Wouter Waayer
Wouter Waayer
Redacteur

Ghana heeft schoon genoeg van onze afgedankte koelkasten

Door: Wouter Waayer | 4 januari 2013 08:00

Ghana heeft niet langer interesse in tweedehands koelkasten uit Europa. De Ghanese overheid vindt het milieu belangrijker en zet daarom de import stop. Wij mogen onze afdankertjes voortaan zelf houden, omdat deze koelkasten vol zitten met schadelijke chemische stoffen als chloorfluorkoolstofverbinden.

GoogleGhana heeft niet langer interesse in tweedehands koelkasten uit Europa. De Ghanese overheid vindt het milieu belangrijker en zet daarom de import stop. Wij mogen onze afdankertjes voortaan zelf houden, omdat deze vol zitten met schadelijke chemische stoffen als chloorfluorkoolstofverbindingen.

Ghana doet dit niet alleen om de CFK's en broeikasgassen te verminderen, maar ook om het energieverbruik te laten dalen. De oude Europese koelkasten zijn namelijk niet ontworpen voor de hitte van Afrika. Om koelkasten te fabriceren die dat wel zijn, heeft Ghana vorig jaar meer dan zeshonderd technici en ingenieurs uit eigen land bijgeschoold over koolwaterstoftechnologie, het milieuvriendelijke alternatief voor CFK.

 

De Ghanese koelkastdealers zien hun goudmijntje in rook opgaan


Ghanese handelaren protesteren
Ondertussen schreeuwen Ghanese koelkastdealers moord en brand. Zij protesteren hevig tegen het importverbod. De handelaren zien hun goudmijntje in rook opgaan. Veel inwoners van Ghana hebben namelijk geen geld om een splinternieuw exemplaar te kopen, dus gaan ze maar voor een tweedehandse koelkast.

Vermomde koelkasten
Overigens kampt de Europese douane al langer met de smokkel van tweedehands CFK-koelkasten naar Ghana. Meer dan eens onderscheppen zij deze afdankertjes, vermomd als nieuwe, milieuvriendelijke koelkasten. Handelaren doen dit, omdat de export van CFK-houdende apparaten vanuit Europa naar andere landen al verboden is volgens het Europese recht.

Energielabel is belangrijk
Marktplaats.nl zal in ieder geval niet protesteren. Ghana is de belangrijkste afzetmarkt voor gebruikte koelkasten uit Europa. Door dit importverbod zal de advertentiesite vast een flinke stijging zien in het aantal advertenties van tweedehands koelkasten. Tegenwoordig worden koelkasten steeds energiezuiniger en ruilen consumenten hun oude, energievretende bakbeest in voor een moderne, duurzame koelkast met energielabel A+++. Waar laat jij je oude koelkast eigenlijk? Laat een reactie achter en vertel het ons.

Koelkast kopen?
Voor wie op zoek is naar een energiezuinige koelkast, hebben we onze koopgids koelkasten geactualiseerd, waarin de verschillende energielabels, functies en zelfs het plaatsen van de koelkast aan bod komen. Vergelijk de verschillende soorten koelkasten, de beste aanbiedingen en de reviews en artikelen die we eerder publiceerden over koelkasten.

Deel dit bericht:
Tags