Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sony Music Unlimited: later wordt het leuk

Door: Dennis de Vries | 12 april 2012 10:54

Feest bij Sony, gisteren in Amsterdam. Sony's muziekdienst Music Unlimited werd daar officieel gelanceerd. Sony's eigen all-you-can-eat muziekdienst. Moeten ze bij Spotify nu bang worden? Nog niet...

Sony heeft gisteren in Amsterdam officieel zijn eigen muziekdienst Music Unlimited gelanceerd. Een online muziekdienst met 'all-you-can-eat' abonnementsvormen, beschikbaar voor een keur aan apparaten. De fabrikant belooft veel met de muziekdienst en lijkt dat ook allemaal waar te maken. Toch bekruipt ons het gevoel dat er meer nodig is om hier een succes van te maken. En dat, zegt Sony, komt later dit jaar allemaal beschikbaar.

Wat is Music Unlimited?
Sony heeft met Music Unlimited een mooi muziekplatform opgesteld. Je moet er wel even een abonnement op nemen, variërend van €3,99 tot €9,99 per maand voor de volle bak. Na het afsluiten van een abonnement kun je zo'n 15 miljoen liedjes onbeperkt beluisteren, je kunt skippen tussen tracks, specifieke titels opzoeken en afspelen; zie het als een platenkast ter grootte van je huis. Heb je het duurdere premium abonnement, dan kun je ook zelf afspeellijsten maken en opslaan en zelfs je liedjes offline beschikbaar maken. Handig, voor als je onderweg bent. Music Unlimited belooft, kortom, altijd en overal muziek.

Waarom Music Unlimited?
In de eerste plaats: het werkt zoals ze zeggen dat het werkt. Music Unlimited is beschikbaar voor een keur aan apparaten. Natuurlijk staan Sony-producten vooraan. Zo werkt de dienst op de Playstation en op Bravia-televisies. Maar omdat het ook gewoon in de browser te benaderen is, kan ook vrijwel elke PC, Mac en notebook er mee overweg. Daarnaast is er een Android app, wat veel smartphones en tablets toegang geeft tot Music Unlimited. Soms een tikje traag, maar erg uitgebreid en mooi vormgegeven. De iOS-app voor iPhone en iPad is nog in de maak.

 Music Unlimited op AndroidMusic Unlimited op Android


Sony belooft een zekere synergie als je de dienst op meerdere apparaten draait. Een praktijkvoorbeeld: wij hebben Music Unlimited geprobeerd op de Playstation 3, HTC One X en een Windows laptop. Een klein programmaatje zocht eenmalig de mp3-collectie op de laptop door. Nummers die in de database stonden van Music Unlimited, werden keurig toegevoegd aan 'mijn bibliotheek'. Niet alleen op de laptop, ook op de smartphone en de Playstation. Ook afspeellijsten verschenen op alledrie de apparaten. Met een paar drukken op de knop konden afspeellijsten op de smartphone 'offline beschikbaar' gemaakt worden, zodat ze ook onderweg te beluisteren zijn zonder door je datalimiet heen te gaan. Daarnaast is er alle ruimte om nieuwe muziek te ontdekken, je kunt Music Unlimited 'meer van hetzelfde' laten spelen als je een liedje goed vindt. Ook worden er aardig wat kanalen met muziek uit een bepaald genre, gemoedstoestand (SenseMe) of tijdstip aangeboden. Helemaal vlekkeloos werkt dat nog niet. De Rock&Metal Top 100 schotelde ons zonder gêne meerdere tracks van de BeeGees voor. Veel verder dan dat kun je er niet naast zitten.

Sony Music Unlimited vs. Spotify
Maar tijdens de presentatie stond er een flinke, groene olifant in de kamer. 'Spotify' lag op iedereens lippen. Veel muziekliefhebbers zijn de afgelopen tijd verknocht geraakt aan deze online muziekdienst, die in de basis exact hetzelfde doet als Music Unlimited. Er zijn kleine verschillen. De interface van de verschillende apps van Music Unlimited zijn bijvoorbeeld een stuk frisser en overzichtelijker. Je kunt de dienst op je Playstation draaien, zelfs op de PS Vita. Je kunt ook per liedje aangeven of je 'm leuk vindt of niet, waarna Sony een muzikaal profiel van je bijhoudt om goede aanbevelingen te doen.

Nieuw is het allemaal niet, maar Sony heeft wel de mogelijkheid een totaalpakket aan entertainmentdiensten aan te bieden

Spotify heeft daarentegen sinds kort zijn techniek opengesteld voor ontwikkelaars, waardoor er toffe mogelijkheden zijn in combinatie met andere muziekdiensten zoals Last.fm en Soundkick, wat het geheel een stuk uitgebreider maakt. Bovendien is de integratie met 's werelds populairste social media Facebook bijzonder goed.

Maar het belangrijkste verschil is de prijs. Beide diensten kosten inderdaad een paar euro voor een 'basic' abonnement (€3,99 voor MU en €4,99 voor Spotify) en een tientje per maand voor een 'premium' abonnement. Geen schokkend verschil. Spotify is echter ook te gebruiken als je helemaal niets betaalt. Weliswaar met advertenties en enige beperkingen, maar prima bruikbaar voor niet-veeleisende luisteraars. Wil je Music Unlimited proberen, dan begin je met het invoeren van je creditcard gegevens. Je kunt het een maand gratis proberen, daarna is het ophoesten of opzeggen.

Later wordt het leuk.
De drempel voor nieuwe gebruikers is bij Spotify dus simpelweg lager. En Music Unlimited biedt teveel van wat Spotify ook biedt om bestaande gebruikers over te laten stappen. Einde verhaal? Niet helemaal. Music Unlimited is slechts een onderdeel van het overkoepelende Sony Entertainment Network. Daar valt nu bijvoorbeeld ook het onder gamers welbekende Playstation Network ook onder. In de nabije toekomst komt er nog meer bij. Video Unlimited bijvoorbeeld, dat de nieuwste films naar al je gadgets brengt. En Play Memories, een opslagdienst voor je eigen foto's en video's 'in de cloud' en op meerdere apparaten. Nee, nieuw is het allemaal niet. Maar Sony heeft de mogelijkheid een totaalpakket aan entertainment-diensten te bieden dat netjes met elkaar samen werkt, dezelfde gebruikservaring biedt, één login nodig heeft en één bonnetje bij de kassa oplevert.

In het najaar van 2012 worden de overige diensten van het Sony Entertainment Network verwacht. En dan wordt het pas echt leuk.

Zelf proberen? Music Unlimited is 30 dagen lang gratis te proberen. Als je een Playstation 3 hebt, kun je dat account gewoon gebruiken, anders moet je even een nieuwe aanmaken en je creditcard gegevens invoeren. Let op: de dienst wordt stilzwijgend verlengd, na de 30 dagen ga je automatisch betalen. Surf naar: munlimited.com/go om het te proberen.

Deel dit bericht:
Tags