Volg ons
Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Apple iPhone 5 amper nog verkrijgbaar in Nederland

door Eelko Wester
Deel dit bericht:

De iPhone 5, de nieuwste smartphone van Apple, is enkele weken na de lancering in Nederland amper nog verkrijgbaar. Wie de telefoon wil hebben, moet minimaal drie tot vier weken geduld hebben en betaalt de hoofdprijs. De goedkoopste iPhone 5 (met 16 GB geheugen)  had bij de lancering een vraagprijs van 670 euro. Diezelfde smartphone is bij webwinkels nu te reserveren voor meer dan elfhonderd euro.

Het is onduidelijk wanneer de iPhone 5 in Nederland weer volop leverbaar is. De meningen lopen daarover uiteen en verschillen per model. Apple stelt op haar eigen bestelsite dat de iPhone 5 over drie-vier weken weer verkrijgbaar is. Op welke dag de iPhones binnenkomen en hoe groot de voorraad is, weet woordvoerder Martijn Kroonstuiver van Apple Nederland niet. Ook op andere vragen over de  leveringsproblemen van de iPhone 5 heeft hij na twee dagen geen enkel antwoord. 

iPhone 5 bij T-Mobile
T-Mobile verwacht dat de meeste modellen binnen een maand weer worden geleverd, maar waarschuwt op haar site dat de wachttijd voor modellen met meer geheugen (32 en 64 GB) kan oplopen tot liefst zes weken.

Bij een rondgang langs diverse winkels blijkt dat de levering van iPhones voor de verkopers een raadsel is. “Het blijft Apple”, reageert een medewerker van een telecomwinkel in Arnhem. “Soms komen er ineens weer een stuk of tien binnen, maar we hebben geen idee wanneer.”

iPhone 5 wel bij KPN
De meeste kans om nog een Apple iPhone 5 te bemachtigen, is via een telecomshop in de winkelstraat. Wie goed zoekt, bereid is om een stuk te reizen en qua geheugen en kleur niet al te kieskeurig is, kan er nog wel een aanschaffen. Al is dat alleen mét abonnement. “We hebben nog een paar witte en zwarte iPhones met 32GB en 64 GB. De 16 GB is uitverkocht. En als we die binnenkrijgen, gaan de reserveringen voor”, vertelt een medewerker van de BelCompany in Nijmegen.

IPhone 5 uitverkocht
Wie vanuit de luie stoel via internet wil bestellen, heeft het minder gemakkelijk. Wie surft langs webshops, providers en de Apple-site stuit steevast op ‘uitverkocht’ of ‘tijdelijk niet leverbaar’. Uitzondering daarop vormt KPN. Daar zijn alle modellen nog op voorraad. Bij KPN word je alleen geen eigenaar van de iPhone 5, omdat de telecomprovider het toestel alleen aanbiedt middels een leaseconstructie.

Krasgevoelig
Hoe het komt dat de iPhone 5 wereldwijd zo slecht leverbaar is, blijft een gok en voer voor speculaties. Het Amerikaanse Bloomberg zegt dat volgens bronnen de krasgevoelige aluminium achterkant van de iPhone 5 de oorzaak is van de leveringsproblemen. Apple heeft de productienormen en controle op de iPhone 5 verscherpt om te voorkomen dat de smartphones al met krassen bij de klant komen.

Producten genoemd in dit artikel
Apple iPhone 5
v.a.€ 224,95
(1 winkel)