Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Eerste smartphone Sony doet likkebaarden

Door: Ger de Gram | 22 februari 2012 17:33

Nu Sony het eindelijk officieel voor elkaar heeft gekregen om Ericsson uit te kopen, wordt het tijd de eerste resultaten van Sony als onafhankelijke smartphonefabrikant te bekijken. De eerste indruk in een notendop: mooi. Heel mooi.

Het was wat gesteggel, maar nu Sony het eindelijk officieel voor elkaar heeft gekregen om Ericsson uit te kopen, wordt het tijd de eerste resultaten van Sony als onafhankelijke smartphonefabrikant te bekijken. De Sony Xperia S was al gelanceerd op de CES en nu - zo'n twee weken voordat de telefoon in de winkels ligt - heeft BesteProduct de kans deze Android smartphone wat beter te bekijken. De eerste indruk in een notendop: mooi. Heel mooi.

Sony Xperia S: multimediatopper
De Sony Xperia S is een echte multimediatopper. Zo heeft hij een razendsnelle 12 megapixelcamera met Full HD-filmmodus en een kraakhelder HD-scherm. Nu zijn er al meer smartphones met dergelijke specificaties - denk aan het scherm van de Samsung Galaxy Note en de camera van de Nokia N8 - maar Sony heeft één groot voordeel; het feit dat ze jarenlange ervaring hebben op het gebied van andere producten. Zo is het scherm gebaseerd op de Bravia-techniek die we kennen van Sony LCD-tv's, terwijl de camera voorzien is van een Exmor CMOS-sensor uit de Sony Cybershot compactcamera-reeks. En dat alles moet een complete multimediabeleving opleveren, die ook nog eens in verbinding staat met allerlei apparaten binnen je eigen 'cloud', via DLNA of hdmi. Opslaggeheugen heb je in ieder geval genoeg: met 32 GB kun je naar hartelust foto's maken en je muziekspeler volplempen.

NFC op Sony Xperia S
Maar niet alleen op het gebied van multimedia loopt de Xperia S voorop. Sony lijkt de eerste fabrikant te zijn die handige toepassingen voor NFC, het nieuwe communicatiemiddel waarmee je in de toekomst in theorie zelfs zou kunnen betalen, heeft bedacht. Je krijgt bij de Xperia S twee 'SmartTags' geleverd. Dat is een stukje techniek, in de vorm van een klein fiche, die je langs de telefoon houdt en dan automatisch een aantal vooraf ingestelde instellingen aan- of uitzet. Dat klinkt vaag, maar het komt erop neer dat als je bijvoorbeeld gaat slapen, de telefoon op vliegtuigmodus gaat. Dan word je niet gestoord en bovendien bespaar je wat batterij.

Sony lijkt de eerste fabrikant te zijn die handige toepassingen voor NFC heeft bedacht

Dat laatste is niet onbelangrijk, want een van de grote problemen bij de Sony Ericsson Xperia-lijn was de matige accuduur. Sony realiseert zich dat ter dege en levert daarom ook een speciale 'fast-charger' mee. Die laadt - de naam zegt het al - de telefoon sneller op dan normaal. Na tien minuten aan de lader, bel je weer een uur. Waarom zo'n lader niet bij elke telefoon wordt geleverd is onduidelijk, maar feit is dat het bij een vermogende telefoon als de Xperia S wel handig is.

Sony Xperia S kopen
De Sony Xperia S ligt op 5 maart in de winkels en heeft een adviesprijs van 499 euro. Hij zal verkrijgbaar zijn in twee kleuren: wit en zwart. Onze voorkeur gaat overigens uit naar de tweede, want daar komt het prachtige design van de Xperia S het best tot zijn recht.

Opvallend aan de Sony Xperia S

  • Het design doet duidelijk denken aan eerdere Sony Ericsson Xperia-modellen als de Arc en de Arc S. Maar het toestel is wel wat dikker. Tegelijkertijd zorgt dat er voor dat de telefoon een stuk meer solide aanvoelt. Bovendien voelt de behuizing veel steviger.
  • Het toestel draait vooralsnog op Android 2.3.7. Een update naar de nieuwste versie van Android, Icecream Sandwich, 'komt eraan'. We houden u op de hoogte.
  • Nog iets over het design: de antenne. Geen lelijke uitstekende punt bovenop je smartphone, nee ditmaal is de antenne niets meer dan een (prachtig) doorzichtig lijntje aan de onderkant.
  • Net als de deze week gelanceerde Panasonic Eluga heeft de Sony Xperia S drie aanraakgevoelige knoppen op de voorkant. Dat ziet er ronduit stijlvol uit - ja, dit toestel is echt heel mooi - maar echt handig lijkt het niet te zijn. Er zijn keurig drie puntjes getekend om de knoppen te accentueren, maar daaronder staan icoontjes die aangeven wat die puntjes nou precies betekenen. Gevolg: je drukt onbewust op de icoontjes en die doen dus niets. Misschien moeten we gewoon even wennen. Daar komen we later tijdens de uitgebreide review op terug.

Video Sony Xperia S

Deel dit bericht:
Tags