Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Apple iPad 3 review: wederom een geweldige tablet

Door: Ger de Gram | 4 april 2012 15:08

We hebben de camera besproken. We hebben dezin- en onzin over de tablet tegen het licht gehouden. Ja, we hebben zelfs een complete column eraan gewijd. Maar wat vinden we nu eigenlijk echt van de Apple iPad 3? Lees en bekijk onze 'New' Ipad 3 review.

We hebben de camera besproken. We hebben de zin- en onzin over de tablet tegen het licht gehouden. Ja, we hebben zelfs een complete column eraan gewijd. Maar wat vinden we nu eigenlijk echt van de Apple iPad 3? Lees en bekijk onze 'New' iPad 3 review.

Toen de Apple iPad 3 gelanceerd werd was niet iedereen direct enthousiast. De tablet zou te weinig verschillen van zijn voorganger, de Apple iPad 2. Sterker nog, met een dikkere en zwaardere behuizing spraken criticasters zelfs van een achteruitgang. Dat is sterk overdreven. De Apple-standaard ligt hoog. Te hoog, misschien. De fabrikant uit Cupertino heeft de afgelopen jaren vriend en vijand verbaasd door constant te innoveren op tal van vlakken. De telefoon werd her-uitgevonden met de iPhone, de markt voor tablets bestond eigenlijk nog niet. En op het gebied van draagbare computers heeft afgelopen jaar de Apple Macbook Air feitelijk de 'Ultrabook' tot leven gebracht.

Maar je kunt niet aan de gang blijven, soms moeten apparaten ook gewoon een tikkeltje vernieuwd worden. Een likkie verf, wat betere specificaties. Na de iPhone 4 kwam bijvoorbeeld de iPhone 4S. Een betere camera, een snellere processor en Siri. Dat waren de vernieuwingen. Is dat erg? Nee. Praktisch alle vakmedia, waaronder Dennis de Vries in onze videoreview, roemde de smartphone. Hij kreeg tijdens onze test ook gewoon vier sterren en een kooptip.

iPad 3 geweldige tablet
En bij de iPad 3 - van Apple moeten we vanaf nu het cijfertje negeren, trouwens - is dat niet anders. Want hoe je het ook went of keert, de Apple iPad is wederom een geweldige tablet. Misschien zelfs wel de beste op de markt. Waarom? Het is nog altijd verreweg het meest gebruiksvriendelijke internet-apparaat. En de wijzigingen ten op zichte van zijn voorganger, hoe marginaal ook, zijn wel degelijk handige verbeteringen.

Zo is het scherm volledig op de schop gegaan. Een nieuw paneel, meer pixels - compleet anders. Gevolg: een haarscherp Retina-display met een resolutie hoger dan dat van Full HD tv's. Bij het lezen van veel tekst, denk aan een flinke artikelen op websites, heb je hier heel veel aan. Het is rustiger voor je ogen, waardoor je makkelijker meer informatie tot je neemt. En bij het spelen van een potje Angry Birds Space is het genieten geblazen - er is simpelweg geen pixel meer te ontdekken. Ironie is dat de iPad (3) zo scherp is, dat applicaties en websites er nog niet klaar voor zijn.

Plaatjes en logo's zijn op internet doorgaans van een relatief lage kwaliteit. Dat is voor het oog op een normaal scherm niet waarneembaar, maar op de iPad zijn de korreltjes, als je goed kijkt, zichtbaar. Het is echter een kwestie van tijd totdat dit opgelost wordt, want met zo'n kraakhelder scherm zet Apple toch weer een standaard. Zo heeft Facebook zijn applicatie al aangepast en zijn er op internet tal van lijstjes te vinden met 'Retina HD-ready applications'.

A5X processor: Xtra snel
Zo'n scherm vereist natuurlijk wat processorkracht. En die is wezenlijk verbeterd. De A5-processor is vervangen voor een A5X-processor, waarbij de X vooral staat voor 'Xtra snel'. De tablet is merkbaar sneller dan zijn voorganger, al moet gezegd: het downloaden van bijvoorbeeld een PDF'je gaat wat trager, door de resolutie van het scherm. Download je bijvoorbeeld de nieuwste editie van Voetbal International in de VI-Tablet App, dan duurt het wat langer om alle foto's en tekst goed te lezen. Storend? Nee, geenszins. Het is nog altijd een rap apparaat. Laat dat duidelijk zijn. De iPad zit niet verlegen om snelheid.

De iPad 3 zit niet verlegen om snelheid

Ook ontbreekt een goede camera niet. Apple heeft zijn 5-megapixel-unit omgedoopt tot iSight-camera. Klinkt hip, maar het komt erop neer dat je gewoon veel betere foto's maakt dan met de iPad 2. Niet gek ook, want de camera op de iPad 2 was ronduit beroerd. De iPad (3) is voorzien van touchfocus, wat resulteert in aardige foto's met enige scherpte/diepte. Bovendien kun je in Full HD filmen. Toch knaagt er iets. En dat is vooral het nut van een camera op een apparaat met een 9,7 inch display. Wanneer ga je er gebruik van maken? Het is nou niet zo dat je 'm effe uit je binnenzak haalt, een mooi fotootje maakt van jou en je geliefde bij de Eiffeltoren en 'm weer wegstopt.

Het is dan wel weer leuk om vanuit Parijs met je vader en moeder te videobellen. Maarrr... Dan maak je gebruik van de frontfacingcamera op de voorkant en die is zichtbaar van mindere kwaliteit. En om tijdens het Skypen de tablet consequent omgedraaid te houden...

72157629308453656

Verder is de accu verbeterd, maar daar merk je helaas weinig van. De reden is simpel: de krachtigere processor en het hoge resolutie-scherm vreten ook meer batterij. Het heft elkaar een beetje op. Nadeel is wel de oplaadtijd: die is aanmerkelijk langer dan voorheen.

4G werkt niet op iPad!
Tot slot een belangrijk punt: in de media rept men over 4G. Dat is een razendsnel datanetwerk waarmee je nog sneller kunt internetten dan 3G. In Nederland is dit nog niet beschikbaar. Onduidelijk is ook wanneer het uberhaupt komt. De iPad 3 ondersteunt dit echter wel. 4G, ook wel LTE genaamd, is er bijvoorbeeld al wel in Amerika. Daar kun je dus naar hartenlust video streamen, webbrowsen en wat al niet, met een snelheid vergelijkbaar met dat van thuis. Het lijkt uitermate relaxt, maar er zit een gevaarlijk addertje onder het gras. 4G gaat op deze iPad nooit in Nederland werken door verschil in frequenties. Koop de iPad dus vooral niet voor deze in de toekomst zeer aanlokkelijke specificatie. Tenzij je binnenkort naar de Verenigde Staten verhuist.

De iPad 3 is verkrijgbaar in verschillende edities. de goedkoopste versie kost zo'n 480 euro. Dan heb je de beschikking over 16 GB opslagruimte en Wifi-connecitviteit. De duurste versie heeft 3G (en LTE, maar niet in Nederland dus) en 64 GB. Deze kost 800 euro. Welke je ook kiest, met een iPad 3 heb je een tablet in huis waar je plezier aan beleeft. Misschien is de iPad 3, los van het scherm niet vernieuwend, maar wel goed. Heel goed.

Meer informatie? Check onze iPad 3 test.

Deel dit bericht:
Tags