Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Flatscreens op de CES: het jaar van de ontwikkeling?

Door: Paul Gersen | 18 januari 2013 08:28

Vorige week eindigde de CES: de grote technologiebeurs in Las Vegas. Het is een goede graadmeter voor wat het komende jaar op elektronicagebied heeft te bieden. Qua televisies lijkt 2013 vooral het jaar te worden dat de bestaande technieken zich verder gaan ontwikkelen. We lichten de drie belangrijkste trends uit.

Vorige week eindigde de CES: de grote technologiebeurs in Las Vegas. Het is een goede graadmeter voor wat het komende jaar op elektronicagebied heeft te bieden. Qua televisies waren we vorig jaar al verwend met verhalen over 4K- en oled-schermen, om nog maar te zwijgen over bediening met spraak en beweging en de smart-ontwikkelingen. Dit jaar lijkt vooral het jaar te worden dat de technieken zich verder gaan ontwikkelen. We lichten de drie belangrijkste trends uit.

4K-televisies
Op de IFA van vorig jaar werden we al doodgegooid met de 4K-televisies. Productenten duikelden over elkaar heen om deze technologie, waarbij de schermresolutie liefst vier keer zo hoog is als bij Full HD, te presenteren. Groot nadeel: de televisies waren bijna allemaal enorm groot (65 inch of groter) en daarbij (en daardoor) ongelooflijk duur. Op de CES leek daar enigszins verandering in te komen. LG en Sony komen nu met flatscreens van 55 inch. Dat is nog steeds aan de forse kant (zeker als je het vergelijkt met de zwevende 4K-televisie van Samsung, die 85 inch is), maar het laat wel een tendens zien: de fabrikanten nemen 4k serieus en lijken het snel naar de consument te willen brengen. Deze zomer moeten de voor de consument bedoelde tv’s naar de Nederlandse winkels komen. Je bent dan overigens nog steeds zes- tot achtduizend euro kwijt. En dat het qua formaat nog kleiner kan, liet Sharp zien. De fabrikant presenteerde een 4K computermonitor. De verwachting is dat die rond de vijfduizend euro gaat kosten.

De 4K-technologie lijkt vooralsnog vooral interessant te zijn voor streaming. Het ziet er namelijk niet naar uit dat bedrijven staan te springen om een nieuwe generatie blu-rayspelers op de markt te brengen die schijfjes met het format kunnen afspelen, om nog maar te zwijgen over televisiezenders die er in gaan uitzenden.

OLED-flatscreens
Nog zo’n term waar we in 2012 mee werden doodgegooid: oled-flatscreens. De technologie zelf, die we onder andere kennen uit de smartphone-wereld, maakt gebruik van een soort organische materialen die licht geven als je er stroom door laat gaan. Dat heeft als voordeel dat er geen achtergrondverlichting nodig is, en de tv dus een stuk dunner kan worden. Daarbij is het contrast heel hoog. Nu moesten we, ondanks de hausse, wel erg lang wachten op de eerste oled-tv voor de consument. LG lijkt nu het spits af te bijten met een versie van 55 inch. Hij wordt zo’n tienduizend euro en bevat nog geen 4K-technologie. Daarmee zijn bijvoorbeeld Samsung, Sony en Panasonic wel mee bezig, maar daar gaat het nog wel even duren voordat de consument die thuis heeft staan. Die van LG moet dit voorjaar nog in Nederland te verkrijgen zijn.

Verbetering smart-tv en besturing
We zagen vorig jaar ook veel vernieuwing als het gaat om besturing. Opeens konden we met sommige tv’s de handen of stem gebruiken om te besturen. Leuk idee, maar in de praktijk werkte het verre van ideaal. Daar wordt onder andere bij LG flink aan geschaafd. Dat geldt ook voor smart-tv. Inmiddels wordt bijna iedere nieuwe televisie uitgerust met allerlei internetmogelijkheden. Apps, uitzending gemist, youtube of gewoon een beetje op het web surfen: in theorie allemaal leuk, maar het werkte allemaal wel heel langzaam. Reden voor de grote merken om de processors van de televisies nu een flinke boost te geven. Samsung rust zijn nieuwe top-flatscreen uit met quad-core: twee keer zo snel als nu veel wordt gebruikt. Dat moet het internetten ten goede komen.

We werden wel even getriggerd door de gebogen oled-televisies van LG en Samsung

Op het gebied van smart-tv is er nog een jubeling te verwelkomen: de Smart-TV Alliance is uitgebreid. Hierin zitten verschillende bedrijven die hebben afgesproken samen op te trekken als het gaat om de ontwikkeling van smart-tv’s. Veel fabrikanten hebben nu hun eigen systeem en het is voor ontwikkelaars een helse klus voor alle platforms apps te maken. Zaten eerder al LG en Sharp hierin, nu voegen ook onder andere IBM en Panasonic zich bij de groep. Nu er steeds meer bedrijven gaan samenwerken, moet de verscheidenheid van apps en mogelijkheden van smart-tv veel groter worden. Het is weer een reden te vermoeden dat 2013 echt het jaar gaat worden dat smart-tv een enorme vlucht gaat nemen. 

Toch wat nieuws
Hebben we dan niks totaal nieuws gezien dit jaar? Nou, we werden wel even getriggerd door de gebogen oled-televisies van LG en Samsung. Dat is toch wel even iets anders (zie de foto bovenaan het verhaal) dan dat we gewend zijn! Het gecurvde design zou ervoor moeten zorgen dat je een panorama-effect krijgt bij het kijken en zo helemaal in het beeld wordt gezogen. Klinkt mooi, maar ook als een gimmick. En aangezien het nog wel even gaat duren voordat deze flat(?)screens op de markt komen is het afwachten dus of het echt iets toevoegt. 

 
Deel dit bericht:
Tags