Wouter Waayer
Wouter Waayer
Redacteur

Rekenkracht; smartphones gaan quad-core voorbij

Door: Wouter Waayer | 16 januari 2013 12:29

Smartphones worden steeds krachtiger. Wij zetten de mobiele processors die op de CES 2013 gepresenteerd zijn even op een rij, met een korte uitleg van alle technische begrippen.

Smartphones worden steeds krachtiger. Wij zetten de mobiele processors die op de CES 2013 gepresenteerd zijn even op een rij, met een korte uitleg van alle technische begrippen.

De ontwikkeling op gebied van mobiele apparatuur gaat razendsnel. Zo schreef Dennis nog geen jaar geleden over de opkomst van processors met vier rekenkernen in smartphones. Maar dit jaar toonde Samsung op de CES al een processor met acht rekenkernen. Zijn smartphones met deze processor per definitie sneller dan telefoons met een processor met vier rekenkernen? 

Daar kan ik kort over zijn: nee, dat hoeft niet. Op papier is de nieuwe Samsung Exynos 5 Octa inderdaad sneller dan bijvoorbeeld de nieuwe quad-core processor van NVIDIA. Maar in de praktijk spelen er meerdere factoren mee. Een processor is het hart van de comuter, smartphone of tablet. Voor iedere handeling die je op je apparaat verricht, slaat de processor aan het rekenen. Maar de snelheid van je telefoon wordt, naast de processor, mede bepaald door de hoeveelheid werkgeheugen en de grafische kaart. Daarnaast moet de software op je telefoon wel overweg kunnen met de grote hoeveelheid aan rekenkernen. Kan het besturingssysteem dat niet, dan zijn de extra rekenkernen vrijwel nutteloos.

Er gaan zelfs geruchten dat deze processor in de Samsung Galaxy S4 komt

Speciaal voor alle nerds onder ons, een volledige overzicht met alle specificaties van de nieuwe processors die op de CES zijn aangekondigd. Voor de minder technische mensen geef ik natuurlijk een uitleg van alle 'vreemde' begrippen. Zo weet jij voortaan waar je op moet letten, als je een nieuwe smartphone of tablet koopt.

Samsung Exynos 5 Octa

Samsung Exynos 5 Octa
De nieuwe processor van Samsung heeft maar liefst acht rekenkernen. Deze zijn verdeeld over twee clusters van elk vier cores. De ene groep quad-core processors heeft een rekenkracht van 1,8 Gigahertz, dat is de eenheid waarin de snelheid van een processor wordt uitgedrukt. Hoe hoger het getal, des te sneller de rekenkern. Het andere cluster heeft evenzoveel rekenkernen met ieder 1,2 GHz. Het gedeelte met veel rekenkracht gebruikt ook meer energie. Daarom schakelen smartphones met de nieuwe chip bij weinig belasting automatisch over op het minder snelle cluster. Zo kan energie bespaard worden. Bij de voorloper van de Samsung Exynos 5 Octa was het nog de vraag of de chip wel in telefoons geplaatst kon worden. De Exynos 5 Dual werd als niet zuinig genoeg gezien voor smartphones. Samsung claimt dat de nieuwe octa-core processor zeventig procent zuiniger is dan zijn voorganger. Daarom is de Samsung Exynos 5 Octa wél geschikt voor smartphones. Er gaan zelfs geruchten dat de onlangs aangekondigde processor in de nieuwe Samsung Galaxy S4 komt. 

Meer informatie over de Samsung Exynos 5 Octa, bekijk dan hieronder de keynote van Samsung.



NVIDIA Tegra 4
Ook NVIDIA heeft een nieuw werkpaard aangekondigd, de NVIDIA Tegra 4. Dit is niet alleen een processor, maar een zogenaamde chipset. Dat betekent dat er naast een processor, ook een zogenaamde Graphics Processing Unit (GPU) aan boord is. Dat is een processor die speciaal wordt gebruikt voor het uitvoeren van videotaken; om alles mooi in beeld te brengen. De GPU van de NVIDIA Tegra 4 heeft maar liefst 72 rekenkernen. Mocht het nodig zijn, dan kan de grafische processor ook de gewone processor bijstaan. Daardoor is de Tegra 4 de snelste mobiele processor ter wereld, claimt NVIDIA.

De processor van de NVIDIA heeft vier rekenkernen met elk een snelheid van 1,9 GHz. Maar dat is niet alles. Stiekem heeft de NVIDIA Tegra 4 ook nog een vijfde processor. Deze is net zo snel, maar werkt niet op volle kracht. Daardoor is de vijfde rekenkern energiezuiniger en wordt alleen gebruikt wanneer er weinig belasting is. Daarnaast heeft NVIDIA een 4G LTE chip toegevoegd. Die zorgt ervoor dat je super snel kunt internetten over het mobiele netwerk. NVIDIA's eigen draagbare gameconsole, Project SHIELD, is het eerste apparaat waarin de Tegra 4 te vinden is. Later dit jaar zullen er meer mobiele apparaten volgen, zegt NVIDIA. Wij houden je op de hoogte!

Krijg je geen genoeg van de NVIDIA Tegra 4? Bekijk dan hieronder de keynote van NVIDIA.



Qualcomm Snapdragon 800
Qualcomm is een van de grootste spelers in de mobiele markt. Op de CES van dit jaar toonde de hardware fabrikant vier nieuwe Snapdragon chipsets, de 200, 400, 600 en 800. Hoe hoger het cijfer, des te sneller de chipset. Het spreekt voor zich dat de Qualcomm Snapdragon 800 het absolute topmodel is. De processor hierin heeft vier rekenkernen met ieder een snelheid van 2,3 GHz. Daarnaast bevat de Snapdragon een GPU, genaamd Andreno 330. Daarvan is nog niet veel bekend. Qualcomm zegt dat deze tot twee keer zo snel is als zijn voorganger, de Andreno 320. Ook biedt de Snapdragon 800 chipset ondersteuning voor 4G LTE. Midden 2013 komt de Qualcomm Snapdragon 800 op de markt. Er zijn nog geen smartphones of tablets aangekondigd die deze chipset krijgen.

Wil je zien wat de Qualcomm Snapdragon 800 kan? Bekijk dan hieronder de demo van Qualcomm.
 

Deel dit bericht:
Tags