Redactie Besteproduct
Redactie Besteproduct
Redacteur

Koopgids: een smartphone kopen

Door: redactie-besteproductnl | 4 april 2013 16:41
Tips en advies van de experts bij het kopen van een goede smartphone
Goede smartphone kopen: tips en advies
Smartphones-smartphones en nog eens smartphones!

Een smartphone kopen

De tijd dat de gebruiker van een smartphone netjes in een hokje gezet kon worden, met daarbij een passende telefoon, is voorbij. Smartphones van tegenwoordig zijn echte allrounders, ook de voordelige modellen zijn enorm veelzijdig. Daar komt nog eens bij, dat er nauwelijks meer rommel wordt gemaakt. Het ontwikkelen en verkopen van smartphones is een serieuze business. Geen fabrikant kan zich een flutproduct veroorloven.

Vergelijk smartphonesWe zetten alles even rustig op een rijtje, maar wil je zelf alle smartphones vergelijken? Check dan onze volledige ranglijst van smartphones.

Toch zijn er nog genoeg verschillen en zaken om op te letten. In deze uitgebreide koopgids zetten we ze op een rijtje. Te beginnen met de belangrijkste merken.

Stap 1: Smartphone-merken en fabrikanten

  • Samsung: De Koreaanse elektronicafabrikant is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste smartphonemaker ter wereld. Verantwoordelijk voor dit succes zijn de Galaxy-telefoons, hun smartphones met besturingssysteem Android. Er zijn werkelijk tientallen varianten van, variërend van klein en goedkoop tot geavanceerd en duur. Het vlaggenschip is tegenwoordig de Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus.
  • Apple: Uitgebreide keuze zul je bij Apple niet vinden. Je kunt de iPhone krijgen, dat was het wel. De nieuwste versies zijn de Apple iPhone XS Max en iPhone XS, een prachtig toestel met een 5,8 en 6,5 inch beeldscherm.
  • HTC: HTC is als bedrijf vaak de eerste: de eerste Android-telefoon kwam bij HTC vandaan, maar ook de eerste Windows Phone. Vooral de dure toestellen van HTC zijn echte juweeltjes. Het nieuwste model is de HTC U12 serie.
  • LG: De Koreaanse fabrikant had lange tijd een slechte naam als het gaat om betrouwbaarheid, maar inmiddels zijn ze helemaal terug. De nieuwste modellen zijn de LG G8s ThinQ, LG Q60 en LG K40.
  • Sony: De Japanners hebben zich al een poos ontdaan van Ericsson en in eerste instantie liep dat erg goed. De eerste Xperia Z was het eerste waterdichte toestel. In een raptempo kwamen er nieuwe Xperia Z toestellen uit, die allemaal net iets te veel op elkaar leken. Inmiddels hebben ze dat tempo wat teruggeschroeft. Een van de nieuwste modellen is de Xperia 1, die de Xperia XZ3 opvolgt.
  • Huawei: De Chinese fabrikant heeft in het afgelopen jaar het tempo van smartphone releases flink omhoog gegooid. Ze zijn vooral erg goed in het kopiëren van populaire telefoons als de iPhone en de top Android toestellen. Ze blinken nergens echt in uit, maar bieden over het algemeen wel een goede prijs-kwaliteit verhouding. Een aantal van de nieuwste modellen zijn de Huawei P30 en de Huawei P30 Pro.

Stap 2: Android of iOS?

Het besturingssysteem is het hart en ziel van de smartphone. Dit bepaalt wat je ziet en wat je er mee kunt doen vanaf het moment dat je 'm aanzet tot het punt dat je hem weer uitzet. De keuze is niet heel groot maar wel belangrijk. Android is momenteel het populairste besturingssysteem met een enorm aanbod aan verschillende toestellen. iOS, het besturingssysteem van de Apple iPhone, is een goede tweede.

smartphones

Apps

Bepalende factor voor het succes van een mobiel besturingsysteem zijn de apps: programma's voor de smartphone met extra functies, toevoegingen, handige hulpmiddelen of spellen. Iedereen die er handig in is, kan ze ontwikkelen en aanbieden waardoor het aanbod enorm is. Je hebt de keuze uit meer dan een miljoen verschillende applicaties.

Voor elk besturingssysteem staan ze netjes verzameld in een applicatiewinkel waar ze makkelijk te vinden zijn. Apps variëren van uitgebreide programma's met onmisbare functionaliteit (bijvoorbeeld Office-applicaties voor de telefoon), tot toffe games of eenvoudige zaken zoals een knopje dat een scheetgeluid produceert. Veel apps zijn gratis maar dan laten ze soms wel advertenties zien, of bieden ze je 'in game' aankopen aan, zodat je alsnog geld gaat uitgeven, als je de applicatie leuk of fijn vindt werken. In andere gevallen moet je een paar euro betalen via een creditcard. Apps die voor het ene besturingssysteem werken, doen het niet op het andere besturingssysteem. Het is aan de ontwikkelaars van betreffende apps om ze geschikt te maken voor afzonderlijke operating systems.

Besturingssystemen

We lichten de belangrijkste besturingssytemen er even uit:

Google Android:
Zoekmachine Google deed het goed op internet en wilde ook graag profiteren van de opkomst van mobiel internet. Wat doe je dan? In het geval van Google ontwikkel je een eigen besturingssysteem en stel je dat beschikbaar aan elke fabrikant die er maar mee aan de gang wil. Dat was 2009, inmiddels is Android in Nederland het meest gebruikte besturingssysteem. Het is standaard al enorm uitgebreid met bijvoorbeeld alle services van Google, zoals Google Calendar, Hangouts en Gmail.

Andere apps zijn te vinden in de Google Play Store, de applicatiewinkel van Android. Maar ook apps die je bijvoorbeeld op internet vindt (zogeheten .apk-bestanden), kun je op het Android toestel installeren. Deze zijn alleen niet goedgekeurd door Google, wees dus voorzichtig dat je geen malware of virus installeert. Bij twijfel, niet doen.

Voordeel van Android is dat het beschikbaar is voor verschillende telefoonfabrikanten en dat de toestelkeuze daarom reuze is. Van voordelige smartphones voor minder dan 100 euro, tot de meest geavanceerde toestellen, kun je krijgen met Android. Fabrikanten zetten daar vaak zelf een eigen interface overheen, waardoor Android er op elk toestel weer anders uit ziet.

Google Android

Apple iOS:
Toen Apple in 2007 de originele iPhone lanceerde, hadden maar weinig mensen kunnen bevroeden dat het apparaat zo'n enorme invloed op de technologiewereld zou hebben. Een revolutie, zonder meer. Sindsdien zijn niet alleen de iPhones, maar ook het bijbehorende besturingssysteem flink verbeterd. Toch is de basis altijd hetzelfde gebleven: iOS doet niet aan een hoofdmenu. Alle apps staan gewoon gerangschikt op de startschermen. Eenvoudig, overzichtelijk en zonder fratsen. Juist het gebruiksgemak heeft veel harten gewonnen. Een groot voordeel: Apple biedt gebruikers nog vele jaren de mogelijkheid het nieuwste besturingssysteem op hun telefoon te zetten. Zo blijft je iPhone up-to-date.

Maar de doorslaggevende factor voor het succes is de App Store geweest. Apple was de eerste die alle programma's voor de telefoon verzamelde in éénn overzichtelijke virtuele winkel. Dat niet alleen, maar elk programmaatje werd ook streng gekeurd om ervoor te zorgen dat ze goed werkten op Apple's telefoons. Het was een ongekend succes en tot op heden is iOS nog altijd hét platform waar de meeste en tofste apps voor verschijnen.

iOS 9

Stap 3: Het beeldscherm van een smartphone

Een paar jaar geleden was er keuze genoeg. Sliders, clamshells, candybars, flipphones, met en zonder toetsenbord, noem maar op. Meestal begon hier de zoektocht: welke vorm vind je fijn? Toen kwam de iPhone. Een groot, zwart rechthoek waarvan de voorkant bijna volledig wordt ingenomen door een aanraakgevoelig beeldscherm. Sindsdien horen bijna alle knoppen op telefoons tot het verleden. Een smartphone zonder touchscreen is ondenkbaar. Hoe moet je anders je telefoon bedienen?

Fabrikanten maken ruwweg gebruik van twee verschillende soorten beeldschermen.

  • AMOLED: Is een relatief dure techniek, die daarom vooral verwerkt wordt in kleine beeldschermen, zoals die van telefoons bijvoorbeeld. Voordeel van Active Matrix Organic Light-Emitting Diode is dat pixels helemaal uitschakelen als ze zwart moeten weergeven. Dat zorgt ervoor dat zwart, ook echt als zwart wordt weergegeven. En het bespaart nog eens stroom ook. AMOLED schermen staan er bekend om de kleuren zeer helder en levendig weer te geven. Met name Samsung maakt gebruik van AMOLED schermen.
  • LCD beeldschermen: Worden het meest gebruikt. De bekendste zijn de IPS LCD schermen, die vooral in de betere smartphones zitten. Anders dan bij AMOLED wordt zwart weergegeven met pixels die in een bepaalde kleur branden. Daarmee is het lastiger om zwart en levert vaak meer een soort grijs op. Hierdoor zijn de contrastwaardes over het algemeen minder. En dat is vooral vervelend in de volle zon, waar LCD de neiging heeft minder leesbaar te worden. IPS schermen staan ook voornamelijk bekend om zijn erg goede kijkhoeken en lage energieconsumptie.

Welk formaat?
Touchscreens in telefoons zijn er in verschillende soorten en maten. Dit wordt aangeduid in het diagonaal, in inches (1 inch = 2,54 cm). De krachtigste en duurste smartphones hebben tegenwoordig touchscreens van 4,7 inch of groter. Kleine smartphones hebben een scherm dat kleiner is dan 4,5" inch touchscreen. Deze worden ook wel Compact Smartphones genoemd. Ondanks dat de trend is om een steeds grotere smartphone te kopen, is er nog steeds een markt voor mensen die op zoek zijn naar iets handzamers. Compacte smartphones hebben tegenwoordig ook niet meer per se mindere specificaties. Smartphones die groter zijn dan 5,5" worden ook wel phablets genoemd. Deze smartphones zijn vooral erg geschikt als je veel notities wilt maken, erop wilt werken, of simpelweg niet zulke goede ogen hebt.

Schermresolutie:
Ook de resolutie van die beeldschermen groeit maar door. Binnenkort verschijnen de eerste smartphones met een 4K-resolutie, wat neerkomt op minimaal 3840 bij 2160 pixels. Net zoveel als op jouw nieuwe tv thuis dus, maar dan in je handpalm. Dat levert ontzettend scherp beeld op waar geen pixel op te zien is. Maar tegelijkertijd vreten die vele pixels ook allemaal stroom. Een krachtige accu is dus een vereiste. Belangrijker dan de resolutie, is misschien wel het aantal 'pixels per inch' (ppi). De pixeldichtheid bepaalt uiteindelijk hoe scherp een scherm eruitziet. Een klein beeldscherm heeft een minder hoge resolutie nodig voor een even hoge pixeldichtheid.

Stap 4: de camera

Geen smartphone zonder camera. Ook deze techniek heeft een enorme sprong gemaakt de afgelopen jaren. Van magere vga-cameraatjes waar wazige plaatjes uit kwamen, zijn ze uitgegroeid tot units die soms de kwaliteit van spiegelreflexcamera's of systeemcamera's benaderen. De goedkoopste smartphones zijn uitgerust met een 5 megapixel camera, de meest geavanceerde toestellen hebben meer dan 13 megapixelcamera's met LED-flitser en zijn voorzien van allerlei toffe functies om de foto's nog beter te maken.

Hoewel het aantal megapixels van een cameratelefoon wel iets zegt over hoe geavanceerd een camera is, is dit aantal niet alleen bepalend voor de uiteindelijke beeldkwaliteit. Meer megapixels betekent simpelweg dat je foto groter wordt. In theorie kan er dan meer detail in weergegeven worden. Maar de beeldkwaliteit hangt voornamelijk af van:

smartphone camera
  • de lensopening
  • de lichtgevoeligheid van de sensor
  • de lens
  • het formaat en plaatsing van de beeldsensor
  • de software die de beelden verwerkt

De beste manier om erachter te komen of een camera zo goed is als de fabrikant zegt, is door reviews te lezen. Op BesteProduct.nl plaatsen we bij elke review voorbeeldfoto's en video's zodat je het ook met eigen ogen kunt zien.

Video's van de smartphone

Waar een camera is, zijn ook videobeelden. De kwaliteit van deze video's is zeker bij de top smartphones flink verbeterd. Er kan bij veel high-end toestellen zelfs in 4K-resolutie gefilmd worden. Resolutie is bij film belangrijker dan bij foto's, dus deze video's zijn vaak nog scherper dan smartphones die in Full HD kunnen opnemen. Beeldstabilisatie is ook een belangrijke factor. Deze vangt de schokken op die je met handen maakt, als je de smartphone vasthoudt. Inmiddels zijn camera's op smartphones zo goed dat ze zelfs ingezet worden in tv programma's en natuurlijk op YouTube.com.

Stap 5: Los kopen of abonnement?

Sim Only

Als je er eenmaal uit bent welk toestel je wilt hebben, moet je beslissen of je het toestel los wilt kopen of via een abonnement. Lange tijd was het altijd voordeliger om een losse smartphone te kopen met een sim only abonnement. Ben je echter toe aan een nieuw toestel dan is het tegenwoordig vaak net zo voordeliger om een abonnement met toestel aan te schaffen.

4G

Een mobiele telefoon maakt draadloos verbinding, dat is een beetje de essentie van zo'n apparaat. Het gebruik van een smartphone begint bij de dataverbinding. Datgene waarvoor je een simkaart in je telefoon stopt. Waar je een abonnement voor afsluit en waar je elke keer weer voor betaalt. Meest gebruikelijke manier om verbinding te maken, zowel voor mobiel internet als voor bellen, is via HSDPA, wat valt onder de term 3G. Maar het kan ook sneller. De norm is tegenwoordig namelijk 4G, dat veel sneller is dan 3G. Waar 3G blijft steken op maximaal 7,2 Mbps kan 4G LTE snelheden tot 120 Mbps halen. Je hebt dan ongeveer net zo snel internet als bijvoorbeeld je verbinding thuis, maar dan altijd en overal in Nederland. Als je ten minste 4G-dekking hebt.

Datalimiet

Met de komst van 4G is een grotere databundel belangrijk. Veel abonnementen rekenen bijna geen kosten meer voor het bellen of sms'en. Simpelweg omdat de meeste mensen dit niet veel meer doen. Tegenwoordig draait alles om data. Als je veel in de auto zit en Spotify streamt, of je kijkt veel YouTube filmpjes in de tuin, is een grote databundel onontbeerlijk. De meeste aanbieders beginnen met een abonnement van 500 Mb en gaan tot wel 24 GB per maand.

Welke smartphone?Voor een volledig overzicht van alle smartphones die in Nederlandse webwinkels te krijgen zijn, check even onze ranglijst van smartphones.

Stap 6: Overige verbindingen op een smartphone

  • Wifi: Thuis, op je werk, in de Starbucks, de intercity, en steeds meer andere plekken is het handig om verbinding te maken via Wifi. In veel gevallen gratis, meestal een stuk sneller en met een beetje mazzel zonder limiet.
  • Bluetooth: Standaard aanwezig op elke smartphone. Het werkt op een afstand van ongeveer maximaal 15 meter en is snel genoeg om audio in hoge kwaliteit door te sturen. Dat maakt het ideaal voor draadloze koptelefoons en headsets. Bluetooth is ook de standaard verbinding die wordt gebruikt om je smartphone met je carkit, of tegenwoordig met je smartwatch en draadloze speaker te verbinden.
  • NFC: Near Field Communication bestaat al een aantal jaar, maar komt nu pas echt van de grond. Het idee is dat twee NFC-chips met elkaar communiceren als ze dicht bij elkaar gehouden worden. Wat daar het nut van is? Draadloze speakers en smartwatches werken steeds vaker met NFC. Door met de smartphone tegen het apparaat te tikken, wordt supersnel een Bluetooth-verbinding gemaakt.
  • Infrarood: Terug van weggeweest in smartphones, de 'ouderwetse' infrarood verbinding die je ook in de afstandsbediening van je tv vindt. En gelijk hebben ze, want de huidige smartphones hebben software aan boord die afstandsbedieningen overbodig maken.
  • DLNA: DLNA is een protocol om media te streamen tussen verschillende apparaten. Klinkt vaag? In de praktijk kun je via DLNA draadloos de filmpjes van je smartphone op je tv bekijken. Of via een mediacenter overal in huis muziek luisteren die op je telefoon staat. DLNA is het meest gebruikte protocol, maar er zijn fabrikanten die voor iets anders kiezen. Zo heet het bij Apple 'Airplay' en bij Google 'Google Cast'.

Stap 7: De processor: dual-core, quad-core of octa-core?

Het is het toverwoord van smartphone fabrikanten en -liefhebbers. Ze raken er niet over uit gepraat. De processor is het rekenende hart van de smartphone. Net als in de computer zorgt deze chip ervoor dat alle processen in het apparaat verwerkt worden. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller hij kan rekenen en hoe sneller er dus apps opgestart kunnen worden, foto's worden getoond, of van programma kan worden verwisseld.

Nvidea Tegra 3 processor

Gigahertz

De rekensnelheid van een processor wordt aangeduid in gigahertz (Ghz) waarbij geldt: hoe hoger hoe sneller. Tegenwoordig hebben voordelige smartphones processoren met een kloksnelheid van 1 Ghz. Dure, krachtige toestellen gaan wel tot 2,5 Ghz. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.

Sinds enkele jaren zijn fabrikanten er namelijk ook in geslaagd om de processoren meerdere rekenkernen te geven. In plaats van één rekenkern met 2,2 Ghz, hebben ze dan bijvoorbeeld vier of zelfs acht rekenkernen met 2 Ghz. Voordeel is dat het dan eenvoudiger is om meerdere applicaties tegelijk te draaien. Of juist dat de processor het werk kan verdelen over de rekenkernen, waardoor ze allebei minder hard hoeven te werken. Dat scheelt stroom, waardoor de accu langer mee gaat.

Tegenwoordig wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten processoren.

  • Dual-core: Zelfs vrij voordelige smartphones hebben deze technologie aan boord. Het is inmiddels al een wat verouderde techniek. Toch draait de iPhone 6 ook nog steeds op een dual-core processor, die uitstekende prestaties weet af te leveren. Dat komt omdat Apple deze processor zelf ontworpen heeft.
  • Quad-core: de meest gangbare technologie van tegenwoordig levert processoren op met vier rekenkernen. Er zijn verschillende varianten van, maar vaak zijn er twee kernen met hoge kloksnelheid, die worden ingeschakeld als je bijvoorbeeld een spelletje opstart. Doe je dat niet, dan maakt de processor gebruik van minder krachtige rekenkernen die lekker zuinig zijn.
  • Octa-core: Bijna alle hedendaagse vlaggenschepen hebben een octa-core processor. Een octa-core processor is een processor die feitelijk bestaat uit twee quad-core processoren en is doorgaans opgebouwd volgens het zogenaamde 'big.LITTLE' principe. Dit betekent dat in de processor een energiezuinige quad-core processor en een super snelle (maar minder zuinige) quad-core processor wordt gebruikt. .

Stap 8: De Accu

De capaciteit van een accu wordt aangegeven in Mili ampère-uur (mAh). Daarbij geldt: hoe hoger het getal, hoe krachtiger de accu. Smartphone accu's beginnen ongeveer bij 1200 mAh en kunnen oplopen tot 3000 mAh. Maar hoger de capaciteit, hoe groter de accu over het algemeen ook is. Veel fabrikanten kiezen liever voor een toestel dat lekker plat en licht is, dan dat ze er een extra sterke accu in zetten.

En hoe lang kun je dan doen met een aantal mAh? Dat is onmogelijk te zeggen, omdat het niet alleen van de accucapaciteit afhangt, maar ook van het verbruik van het toestel. De krachtigste accu's zitten in toestellen met grote beeldschermen en energie-slurpende processoren, waardoor het voordeel ten opzichte van kleine toestellen vaak te verwaarlozen is. Een gsm van vroeger kon je gemakkelijk weken gebruiken voor hij eens aan de lader moest. Die tijd is voorbij. Bij een smartphone kun je ervan uitgaan dat hij elke een á twee dagen aan de lader moet. Veel hangt daarbij af van hoe je 'm gebruikt.

    • Weinig gebruik: De stand-by tijd die fabrikanten opgeven loopt in de honderden uren. Dat is niet direct een leugen, maar dan gaan ze ervan uit dat je het toestel niet gebruikt en dat hij zelf ook niets doet. Bij weinig gebruik staat het beeldscherm dus bijna altijd uit, maar is het toestel ook niet automatisch je mailbox of WhatsApp aan het bijwerken. Alleen die één of twee keer op een dag dat jij het toestel oppakt gaat hij aan het werk. Dan houdt de accu het wel zo'n twee dagen uit.
    • Normaal gebruik: 4G staat constant aan, mailtjes komen binnen, je stuurt af en toe een berichtje terug. Daarnaast bel je een paar keer, schiet je een fotootje en surft in een verloren half uur wat over internet. Doe je rustig aan, dan houdt een beetje smartphone-batterij het wel een goede dag uit.
    • Intensief gebruik: Grote stroomvreter in veel smartphones is het beeldscherm. Hoe vaker dat aan gaat, hoe sneller de accu leeg is. Dus als je constant checkt of er nieuws is, kan het snel voorbij zijn. Gamen of films kijken is helemaal funest. Zeker bij moderne smartphones met grote, heldere beeldschermen en hoge resoluties, kan het best zijn dat de telefoon er halverwege de avond al mee ophoudt. Ben je zo'n intensieve gebruiker, neem dan altijd een oplader of extra accu mee.

Als je het einde van de dag niet haalt met je smartphone en geen oplader bij je hebt, kun je bij steeds meer toestellen de besparingsstand inschakelen. Bepaalde processen, zoals je GPS-ontvanger of dataverbinding worden dan automatisch uitgeschakeld. Nu duurt het weer wat langer voordat je telefoon uitvalt.

Stap 9: Geheugen

De foto's die je maakt, de Mp3-tjes die je verzamelt en de apps die je installeert. Ze hebben allemaal ruimte nodig op de harde schijf van je telefoon. Tegenwoordig wordt die gemeten in gigabytes (Gb). Geheugen is duur, dus op de voordelige smartphones heb je weinig opslagruimte. Tegenwoordig begint het bij 4 Gb. Meestal is er dan binnen twee jaar wel een keer een moment waarop het toestel vol is. Met een smartphone met 16 Gb kom je een stuk verder en aan 32 Gb of zelfs 64 en 128 Gb, zoals in de allerduurste smartphones, moet je genoeg hebben.

Opslag op MicroSD

Als het geheugen van de smartphone vol is, kun je er bestanden afhalen. Je hebt ook smartphones die beschikken over de mogelijkheid er een extra geheugenkaartje (MicroSD-kaart) in te stoppen. Zo breid je gemakkelijk je geheugen uit, maar kun je ook eenvoudig gegevens overzetten naar een ander apparaat.

Opslag in de cloud

Andere manier om de opslag te vergroten, is door bestanden 'in de cloud' op te slaan. Webdiensten als Dropbox, Skydrive of iCloud geven je enkele Gb's aan ruimte op een computer. Via een internetverbinding kun je daar bestanden op slaan. Omdat ze via internet te benaderen zijn, kun je ze overal ter wereld en op elke computer gewoon benaderen.

Stap 10: Accessoires

smartphone accesoires

En uiteindelijk heb je dan de telefoon van je dromen. De juiste maat, het juiste merk, de juiste opties. Maar dan begint de jacht naar accessoires. De keuze is reuze en je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te koop.

Smartphone accessoires vergelijken?Op zoek naar goede accessoires voor je telefoon? Op BesteProduct.nl kun je ook de beste telefoonhouder, de beste screenprotectors en de beste headsets vergelijken.

Als je eenmaal een smartphone hebt, is de kans groot dat daar ook al je muziek naartoe gaat. Maar je hele collectie afspelen via die magere ingebouwde speakers is niet te doen. Voor thuis loont het de moeite om een draadloze speaker te kopen. Check de uitgebreide koopgids of vergelijk ze zelf in onze ranglijst. De oordopjes die bij een smartphone geleverd worden, zijn bijna zonder uitzondering om te huilen zo slecht. Voor de muziekliefhebber is het dus bijna verplicht om er een knappe koptelefoon bij aan te schaffen.

Op zoek naar een koptelefoon?Het kopen van een goede koptelefoon voor bij je smartphone is weer een verhaal op zich. En dat verhaal hebben wij voor je uitgeschreven. Ben je op zoek, check zeker even onze uitgebreide koopgids voor koptelefoons.

Vragen over smartphones?

Ondanks deze koopgids is en blijft het zoeken, vergelijken en kopen van een smartphone een ingewikkelde zaak. Mocht je nog tegen vragen aanlopen, schroom niet om even te mailen.

.
Deel dit bericht:
Tags