alleen elkaars grote concurrenten zijn maar zelfs regelmatig voor de rechter komen met uitgerekend smartphones en tablets als twistpunt. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat ze ondertussen doodleuk zaken met elkaar doen?

Samsung en retina displays
Samsung is een enorm groot bedrijf met afdelingen die nagenoeg los van elkaar opereren, zo legt technologiesite Wired.com uit. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat het bedrijf Samsung Mobile Display breed glimlachend spullen levert aan Apple (en veel andere fabrikanten), terwijl het andere bedrijf Samsung Electronics op de vuist gaat met datzelfde Apple. Sony en LG hebben ook zulke handeltjes van onderdelen en halffabrikaten lopen met allerlei concurrenten. Zoals Wired het mooi stelt: "Om het simpel te zeggen; de handel in componenten is ingewikkeld".

De Retina-schermen voor de iPad komen rechtstreeks uit de fabriek van de concurrent Samsung rollen.

Maar het is niet ingewikkeld om dan te denken dat Samsung binnenkort ook goede sier gaat maken met Retina-beeldschermen in hun smartphones en tablets. Toch zal dat niet snel gebeuren. "Samsung heeft de afgelopen jaren miljarden dollars geinvesteerd in hun AMOLED schermen", tekent Wired op. En hoewel AMOLED en Super AMOLED, zoals te vinden is in de Samsung Galaxy S2 en recent ook in de Galaxy Tab 7.7, geen bizar hoge resolutie heeft, biedt het wel andere voordelen. Hogere contrastratio's en minder energieverbruik, om maar wat te noemen. Niet voor niets is de nieuwe iPad een paar gram en millimeter aangekomen. Al die pixels vreten energie en alleen een veel dikkere accu kan al die monden voeden. Hoe dat uitpakt, kun je natuurlijk zien in de videoreview van de Apple iPad 3.

Deel dit bericht:
Tags