Volg ons
Bob Hardus
Bob Hardus
Redacteur

Check & Run: Headsets (2)

door
Deel dit bericht: Facebook Twitter

Hardlopen is leuk. Ja. Dat kan ik volmondig beamen, maar soms heb je een beetje externe motivatie nodig om jezelf te overtuigen weer die loopschoenen aan te trekken voor een trainingsrondje in weer en wind. De juiste muziek kan net dat laatste zetje geven om toch de deur uit te gaan. Een goede headset is daarbij onontbeerlijk. Wat is er vervelender dan oordopjes die uit je oren vallen op het moment dat je net lekker in je ritme zit? Check & Run testte twee sport headsets: de Sennheiser PMX 685i en de Philips SHQ 4217.

Op straat zijn koptelefoons vooral fashionstatements die in de winter prima dienst kunnen doen als oorwarmers. Daar heb je tijdens het rennen zo weinig aan, want warm word je heus wel. Een headset voor willekeurig welke sportactiviteit moet aan een paar basisvoorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat hij tijdens het lopen niet in de weg zit en goed blijft zitten. Kortom, hij mag er wel zijn, maar behalve qua geluid, mag je zo min mogelijk merken dat hij er is. 

 

Waarom een headset?
Veel lopers zweren bij muziek tijdens het lopen. In sommige gevallen grenst de juiste track op het juiste moment aan een trance-achtige beleving, terwijl anderen liever gewoon naar de radio luisteren. Maar tegenwoordig heb je tijdens het lopen een headset voor meer dan alleen muziek. Veel lopers kiezen ervoor onderweg hun smartphone mee te nemen. Dat betekent dat je zowel bereikbaar bent, als gebruik kunt maken van een hardloop app die je voorziet van gesproken oppeppers en informatie over je route en snelheid. De belangrijkste functies van een allround headset voor de moderne loper: 

 • goede pasvorm
 • geluidskwaliteit

Sennheiser PMX 685i versus Philips SHQ 4217
Sennheiser maakt een range sport headsets in samenwerking met Adidas. Ik testte de PMX 685i met een beugel achter in je nek (andere beschikbare modellen met losse dopjes of als een soort haarband) de opvolger van de PMX 680. Philips noemt zijn headset SHQ 4217 ‘ActionFit’ en het principe is hetzelfde. Een beugel achterin je nek. 

Sennheiser PMX 685i Adidas Sports

 

 • Afstandsbediening
 • Lengte kabel: 1.2 m single-sided 
 • Oorkussens 
 • Etui 
 • Clip
 • Prijs: € 69,95 

Stemmig blauw en zwart met een beetje zilver rond oorhoogte, vanwege de samenwerking met Adidas staat er op elk oor een ander logo. Het design is strak, ziet er degelijk uit en zo voelt het ook. Als je de PMX 685i op je hoofd zet, merk je meteen dat je te maken hebt met een stabiele headset. Het geluid is op het eerste gehoor zeer volumineus. Dat is aan de ene kant goed, want tijdens het hardlopen hoef je niet de beste geluidskwaliteit, maar juist volume. Aan de andere kant, als je in de stad loopt, wil je ook nog wat meekrijgen van het straatgeluid om te kunnen anticiperen op het verkeer.
De PMX 685i zit strak maar redelijk comfortabel in je oren. Door de relatief diepe bassen heb je een intense geluidsbeleving. Na een halfuur dragen begint de headset een beetje pijn te doen. En dat is vervelend, want de PMX 685i is niet in afmetingen verstelbaar.  

Sennheiser PMX 685i

Philips SHQ 4217 ActionFit 

 

 • Afstandsbediening
 • microfoon
 • Lengte kabel: 1.0 m single-sided 
 • Etui 
 • Clip
 • Prijs: € 59,90

De Philips SHQ 4217 is hoofdzakelijk oranje en dat valt op. In combinatie met kleurige hardloopoutfits moet je wel zorgen voor een goede match - als je daar tijdens het lopen waarde aan hecht. De SHQ 4217 voelt in eerste instantie wat slapper aan dan de Sennheiser. Toen ik hem op mijn hoofd zette, irriteerde ik me in eerste instantie aan de beugel achter mijn oren, waar deze naar mijn gevoel te hard drukt. Tijdens het lopen verdween dit gevoel weer.
Het geluid is niet overdonderend, maar dat bedoel ik niet negatief. Het basvolume is beperkt, waardoor je nog steeds omgevingsgeluiden kunt meepikken. Hinderlijk tijdens het lopen was het resoneren van mijn stappen in de microfoon van de headset. Zo had ik toch nog flinke bassen, maar dan niet op de maat van Sonnentanz.
Storende bijgeluiden ontstaan ook door de diepe ligging van de beugel in je nek, waardoor deze regelmatig in aanraking komt met bijvoorbeeld het kraagje van je jack. Ook de SHQ 4217 begint na ongeveer een halfuur (in je oor) te irriteren, en ook deze headset is niet in afmetingen verstelbaar.  
Philips SHQ 4217

Conclusie
Beide headsets doen tijdens het lopen wat ze moeten doen: op je hoofd blijven zitten. Uiteindelijk zou ik kiezen voor de Sennheiser. De PMX 685i heeft een goede pasvorm, aangenaam ‘vol’ geluid en is lekker robuust. De Philips SHQ 4217 verraste mij in eerste instantie onaangenaam door de pasvorm, maar herstelde zich tijdens het lopen. Het geluid is goed. Voor de bellers onder de lopers is deze headset, vanwege zijn microfoon, de beste keus. Let er dus op dat je je sport headset goed past voordat je hem aanschaft, want ze zijn niet in afmetingen verstelbaar. 

Op weg naar de halve van Egmond
De trainingsrondjes worden intensiever, de snelheid wordt hoger. Althans, dat idee heb ik graag. Er zijn dagen dat het lijkt alsof de weg geplaveid is met kussentjes, maar op een ander moment is het weer een pad vol scherpe messen die genadeloos door je beenspieren snijden.
Toch voel ik dat er vooruitgang in zit. Een uur achter elkaar lopen kan inmiddels zonder problemen. Dat wil niet zeggen dat ik daarna niet volledig voor Pampus lig. Om de training naar een hoger niveau te tillen, ga ik in komende aflevering twee (professionele) hardloophorloges testen. De Garmin Forerunner 210 en de Sigma Sport RC 1209.  

Check & Run via BesteProduct & Hardlopen.nl. Updates op Twitter: volg @CheckAndRun