Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Driegangendiner gekookt in een vaatwasser

Door: Eelko Wester | 20 november 2012 14:55

Bij consumentenwebsite BesteProduct.nl zijn we gek op testen. We reviewen camera's, telefoons, televisies en veel meer apparaten en toffe gadgets. Soms vragen wij ons af: waar kun je ze nog meer voor gebruiken? Een vaatwasser bijvoorbeeld. Kun je daarmee ook een complete maaltijd koken? Chefkok René Klein van restaurant Ruimzicht in Doetinchem durfde de uitdaging aan. Druk op start! 

Bij BesteProduct.nl zijn we gek op testen. We reviewen camera's, telefoons, televisies en veel meer apparten en toffe gadgets. Soms vragen wij ons af: waar kun je apparaten nog meer voor gebruiken? Een vaatwasser bijvoorbeeld. Kun je daarmee ook een complete maaltijd koken? Chefkok René Klein van restaurant Ruimzicht in Doetinchem durfde de uitdaging aan. Druk op start! 

Voor dit experiment hebben we een vaatwasser meegenomen naar de keuken van restaurant Ruimzicht. Chefkok René heeft zich drie dagen lang suf getest, voordat hij het aandurfde voor onze camera's en een kritische jury te koken uit de vaatwasser. 

Koken uit de vaatwasser! (video)

Scholfilet
René Klein: "Temperatuur en garingstijd zijn heel belangrijk bij koken. De maximale temperatuur van een consumentenvaatwasser is ongeveer 65 graden. En die temperatuur is er ook niet constant. Het was belangrijk ingrediënten te gebruiken die snel gaar zijn."
Om die reden heeft de kok gekozen voor scholfilet bij het voorgerecht en dunne filets van konijn als hoofdgerecht. Alle gerechten zijn eerst in plastic geseald voordat ze in de vaatwasser zijn gekookt. René: "In een vaatwasser blijven altijd chemicalien achter, die wil je niet in je eten. Daarnaast spoelt er veel water door een vaatwasser. Als je witlof kookt in vijftien liter water, zit er geen smaak meer aan."

Recept koken in een vaatwasser
Wil je zelf ook een keer koken uit de vaatwasser? Hieronder vind je de recepten van René Klein.
Nog een paar tips van de chef:

  • De bereiding kan per vaatwasser verschillen. Wij hebben deze Samsung vaatwasser gebruikt. Kijk in de handleiding voor de temperatuur.
  • Neem het programma dat als hoogste temperatuur 65 graden heeft. 
  • Het complete diner is gekookt in een programma van 80 minuten.
  • Alle gerechten zijn aan het begin van het programma tegelijk in de vaatwasser gegaan.
  • Haal na 20 minuten de tomaatjes eruit en koel ze af in ijswater.
  • Na 35 minuten moet de schol eruit. Laten schrikken in ijswater.
  • Blancheer eerst de aardappelen in kokend water, want die worden alleen in de vaatwasser niet gaar.
  • De rode kool moet je er na het eerste wasprogramma uit halen. Laat rustig afkoelen.
  • De overige gerechten kunnen tot het einde van het programma in de vaatwasser blijven.
  • Vacumeren van de zakken is het beste. Lukt dat niet, haal dan zoveel mogelijk alle lucht eruit. Aluminiumfolie is een alternatief. Maar zorg dat de verpakking goed dicht is.

Eet smakelijk en laat vooral een reactie achter of je het zelf een keer probeert!

Voorgerecht

Recept voorgerecht gekookt in een vaatwasser

Hoofdgerecht

Recept hoofdgerecht koken uit een vaatwasser

Dessert

Recept dessert koken uit een vaatwasser

Deel dit bericht:
Tags