Volg ons
Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Carmageddon voor iPhone: bloeddorstig racen!

door Ger de Gram
Deel dit bericht:

Carmageddon voor iPhone en iPad Carmageddon, het populaire bloeddorstige racespel van weleer, is vanaf nu te downloaden voor de iPhone en iPad. Voor het spel betaal je de eerste paar dagen 0 euro. En aangezien we niet vies zijn van een koopje, doen we gewoon een Carmageddon voor iPhone review. Op video. 

Bloeddorstig. We zijn het eigenlijk niet. Daar hebben we Dracula, de Milleniumtrilogie en gevaarlijke pitbulls voor. Behalve wanneer we onze oude Pentium 2 met Intel Pentium-processor weer eens uit de kast halen en misschien wel de meest populaire racegame van weleer opstarten. Carmageddon was eind jaren negentig een bizar (en verslavend) computerspel met maar één doel: zo snel mogelijk de finish halen.

Carmageddon voor de iPhone video

Voor de gefrustreerde tiener uit de jaren negentig. En die van nu.

Hoe je dat deed, of wie of wat je raakte, was niet van belang.  Raakte je een mens of hond? Geen probleem. Je kreeg zelfs bonuspunten. Of je won het potje door simpelweg iedereen uit te schakelen. De stukken vlees en bloedspetters vlogen je in SVGA-kwaliteit om de oren. Het was de ideale uitlaatklep voor de gefrusteerde tiener die zijn huiswerk even helemaal zat was. Dat het gewelddadige spel zelfs een tijdje verboden werd in een aantal landen, maakte de magie alleen maar groter.

We zijn een paar jaartjes ouder, maar de verslaving is weer helemaal terug, aangezien de makers Stainless Games het spel weer nieuw leven hebben ingeblazen, mede dankzij het crowdfundingplatform Kickstarter. Carmageddon is vanaf nu verkrijgbaar voor de iPhone of iPad. Vandaag nog gratis, vanaf morgen €1,59 euro. En hij schijnt na verloop van tijd nog iets duurder te worden. Snel aanschaffen dus.

Raakte je een mens of hond? Geen probleem. Je krijgt zelfs bonuspunten

Hoe werkt Carmageddon voor de iPhone?
In feite is Carmageddon niets meer dan een simpel racespelletje, waarbij je zo snel mogelijk aan de finish moet komen. Je hebt verschillende parcours, je kunt auto’s tweaken en tunen en net zo lang spelen totdat je eindelijk een nieuwe bolide kunt aanschaffen. Om het spanningselement nog wat groter te maken loopt er een timertje bovenaan de game die aangeeft hoe lang je nog hebt om bij de finish te komen. Is het timertje bij nul, ben je af. Tot zover de gelijkenissen met een traditioneel racespel. 

Carmageddon voor iPhone review
Run for your lives!

Want om je tijd te 'rekken' moet je iets vrij bizars doen: mensen platrijden. Auto's beuken. Door de straten racen. Eigenlijk alles wat God verboden heeft. En dat maakt het spel uiterst vermakelijk en verslavend tegelijk. Hoe meer mensen plat, hoe meer tijd en bovendien meer credits om je auto indien nodig te herstellen. Je hebt meerdere levels en auto's. Genoeg om een aantal weken mee zoet te zijn, maar ook ideaal voor een potje casual gaming. Doe dit dan wel met je koptelefoon op, want de mensen om je heen zitten vermoedelijk niet te wachten op al het geschreeuw van stervende mannen of vrouwen.

Carmageddon voor iPhone 4
Zoals bij praktisch elk racespel op de iPhone bedien je Carmageddon met het touchscreen: links zit je stuur, rechts het gaspedaal. Eenvoudiger wordt het niet. Mocht je dit - om wat voor onduidelijke reden dan ook - onhandig vinden, dan kun je in het menu zelf bepalen waar je de bedieningsknoppen wil hebben. Handige oplossing. 

De applicatie is te downlaoden voor de iPhone, iPod Touch en zelfs voor de iPad. In principe kun je Carmageddon dus op ieder device spelen, maar hou rekening met het feit dat op eerdere iPhone-modellen het spel een stuk trager werkt dan op de iPhone 5. Ben je flink aan het scheuren en breek je carkillrecords, dan merk je dat de iPhone 4 daar moeite mee heeft.

Carmageddon voor iPhone, iPad & iPod Touch kopen
De game Carmageddon is vandaag GRATIS! Maar let op: vanaf morgen is de applicatie €1,59. Uiteraard verkrijgbaar in Apple's appstore. Geinteresseerd in de PC-versie van het spel? Volg dan het Kickstarter-project. "Carmageddon: Reincarnation" moet zo snel mogelijk op de markt komen. De benodigde 400.000 dollar hebben de makers allang bereikt. Sterker nog: ze mogen dankzij 'the crowd' nog meer dan twee ton extra uitgeven. We zijn benieuwd naar het eindresultaat.

Carmageddon voor iPhone is te  downloaden uit de Appstore

Producten genoemd in dit artikel
Apple iPhone 5
Geen prijzen