Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

7 vragen over Google Drive

Door: Dennis de Vries | 25 april 2012 14:51

Google heeft een nieuwe online dienst beschikbaar gemaakt: Google Drive. Het heeft niets met auto's of verkeer te maken, alles met 'cloud-storage'. Zeven vragen over Google's nieuwe kindje, de antwoorden geven we er bij.

Een nieuwe dienst van Google, dan is het altijd duwen en dringen om er als eerste bij te zijn. Het gaat deze keer om Google Drive. Ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden, heeft dit niets te maken met auto's, rijden of het verkeer. In Google Drive kun je jouw spullen bewaren. Voor wie meer wil weten: zeven vragen (en antwoorden) over Google's nieuwe kindje.

Wat is Google Drive?
Opslagruimte 'in de cloud'. Net als op een USB-stick, geheugenkaart of harde schijf bewaar je op Google Drive al je bestanden, documenten, foto's, video's, mp3-tjes, noem maar op. Maar nu staat alles 'in de cloud', en dat is een moderne manier om te zeggen dat het via internet ergens op een server van Google bewaard wordt. Vandaar de naam 'Google Drive', je hebt een eigen, virtuele 'disk drive' tot je beschikking. De zoekgigant legt het zelf uit in een fraai filmpje.

Wat is het voordeel van zulke cloud-opslag?
Een opslagdienst als Google Drive biedt legio voordelen. Zo kun je van elke computer of smartphone, overal ter wereld, gewoon bij jouw eigen bestanden. Een USB-stick gaat stuk, een geheugenkaart raakt kwijt, de cloud blijft altijd in de lucht. Het enige dat je nodig hebt, is je login van je google-account en verbinding met internet. Dat is overigens ook meteen het grootste nadeel. Heb je even geen internet, dan heb je ook je bestanden niet zomaar overal. Een euvel waar we tegenaan liepen bij het gebruik van Google's Chromebook.

Ik gebruik Dropbox/Skydrive, is dit hetzelfde?
Het lijkt veel op elkaar. Dropbox is een andere bekende opslagdienst die jouw bestanden in de cloud beschikbaar maakt. En Skydrive van Microsoft biedt eenzelfde soort service, waar ook de nieuwe versie van Office goed mee kan samenwerken. Wat dat betreft zijn er veel overeenkomsten met Google Drive. Maar Google Drive biedt niet alleen online opslagruimte, ook allerlei manieren om je bestanden direct te bewerken. Zo heeft Google al een tijdje de dienst Google Docs , waarmee je in de webbrowser Word, Excel, Powerpoint en PDF-bestanden kunt openen en bewerken. Jij alleen, of juist tegelijk samen met anderen.
Ook kunnen bestanden heel eenvoudig gemaild worden met Gmail, waardoor 'te grote bijlages' verleden tijd zijn. En je kunt je bestanden delen binnen Google+. Mocht je dat gebruiken. Ook is er code beschikbaar gesteld zodat ontwikkelaars Google Drive kunnen integreren in apps en zijn al je bestanden, ook foto's, heel makkelijk doorzoekbaar.
Nadeel is dat Dropbox en Skydrive, naast laptops en computers, ook al voor veel mobiele apparaten beschikbaar zijn, zoals de iPhone en iPad. Skydrive werkt natuurlijk ook op Windows Phone. Voor Google Drive is voorlopig alleen een mobiele app beschikbaar voor Android.

Google zegt dus dat jij ze recht geeft al jouw persoonlijke bestanden zomaar overal te publiceren, te kopiëren en noem maar op. Uh-ooh...

Wat kost het?
Je kunt Google Drive gratis gebruiken, dan krijg je 5GB aan opslagruimte. Dat is flink uit te breiden, maar dan moet je wel de creditcard trekken. 25GB aan opslagruimte kost $2,50 per maand, 100GB kost $4,99 per maand. Dan wordt ook de ruimte van je inbox in Gmail meteen verhoogd naar 25GB. Voor grootverbruikers is ook meer ruimte beschikbaar, uiteraard tegen hoger tarief. Daarmee is het vergeleken met de concurrentie prima waar voor je geld. Website Geek.com heeft een handig overzichtje van de kosten vergeleken met de Skydrive en Dropbox.

Hoe veilig is cloud-opslag?
Als je er bij gaat nadenken, klinkt het best eng. Je zet jouw bestanden gewoon ergens anders op de wereld, geen idee waar, op een computer die je niet kent. En dan maar hopen dat het goed gaat. Inderdaad, je krijgt geen 100% veiligheidsgarantie. Hoe klein de kans ook is, ook servers van grote, bekende diensten kunnen gehackt worden. Aan de andere kant werken er bij Google meer slimme mensen met heel veel verstand van zaken dan jij thuis rond hebt lopen. En jouw laptop kan ook ineens de geest geven of gestolen worden. Wil je echt zeker zijn dat niemand er mee aan de haal gaat? Stop je bestanden in een stevige kluis, thuis onder je bureau, en slik de sleutel in.

Ik hoor dat Google eigenaar wordt van alles wat ik op Google Drive zet. Klopt dat?
Nee. Hoewel de uitgebreide gebruikersovereenkomst (die je waarschijnlijk ongelezen accepteert) wel anders doet vermoeden door onder meer de volgende passage:

  • "When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content."

Dat klinkt ernstig. Google zegt dus dat jij ze recht geeft al jouw persoonlijke bestanden zomaar overal te publiceren, te kopiëren en noem maar op. Uh-ooh... Het is goed om daar even je vraagtekens bij te zetten. Maar in dit geval heeft Google die rechten simpelweg nodig om Drive voor jou te laten functioneren zoals ze beloven. De kopietjes van jouw bestanden die Google overal mag publiceren? Dat zijn de kopieën die jij, alleen jij, op elke computer ter wereld kunt openen. Je zult niet ineens jouw dagboek terugvinden in de zoekresultaten van Google.
Eenzelfde ophef ontstond een halfjaar geleden toen Dropbox ook zoiets in de gebruikersovereenkomst opnam. Na veel kritiek hebben ze het uiteindelijk maar anders geformuleerd. "We may need your permission to do things you ask us to do with your stuff, for example, hosting your files, or sharing them at your direction." Dat klinkt inderdaad al een stuk vriendelijker.

Waar kan ik Google Drive krijgen?
Dat kan hier. Is hij nog niet beschikbaar? Dan zit er niets anders op dan even geduld hebben. Google heeft nog niet voor iedereen GB's klaar staan. Als je een Android-telefoon hebt, kun je alvast de app uit de Google Play Store halen.

Deel dit bericht:
Tags