Volg ons
Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Koopgids: een smartphone kopen

door Dennis de Vries
Deel dit bericht:

Het lijkt zo simpel. Je wil een nieuwe mobiele telefoon kopen. Bij voorkeur eentje waarmee je ook internet op kunt en een beetje kunt mailen. Hoe moeilijk kan dát nou zijn? Nog knap lastig, merk je zodra je de winkel in loopt of op internet kijkt. Als je niet weet waar je op moet letten, lijken de toestellen al snel op elkaar. Daarom hebben we samen met vergelijkingssite Kieskeurig de koopgids Smartphones gemaakt om je te helpen bij het antwoord op de vraag: 'Welke telefoon moet ik nemen?'

Bij het kopen van een nieuwe smartphone is het handig om op een aantal zaken te letten. Bekijk voor meer informatie en voorbeelden ook zeker even deze video die we in samenwerking met Kieskeurig maakten:

 

Vorm/formaat van de smartphone

Smartphones met een toetsenbord met échte knopjes worden steeds zeldzamer. Blackberry maakt ze nog, zoals hun Bold of Curve-serie. En als je goed zoekt, vind je ook wel wat andere smartphones met een echt toetsenbordje. Maar wil je echt heel veel berichten sturen en vind je dit belangrijk, dan is de keuze toch vrij beperkt.

Bijna alle telefoons zijn 'fulltouch'. Dat wil zeggen dat bijna de volledige bediening verloopt via het grote touchscreen. Het formaat touchscreen is erg belangrijk. Niet alleen bepaalt het hoe groot de telefoon is, het is ook bepalend voor het gebruiksgemak van sommige functies. De grootte van een beeldscherm wordt altijd aangeduid in 'inches diagonaal'. Ruwweg is de volgende onderverdeling te maken:

  • Klein: 3,3 inch diagonaal of kleiner. Compacte toestellen die vaak ook niet zo duur zijn. Door hun kleine scherm ook minder geschikt voor zware gebruikers. Voorbeelden van dit soort toestellen zijn de Sony Ericsson Xperia Ray en de Samsung Galaxy Gio.
  • Medium: 3,4 tot 4 inch. Een breed aanbod van toestellen, zowel voordelig zoals de Samsung Galaxy S Plus, tot prijzig, zoals de iPhone 4S. Beeldschermen met een hoge resolutie zijn prima geschikt voor veeleisende gebruikers.
  • Groot: 4,3, 4,7 of 5,3 inch. Over het algemeen dure alleskunners. Grote beeldschermen zijn ideaal om te surfen op het web of filmpjes te kijken. Maar vanaf 4,7 inch, zoals de HTC One X, kun je ze nauwelijks meer bedienen met één hand. Uitschieter is de Samsung Galaxy Note die met 5,3 inch meer weg heeft van een tablet.

De camera van een smartphone

Elke smartphone heeft een camera. Maar daarmee is het laatste woord nog niet gesproken. Iets dat veelvuldig naar voren wordt geschoven, is de resolutie van de foto's. Deze varieert van 3, naar 5, 8 en soms 12 megapixels. Hoe meer, hoe beter, zo lijkt men te denken. Maar megapixels zeggen niet alles over de kwaliteit. Om het zeker te weten, is het verstandig om van tevoren even wat voorbeeldfoto's op te zoeken. Op fotosite Flickr.com plaatsen we regelmatig foto's gemaakt met smartphones die we op dat moment testen.
Datzelfde geldt voor de videokwaliteit. Ook hier varieert de resolutie, van VGA-kwaliteit tot 1080p Full HD. Maar de kwaliteit varieert net zo sterk. Op Youtube plaatsen we veel video-vergelijkingen van nieuwe smartphones om een beeld te geven welke goed presteert.

Functies en smartphone apps

Elke smartphone heeft standaard een aantal functies. Een webbrowser, om internetsites weer te geven, ontbreekt bijvoorbeeld nooit. Ook een e-mail-programma staat er standaard op en er zijn meestal verschillende mogelijkheden om je sociale media, zoals Twitter en Facebook, bij te houden. Wil je meer? Dan kun je terecht in applicatiewinkels. In deze online winkels kun je vanaf je telefoon direct nieuwe apps zoeken, downloaden, installeren en meteen gebruiken.

Welke apps er zijn en hoe ze werken, hangt erg af van het besturingssysteem (OS) waar je telefoon op draait, klik op de links voor meer informatie.

Andere opties zijn bijvoorbeeld Blackberry OS, te vinden op Blackberry-toestellen, en Symbian dat door Nokia nog wel eens gebruikt wordt. 

Prijs/kwaliteit

Vanaf €150: Voor dit bedrag zijn al complete smartphones te krijgen met alles er op en er aan. Je hebt alleen niet de beste specificaties. Dus reken op een klein scherm en matige camera. Toestellen in deze prijsklasse zijn vooral Android en Blackberry-toestellen.
Vanaf €300: Voor dit bedrag heb je een goede smartphone met moderne specificaties en meestal van gemiddeld formaat. Je hebt de keuze uit Android, WP7, Blackberry en Symbian.
Vanaf €500: Voor dit geld heb je de zogenoemde 'high end' telefoons. Grote smartphones, moderne technieken, het beste van het beste. Niet alleen Android en Windows Phone 7 zijn in dit segment vertegenwoordigd, ook een nieuw model iPhone valt er onder.
Check onze ranglijst smartphones voor actuele prijzen van smartphones in Nederlandse webwinkels »

Los toestel, of met abonnement kopen?

'Waarom is die prijs van belang? Uiteindelijk kun je toch elke smartphone gratis krijgen bij een abonnement, dan ga je er toch niet voor betalen?' Ho, stop. Smartphones worden nergens gratis weggegeven. Dus als jij een mooie aanbieding met 'gratis' smartphone ziet, is daar niets gratis aan. Je betaalt er voor, de aankoopprijs is verrekend met de abonnementskosten. En hoe meer korting er gegeven wordt, hoe hoger de maandelijkse kosten zijn.
Daarom loont het de moeite om even te kijken naar hoe jij jouw smartphone gaat gebruiken en wat je er mee gaat doen. In sommige gevallen is het voordeliger om een los toestel te kopen en daar een sim-only abonnement, dus zonder toestel, bij te nemen.

Wil je (online) een smartphone kopen? We helpen je graag op weg met de volgende hulpmiddelen:

 

Twijfel je nog? Vragen over smartphones? Schroom niet, laat gerust een reactie achter, gaan wij op zoek naar het antwoord.

Producten genoemd in dit artikel
Samsung S5660 Galaxy Gio
Geen prijzen
Samsung Galaxy S Plus i9001
Geen prijzen
Sony Ericsson Xperia Ray
Geen prijzen
Apple iPhone 4S
Geen prijzen
Samsung Galaxy Note N7000
Geen prijzen
HTC One X
Geen prijzen