Volg ons
Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Column: iPad 4 en Van der Gijp

door Ger de Gram
Deel dit bericht:

De iPad 4th Gen is niet slecht. Verre van zelfs. Maar spannend om te reviewen is hij zeker niet. De verschillen met zijn alom geroemde voorganger zijn simpelweg té marginaal. dat leidt tot een column met een haast René van der Gijp-achtige gelatenheid. Waarvoor excuses.

Een snellere processor, een betere FaceTime-camera en natuurlijk de nieuwe lightningconnector: dat zijn de verschillen tussen de iPad 3 en de iPad 4th Gen (beiden ironisch genoeg door Apple zelf 'New iPad' genoemd) in een notendop. Dat gezegd hebbende, kun je niet anders dan stellen dat zelfs bij Apple soms de innovativiteit ver te zoeken is. Het lijkt er vooral op dat de fabrikant ons (al dan niet gewild) een nieuwe aansluiting door de strot wil duwen en ter compensatie twee features heeft verbeterd in zijn iPad.

Want sneller, beter, mooier, ofzo.

Als eerste de processor: in de 4th Gen zit een kraakverse A6X-processor en die is zichtbaar sneller dan de A5-processor die in de iPad 3 zit. Dat merk je op allerlei vlakken. Apps downloaden, websites bekijken, grafische games spelen: op zomaar drie (essentiële) onderdelen is de iPad 4th net iets sneller dan zijn voorganger. En dat is natuurlijk fijn, laat dat duidelijk zijn. Maar het verschil is nou ook weer niet zo ontzettend groot dat je verbaasd bent. Sterker nog: in het dagelijkse gebruik ga je het waarschijnlijk niet eens merken. Een reden om over te stappen van de iPad 3 naar 4 is het in ieder geval niet. 

FaceTime in HD
Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de nieuwe FaceTime-camera. Die is van VGA naar, jawel, 720p gegaan. Kun je je vriend of vriendin nog iets haarscherper Skypen wanneer hij of zij in het buitenland zit. Big deal, hoor ik u denken en ik denk daar niet anders over. Videobellen wordt weliswaar steeds populairder - zeker door de manier waarop Apple slim de convergentie tussen haar verschillende producten heeft door iMessage op praktisch ieder i-Product te zetten - maar er zal niemand zijn die om die reden de iPad 4th Gen zou kopen, in plaats van de 3. 

Dan blijft er maar één wezenlijk onderdeel over. En dat is die verdomde connector. Door Philips al eens vervloekt en door fanboys gezien als het licht in de duisternis, want: sneller, beter, mooier, ofzo. Inderdaad. De nieuwe lightningconnector heeft zo zijn voordelen. Volgens Apple zelf is het grootste verschil met zijn 30-pins voorganger vooral het versturen van data. Dat kan namelijk nu stukken sneller dan voorheen. Dat klopt inderdaad.

30 pin to lightning
Beetje jammer is alleen dat tegenwoordig haast iedereen wel iets van een iPhone- of iPad-connectoraansluiting heeft om mee op te laden. Ikzelf dacht nooit meer aan dingen als laders - die liggen altijd wel ergens. Of dat nu op het werk, thuis of bij mijn moeder is. En die gaan echt niet allemaal 30 pins-to-lightning-adapters aanschaffen. Ik hoorde laatst dat er iemand 90 (!) euro kwijt was, omdat hij besloot zijn hele huis te ver-iPhone 5'en (lees: adapters te kopen).

Het zegt genoeg over de (misschien wel terechte) Apple-manie de er op dit moment heerst. Maar in het geval van de iPad 4th Gen citeer ik vrijelijk de grote voetbalanalyticus Van der Gijp: 'laat lekker gaan, joh.' 

Volgende week bespreek ik de iPad 4th Gen. voor onze camera's. Uiteraard eerlijk, objectief en zonder enige vorm van reviewmoeheid. En uiteraard met een stevige glimlach. Want dat doet Van Der Gijp ook altijd.
Rene van der Gijp op iPad

Producten genoemd in dit artikel
Apple iPad 4 Wifi
Geen prijzen