Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Sony Xperia Tablet S is beetje braafjes

Door: Koen Helder | 28 januari 2013 12:51

Wat is dat toch met Sony? Ze maken aan de lopende band relatief goede smartphones en tablets, maar echt aanslaan bij het grote publiek lijken ze maar niet te doen. Er lijkt vaak een beetje een ‘wow-factor’ te ontbreken en dat is met de Xperia Tablet S eigenlijk niet anders.

Een zoekopdracht in de BesteProduct database leerde mij zojuist dat Sony producten veelal kunnen rekenen op goede scores, soms zelfs in combinatie met kooptip. Wat is dat toch met Sony? Ze maken aan de lopende band relatief goede smartphones en tablets, maar echt aanslaan bij het grote publiek lijken ze maar niet te doen. Er lijkt vaak een beetje een ‘wow-factor’ te ontbreken en dat is met de Xperia Tablet S eigenlijk niet anders.

4 sterren is allesbehalve een slechte score. De Xperia Tablet S verdient het net aan. Het is een mooie tablet hoor. Prachtige interface ook. Leuke features zitten er bovendien in verwerkt en die omgeslagen zijkant houdt lekker vast. Maar ik had het wel fijn gevonden als Sony me een beetje had verrast. Me een beetje had weggeblazen.

Binnen de lijntjes
Op het design valt niks af te dingen. Dun, licht, chique en verfijnd. En ook al is Android 4.2 al eventjes uit, Android 4.0 in combinatie met de schil van Sony biedt een fijne interface. En de gastmodus en small apps zijn hele slimme toevoegingen van Sony. Handig, maar tegelijkertijd niet revolutionair te noemen. Het lijkt allemaal een beetje braafjes, zo ontzettend binnen de lijntjes.

Maar hoezo loop ik eigenlijk te mopperen op een tablet die 4 sterren verdient? Nou, de Xperia Tablet S scoort zijn punten dus vooral op design en interface, maar ook vanwege de prijs. Want ondanks dat dit een vrij nieuwe tablet is, blijft het prijskaartje relatief bescheiden. Dan moet er dus ergens op bespaard zijn.

Hoezo loop ik eigenlijk te mopperen op een tablet die 4 sterren verdient?

9,4 inchscherm
De resolutie van het scherm is inderdaad niet verschrikkelijk hoog. Schrik niet, met 800 x 1280 pixels is dit 9,4 inch scherm prima te bekijken. Maar toch, de 7 inch Google Nexus 7 heeft dezelfde resolutie. Omdat dat scherm kleiner is ligt de pixeldichtheid weer een stuk hoger. Daarnaast is het contrast met een retina scherm van de nieuwe iPad (2048 x 1536) ook wel groot. De 1,3 GHz quad-core processor is opzich prima, maar genoeg tablets die een processor met hogere kloksnelheid hebben.

Geneuzel
Ach, het is wellicht gewoon geneuzel van mijn kant. De Xperia Tablet S is een prima tablet met een prima prijskaartje. Genoeg mensen die het niet zien zitten om meer dan €100,- extra te betalen voor een retina scherm. Toch zou ik je aanraden een Apple product in je overweging mee te nemen. De iPad 2. Die is een paar tientjes goedkoper en biedt nog altijd een uitstekende tabletervaring.

Dan nog een laatste tip. Ga je binnenkort nog naar het buitenland? Kijk dan of ze daar de Google Nexus 10 wel verkopen, want in Nederland is het apparaat niet te krijgen. Die kost namelijk net zoveel als de Xperia Tablet S, maar heeft veelal betere specificaties. Zo mooi als de tablet van Sony is die echter niet.

Meer weten? Lees het volledige testrapport over de Sony Xperia Tablet S, of bekijk hier onder de video review.

Deel dit bericht:
Tags