Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Column: PS3 en de teleurstelling

Door: Dennis de Vries | 23 november 2012 14:15

Ruim vijf jaar geleden was er geen discussie mogelijk. Ik ging een Playstation 3 kopen. Inmiddels komen de twijfels. Begin ik langzaam maar zeker van mijn geloof te vallen?

Ruim vijf jaar geleden was er geen discussie mogelijk. Er stond een PSX in de kast, een PS2 bij de tv, mijn vrienden waren allemaal Playstation-gebruikers kortom: een Xbox 360 was een optie, ik ging een Playstation 3 kopen. Inmiddels komen de twijfels. Begin ik langzaam maar zeker van mijn geloof te vallen?

Even terug naar 2007. Het waren andere tijden. Bokito beheerste het nieuws, Theo Maassen domineerde de hitlijsten. En gamers over de hele wereld moesten de keuze maken of ze een nieuwe Xbox of een nieuwe Playstation gingen kopen. Mijn keuze was snel gemaakt. Van de PSX naar de PS2. Dus nu naar de Playstation 3. De belangrijkste reden was dat mijn vrienden op hetzelfde platform zaten. Hoe ging je anders tegen elkaar online Motostorm of Killzone 2 spelen?

Red Ring of Death
Maar er waren meer redenen. Zo was het op dat moment met afstand de meest voordelige bluray-speler. En bovenal, er waren heel veel redenen om géén Xbox te nemen. Bij een beetje stevig gamen overstemde de ventilator bijna het geluid van de games, berichten over de 'Red Ring of Death' verspreiden zich snel. Hij speelde HD-dvd's af, wat toen al een verkeerde gok leek te zijn. Om de een of andere reden moest je maandelijks betalen om online te kunnen gamen, terwijl dat op de Playstation 3 gewoon gratis was en nog steeds is. En die lelijke controllers. Alsof een stuk PlayMobile een kindje heeft gemaakt met Fisherprice. Dat kun je als serieuze gamer toch niet in je huiskamer hebben slingeren?

Daarnaast was er nog iets wat de Playstation 3 aantrekkelijk maakte. De belofte dat het in de zeer nabije toekomst als hoge kwaliteits mediacentrum kon dienen voor alles wat je in huis had. Van filmpjes op je telefoon, tot fotocollecties op de pc en films en series op internet. Het had alles wat daarvoor nodig was. Een internetverbinding, een HDMI-kabel. Het ontbrak nog even aan de supertoffe, makkelijk te gebruiken toepassingen. Maar het was slechts een kwestie van tijd tot die applicaties beschikbaar zouden komen. Video on demand, tweede scherm, smart TV, Remote Play. De PS3 zou het allemaal mogelijk maken voordat andere fabrikanten dat gat zelfs maar gezien hebben.

Stilstand bij Sony
Fast forward naar nu. Hij gamet als een trein, ik mag nog graag een paar uurtjes online gaan om in Modern Warfare 3 wat tegenspelers tussen de ogen te 'quick scopen'. Maar alle andere beloftes heeft de PS3 niet ingelost. Integendeel, ondanks de bijna tweewekelijkse updates die geinstalleerd moeten worden, staat het platform praktisch stil. De ingebouwde internetbrowser functioneert al sinds het begin tranentrekkend slecht. Om je PC en PS3 een beetje in je netwerk te laten samenwerken, heb je software nodig die Sony schijnbaar vertikte te maken (PS3mediaserver is een goede optie). Maar de makkelijkste manier om een video van je PC af te spelen, is door de HDMI-kabel uit je PS3 te trekken en in je notebook te stoppen.

Als mijn telefoon geen Playstation certificatie heeft, hoef ik 'm echt niet!", aldus niemand, ooit.

Ook op het gebied van content loopt Sony te falen. Music Unlimited werkt aardig, maar wordt gelanceerd terwijl muziekliefhebbers al stevig verankerd zitten in muziekdiensten als Spotify. Video-on-demand is beperkt tot Youtube wat nog best aardig werkt; Mubi, voor de vele, vele, vele fans van jaren '60 low budget Arthouse films; een NOS-app voor het journaal en VidZone, 's werelds traagste manier om videoclips te kunnen kijken die ook gewoon op Youtube staan. Het is niet dat het niet kan. Maak Playstation wijs dat je in de VS woont, met een Amerikaanse account en wat aanpassingen aan je router, en je hebt met de apps van Netflix en Vudu een keur aan goede tv-shows en films. Alleen... niet voor Nederlandse ogen.

Daarnaast snap je niet wat Sony de afgelopen jaren op mobiel vlak heeft gedaan. Met Remote Play kun je met apparaten als de Playstation Vita of PSP verbinding maken en jouw PS3 volledig bedienen met een mobiel apparaat. Klinkt ideaal voor op de smartphone, niet? Voor je op van je werk weggaat even je PS3 aanzetten en die kansloze updates downloaden, nieuwe demo's checken, dat werk. Maar de afdeling mobiel en games bij Sony praten schijnbaar niet met elkaar. De enige poging tot samenwerking tussen telefoon en PS3 was de vrij matige Sony Ericsson Aino van lang, lang geleden. Zelfs de mythische Playstation-telefoon, de Xperia Play, heeft geen drol te maken met Sony's gameconsole. Nu moeten we het doen moet telefoons die 'Playstation Certified' zijn. Voor wie een link tussen de console en zijn mobiel verwacht: die is er niet. "Als mijn telefoon geen Playstation certificatie heeft, hoef ik 'm echt niet!", aldus niemand, ooit.

Ondertussen, op de Xbox 360
Dan kan ik het niet laten om even over de schutting te kijken, naar wat er gebeurt bij Microsoft, met de Xbox 360. Het lelijke, loeiende, oververhittende stuk speelgoed is omgevormd in een gestroomlijnd zwart apparaat. Maar belangrijker nog: Microsoft toont zich innovatief. Kinect is een voorbeeld van de toekomst in je huiskamer. Voor een paar tientjes bedien je de tv of games door er naar te zwaaien. Nu een leuke gimmick, maar het staat iedereen vrij er coole toepassingen voor te ontwikkelen. Micorosft heeft grote plannen met deze 'gesture controls', zo vertelde een medewerker mij. Daarnaast heeft het systeem nu (ook) een internetbrowser, kun je films 'on demand' streamen en met is er met Xbox Music ook een tegenhanger voor Sony's Music Unlimited. Deze week maakte Bright bekend dat Nederlandse tv-aanbieders live tv willen aanbieden via de Xbox. Kunnen de UPC's en Ziggo's van deze wereld ook de deur uit.

En dan is er nog Smartglass. Een nieuwe app waarmee telefoons, tablets, pc's een ideaal tweede scherm worden voor de console. Dus de browser op je tv, bedienen met je telefoon. Een film op de flatscreen, met extra info en controls op de tablet. Smartglass is zo'n beetje wat ik hoopte dat Sony zou doen met de Playstation, maar heeft nagelaten te doen.

Next-gen consoles
Ik ga mijn PS3 heus niet de deur uit doen. Maar als ik in 2007 anders had gekozen, had ik nu veel meer het idee gehad vooraan te staan in de volgende stap van de evolutie van televisie. Mijn Playstation 3 is slechts een gameconsole, ik wil meer dan dat. Dus als de volgende generatie consoles zich aandient, weet ik wel waar ik mijn geld op zet....het merk waar al mijn vrienden ook voor gekozen hebben.

Deel dit bericht:
Tags