Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Column: Afwijking

Door: Eelko Wester | 11 mei 2012 12:07

Kleren maken de man, is een aloud spreekwoord. Tegenwoordig zegt een mobiele telefoon alles over iemand. Met een iPhone 4 vindt onze hoofdredacteur je niet hip.

Henk Bleker heeft een BlackBerry. 
Mijn buurman belt met een HTC.
En de businessdevelopment manager van PostNL waar ik net mee sprak, heeft een iPhone 4 of 4S. Dat verschil is moeilijk te zien.

Waarom ik dat weet? Ik heb een afwijking. Ik kijk altijd welke mobiele telefoon iemand heeft. Deels omdat ik beroepsmatig wil weten wat hip and happening is. Maar vooral omdat ik vind dat een mobiele telefoon wat over iemand zegt. Sterker nog, veel over iemand zegt. 

Neem Henk Bleker. Dat hij een BlackBerry heeft, klopt precies met het beeld dat ik van hem heb. De wannabee CDA-voorman probeert heel modern over te komen, maar is in de basis hopeloos ouderwets. Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat werk.

Ik verdenk Henk ervan dat hij privé een iPad heeft. De 1 of de 2. Om zijn veel jongere vrouw te imponeren. Al vermoed ik dat dit niet echt lukt wanneer hij ’s avonds in bed Angry Birds Space speelt.

Henk is absoluut geen type voor een Windows Phone-toestel, het besturingssysteem van Microsoft dat er fraai uitziet en goed werkt maar weinig bekendheid geniet. Als ik daarmee iemand zie lopen, weet ik: dat is iemand met smaak. Een creatieveling. Iemand die nadenkt over wat hij koopt en anders durft te zijn. Ik vind iemand met een Windows Phone-smartphone hip.

Wat ook hip is? De nieuwe HTC One X. Dan heb je smaak en ben je bereid daarvoor te betalen. Steek het toestel ver in je binnenzak als je met me gaat onderhandelen, anders heb ik je meteen door en betaal je de hoofdprijs. 

De iPhone 4 heeft dezelfde status als de
Nokia 6110 tien jaar geleden.

Een iPhone 4 of iPhone 4S kun je gerust op tafel leggen. Dat doen de meeste eigenaren van een iPhone 4 ook (de eigenaren van een 4S zeggen er overigens opvallend vaak bij dat ze de S hebben). Het is een soort statement om te laten zien: ik ben hip. Jammer, not. Ik durf het met een gerust hart te zeggen, want ik heb zelf een iPhone 4. Ik kan overtuigend brengen dat het een fantastisch toestel is. Maar met een iPhone 4 behoor je inmiddels tot de grijze massa. De iPhone 4 heeft dezelfde status als de Nokia 6110 tien jaar geleden. Ik zie journalisten van kranten, ambtenaren en zelfs bankmedewerkers nu met een iPhone lopen.

Apple als allemans vriend. Het moet een schrikbeeld zijn voor wijlen Steve Jobs, die Apple groot maakte met de slogan Think Different

Als Jobs nog leefde, had ik hem nu misschien wel zien bellen met een Samsung Galaxy SIII.

Dat zou alles over hem zeggen.

Deel dit bericht:
Tags