Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

PureView-camera in Nokia Lumia 920: is het wat?

Door: Dennis de Vries | 6 december 2012 15:45

De optische beeldstabilisatie in de PureView camera van de Lumia 920 is wederom een innovatie van de Finse smartphonefabrikant.

Goed, we konden allemaal even wijzen en lachen naar Nokia. Kort na de lancering van de Nokia Lumia 920 bleek dat een demonstratiefilmpje, waarin de beeldstabiliatie werd getoond, compleet nep was. Pijnlijk moment. Zeker omdat het achteraf misschien niet eens nodig was om een bestelbus met professionele camera's in te huren. De optische beeldstabilisatie in de PureView camera van de Lumia 920 is wederom een hele goede innovatie van de Finse smartphonefabrikant.

Optische beeldstabilisatie...
Beeldstabilisatie in een camera is niets nieuws. Het is prima mogelijk om in een smartphone digitale beeldstabilisatie toe te voegen, waarbij de software bepaald welke bewegingen wel, en welke niet wenselijk zijn. Dat levert heel wisselende resultaten op, omdat software over het algemeen geen idee heeft van wat jij aan het doen bent.
De betere variant is 'optische beeldstabilisatie', voorbehouden aan (dure) digitale camera's. Meestal houdt het in dat er een lens 'zweeft' in olie, om zo plotselingen bewegingen tegen te gaan. Maar dat is lastig te maken in een kleine cameranit van een smartphone. Dus gooide Nokia het over een andere boeg.

De optische beeldstabilisatie in de PureView camera van de Lumia 920 is wederom een hele goede innovatie

In plaats van een lens, laten ze in de Lumia 920 de volledige camera 'zweven' in een flink aantal veertjes. De ergste bewegingen van de telefoon worden daardoor al opgeheven. Maar de veertjes stellen de telefoon ook in staat om constant te kijken welke bewegingen de camera maakt ten opzichte van de telefoon, en om het beeld daarop aan te passen. Door deze techniek heeft de software zowaar een idee van welke bewegingen hij wel en niet moet filteren. Het gevolg: jouw trillerige handjes zijn geen beperking meer bij het gebruik van een camera.

...zorgt voor betere video's
Wij namen de proef op de som: stap met een handjevol smartphones op een skateboard, zetde camera's aan en rij een hobbelig klinkerweggetje af. Je kunt het er lang en kort over hebben, maar kijk gerust onderstaand filmpje eerst even.


Natuurlijk, het is onrustig beeld. Ooit wel eens met vijf filmende telefoons tegelijk op een skateboard gestaan? Maar wat ook opvalt is dat het beeld van de Lumia 920 (links) veel minder kleine trillingen vertoont. Het 'glijdt' meer over straat, terwijl vooral de Galaxy S3 en de HTC 8X naar beneden hobbelen.

...maar levert ook betere foto's op.
Elke smartphone heeft een relatief kleine lensopening en beeldsensor. Als je daarmee foto's maakt in het donker, kan de camera twee dingen doen. Het kan de lichtgevoeligheid van de sensor opvoeren, of hij kan de lensopening langer openhouden, zodat er langer licht op de sensor valt en alles goed geregistreerd wordt. Dat eerste is vaak geen succes, bij hogere lichtgevoeligheid (ISO) weet een sensor al snel niet meer welke kleur wat is, en ontstaat beeldruis; korrels. Dat laatste werkt prima, ware het niet dat je wel de camera absoluut stil moet houden. Maak jij wel eens gebruik van een statief, terwijl je foto's met je smartphone maakt? Tuurlijk niet. Daarom mislukken foto's in het duister.

Maar ook hier komt de OIS van de Nokia Lumia 920 van pas. Kleine bewegingen worden niet geregistreerd, waardoor het mogelijk is uit de hand een foto te nemen, terwijl het camerabeeld helemaal stil blijft. De lensopening kan langer open, er valt meer licht binnen; voilá, een heldere foto, genomen bij nacht en zonder flits. Het verschil met concurrenten is gigantisch.

Nokia Lumia 920 versus iPHone 5, HTC 8X, Samsung Galaxy S3

De HTC 8X en de Samsung Galaxy S3 laten bijna niets zien. De Apple iPhone 5, ook geroemd om zijn opnames bij weinig licht, doet het aanzienlijk beter dankzij een 'Backlit Image Sensor' (BIS), waarbij de beeldsensor direct achter de lenzen zit. Maar de beeldruis is duidelijk aanwezig, terwijl dat bij de foto van de Lumia 920, overigens ook nog voorzien van eenzelfde BIS, veel en veel minder is.

Nokia Lumia 920 low light versus iPhone 5

En overdag?
Maar goed, je staat (waarschijnlijk) niet elke dag op een skateboard. En soms maak je ook wel eens een foto bij daglicht. Aan de optische beeldstabilisatie heb je dan niet direct wat. En het is inderdaad zo dat in 'normale' omstandigheden de voorsprong van deze PureView-camera een stuk minder is. De video's zijn prima, tenzij je het kleurenfestijn van de 'automatiche witbalans' even uitschakelt.
De foto's zijn goed, maar verwacht geen 808 PureView. Hij doet niet onder voor de concurrentie, maar steekt er ook niet ver bovenuit. De Samsung Galaxy S3 en de iPhone 5 maken immers ook goede foto's.

72157632166101303

Conclusie
De Nokia Lumia 920 heeft een goede camera in normale omstandigheden. En als de omstandigheden wat moeilijker worden, dan laat hij de concurrentie heel snel en heel ver achter zich. Op dat vlak is het op dit moment absoluut een topper.

Tip: wil je weten waar je de Lumia 920 kunt kopen en wat deze kost? Bekijk dan ons overzichtvan de prijzen bij webwinkels »

Foto: Mashable.com

Deel dit bericht:
Tags