Wouter Waayer
Wouter Waayer
Redacteur

Google Maps voor iPhone: lange wachten waard?

Door: Wouter Waayer | 13 december 2012 17:17

Na lang wachten heeft 'ie dan eindelijk de weg naar iOS gevonden. Google Maps for iPhone is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App Store. Maar is de app nog op tijd of heeft Apple inmiddels een te grote voorsprong?

Na lang wachten heeft 'ie dan eindelijk de weg naar iOS gevonden. Google Maps for iPhone is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App Store. Maar is de app nog op tijd of heeft Apple inmiddels een te grote voorsprong?

Met de komst van iOS 6 werd de standaard aanwezige Google Maps applicatie vervangen door Apple's eigen kaartendienst. De gigant uit Cupertino besloot niet langer afhankelijk te zijn van Google. Lange tijd gingen er geruchten dat Apple de officiële Google Maps app zelfs niet goed zou keuren. Apple kreeg ondertussen flink wat kritiek door de wisselende kwaliteit van haar kaartenapp. Veel mensen hadden hun ogen daarom gericht op Google. Na lang wachten kunnen iPhone en iPod gebruikers eindelijk de kaartenapplicatie downloaden. De kaartendienst is terug op iOS en beter dan ooit. Google belooft zelfs een betere ervaring dan op Android telefoons.

Google belooft zelfs een betere ervaring van hun Maps dan op Android telefoons

Wat is er nieuw?
Oude vertrouwde functies zoals de zoekfunctie, satelietweergave en routebeschrijving zijn natuurlijk weer van de partij. Ook niet nieuw in Google Maps is de OV-informatie, maar binnen de app van Apple zelf is dit vooralsnog onmogelijk. Met de komst van Google Maps for iPhone reisroutes en vertrektijden opvragen, zonder de app te hoeven verlaten. Tevens maakt Street View zijn terugkeer naar de iPhone. Maar er zijn ook een aantal nieuwe mogelijkheden. Net als Apple Maps heeft ook de kaartendienst van Google nu turn-by-turn navigatie, inclusief gesproken routebeschrijving. Eveneens maakt Google Maps for iPhone nu gebruik van vector kaarten. De 3D-weergave is tevens nieuw, maar ook die is al enige tijd in Apple Maps te vinden. Echt vernieuwen doet de app van Google niet, maar dat werd ook niet verwacht.

Google vs. Apple
Ik heb de app onderworpen aan een test en als eerste viel mij op dat het uiterlijk wél op de schop is gegaan. De nieuwe kaartenapplicatie van Google lijkt weinig op zijn voorganger. Het is daarom even puzzelen om alle functies van de app te vinden. Het gebruikersgemak ligt bij Apple's kaartendienst net iets hoger, maar dat is een kwestie van gewenning. De zoekbalk bovenaan is een goede plek om te beginnen. Bij gebruik van deze zoekfunctie merk je gelijk de kracht van Google: de gigantische database aan winkels, bedrijven en andere nuttige punten. Bij het zoeken naar bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt vindt Google veel meer. Sterker nog: Apple toont geen enkel resultaat in de omgeving. Pas bij het zoeken naar 'Albert Heijn' wordt er wat gevonden.

Google Maps zoekresultaten 
Links de zoekresultaten van Google Maps, rechts die van Apple Maps

Een andere handigheid is de extra informatie die je - bij een veeg omhoog - te zien krijgt van het betreffende nuttige punt. Zo krijg je bij winkels en bedrijven de contactgegevens, foto's en recensies te zien. Dit heeft Apple ook, maar Google doet het net iets uitgebreider. Selecteer je een OV-halte, dan kun je de vertrektijden bekijken. 

Net als Apple's kaartenapplicatie, is Google Maps nu ook uitgerust met vector kaarten. Hierdoor gebruikt de kaartendienst minder data. Ook zorgt dit ervoor dat je kunt in- en uitzoomen zonder dat er elke keer een nieuwe afbeelding moet worden geladen. Het zoomen gaat overigens wel wat stroperig. Net als de rest van de app werkt dit allemaal wat traag. Apple Maps werkt beduidend sneller en soepeler. Bovendien laten verschillende reacties op internet zien dat de satelietfoto's die Google gebruikt op sommige plekken in Nederland verouderd zijn.

Wat wel heel erg fijn is, is dat alle functionaliteiten van Google Maps for iPhone werken op elke iPhone met minimaal iOS 5.1. Dat betekent dat je - anders dan bij Apple - met de iPhone 3GS en 4 ook gebruik kunt maken van gesproken navigatie en 3D-weergave. 

OV reisroute
Google Maps for iPhone geeft reisadvies voor het OV

De turn-by-turn navigatie werkt overigens zoals je zou verwachten. Je selecteert de manier waarop je je wilt vervoeren. Dat kan per auto, het openbaar vervoer of lopend. Vervolgens type je het adres in. Het is helaas niet mogelijk om adressen van je contactpersonen te importeren. Nadat je een adres handmatig hebt ingevoerd, krijg je verschillende routes waar je uit kunt kiezen. Je selecteert er een en drukt op starten. Een stem spreekt dan de route voor je uit. Eigenlijk hetzelfde als de kaartendienst van Apple. Een kleine kanttekening: de navigatiebegeleiding is nog in bèta, dus kleine foutjes kunnen volgens Google nog voorkomen.

Conclusie
Ten opzichte van de versie die voorheen standaard op iOS stond, is de nieuwe kaartenapplicatie van Google een grote verbetering. Google Maps for iPhone bevat alle functies die je ook op de Android versie vindt. Voorheen vertikte Google het nieuwe functies toe te voegen aan de Maps app voor iOS. Nu moest de maker van 's werelds bekendste zoekmachine deze opties wel toevoegen, wil het niet achter gaan lopen op Apple.
Google Maps for iPhone is weinig vernieuwend, maar wel compleet. Met functies als Street View, OV-informatie en de uitgebreide database aan bedrijven, winkels en andere nuttige punten heeft de kaartenapplicatie meer te bieden dan die van Apple. Jammer genoeg blijkt uit het testen van de app, dat de prestaties van Google Maps for iPhone te wensen over laten. De app reageert langzaam, zeker wanneer je 'm met die van Apple vergelijkt. Waarbij Apple het moet hebben van de soepele ervaring, moet Google het hebben van de grote hoeveelheid (bedrijfs)gegevens dat het beschikt. Welke kaartenapp gebruik jij hiet liefst? Laat het ons weten door te reageren.

 

 

Deel dit bericht:
Tags