Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Olympus TG-1: serieuze camera, stevige behuizing

Door: Dennis de Vries | 9 mei 2012 08:52

Olympus heeft een nieuwe stevige en waterdichte camera, de Tough TG-1 iHS. Volgens de fabrikant maakt dit 'ruggedized' toestel wél knappe foto's. Onze handen jeuken, klik verder voor meer informatie.

We zijn gek op stevige, waterdichte outdoor-gadgets. We spoelen ze (per ongeluk) door de wc, we kieperen ze (per ongeluk) in een half bevroren vijver: enfin, kijk zelf maar. Maar we testen ze ook. En vooral bij camera's valt dan altijd op dat de schokbestendige apparaten tegen een stootje kunnen, maar dat het maken van een knappe foto een stuk lastiger is. Daarom zijn we zo benieuwd naar de Olympus Tough TG-1 iHS die vandaag gelanceerd is. Superstevig, maar volgens de fabrikant niet minder dan een knappe compactcamera.

De Olympus TG-1 is het vlaggenschip uit de TOUGH-serie van de fabrikant. De naam zegt het al, stevige apparaten die je gerust op een actieve vakantie mee kunt nemen. Dat bleek helemaal waar toen we de Olympus µ TOUGH 6020 testten. Het gold iets minder voor de Olympus TOUGH TG-310, die de review niet overleefde. Beide toestellen hadden wel één ding gemeen: voor de beeldkwaliteit hoef je ze niet te kopen. Met de TG-1 heeft Olympus daar flink wat meer aandacht aan besteed. Volgens de fabrikant is het te vergelijken met hun XZ-1 camera die goed bekend staat. Maar dan steviger.

Kunnen we hopelijk eindelijk eens knappe foto's maken tussen het gooien, smijten en zwemmen door.

Olympus heeft wel hier en daar wat concessies moeten doen. Zo is de sensor in de stevige variant wat kleiner dan in de XZ-1. Voor de fanatiekelingen kun je met een speciale adapter extra lensstukken op de TG-1 klikken. Tegen een stevige meerprijs kun je een tele-lens of fisheye-lens aanschaffen. Ook stevig, nemen we maar even aan. In de zomer is de TG-1 beschikbaar, onze handen jeuken. Kunnen we hopelijk eindelijk eens knappe foto's maken tussen het gooien, smijten en zwemmen door.

Specificaties en prijs Olympus TG-1 TOUGH

  • De Olympus TG-1 beschikt over een 12 megapixel CMOS-sensor en f/2.0 lens met 4x zoom van 25-100mm. De flitser is ingebouwd, achterop zit een 3 inch OLED-beeldscherm. Het toestel heeft hetzelfde FAST AutoFocus-systeem als de Olympus PEN.
  • Het toestel is waterproof, shockproof, freezeproof en crushproof. Natuurlijk, daar zitten wat restricties aan. Zo garandeert Olympus alleen dat het binnenwerk droog blijft als je tot 12 meter diep gaat. En als er iemand van meer dan 100kg op valt, kun je ook fluiten naar de garantie.
  • Een vernieuwde GPS-module zorgt dat de locatie tot 10 meter nauwkeurig bepaald kan worden. En er zit ook een compas in. Weet je welke kant je op keek toen je de foto nam.
  • Hopelijk kan je portemonnee ook tegen een stootje. De adviesprijs is €429. De fisheye-voorzetlens kost €159,99 en de telelens heeft een adviesprijs van € 49,99. Wil je die kunnen gebruiken, heb je wel de lensadapter nodig. Kost je nog eens € 20,99.
Deel dit bericht:
Tags