Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Androids' fragmentatie: wat is dat nou?

Door: Dennis de Vries | 20 mei 2012 11:18

Haters roepen moord en brand. Het mobiele besturingssysteem van Google, Android, fragmenteert waar we bij staan. Alles gaat naar de haaien. Ondertussen vinden fans het prachtig. Android fragmenteert, dat is juist de kracht! Waar gaat het in hemelsnaam over? Fragmentatie: wat is dat nou?

Deze week bracht de maker van Android-app OpenSignalMaps interessante gegevens naar buiten over Google's mobiele besturingssysteem Android. De ontwikkelaar heeft zes maanden bijgehouden op welke verschillende toestellen en Android-versies hun app gebruikt werd. Het levert een krankzinnige hoeveelheid aan verschillende Androids op. En daarmee laait de discussie weer op over fragmentatie; Android's kracht en grote zwakte. Maar...wat is het nou?

De meeste smartphones die we hier op de redactie binnen krijgen om te testen, zijn Android-toestellen. Daar zijn er nu eenmaal het meest van. Veel verschillende fabrikanten brengen veel verschillende toestellen uit met hetzelfde besturingssysteem. Zo telden we laatst op de TeleVisie-beurs 21 verschillende Android tablets en smartphones....alleen al op de Samsung stand. Ter vergelijking, de grote concurrent Apple heeft jaarlijks twee verschillende apparaten die gebruik maken van het besturingssysteem iOS.

Alsof je kleermaker bent, en iedereen ter wereld een ander aantal armen en benen heeft. Niet te doen.

Niet alleen de keur aan toestellen leveren verschillen op, ook het feit dat er momenteel ruwweg drie versies van Android in omloop zijn. De oude smartphone-versie 2.3, de oude tablet-versie 3.0 en het nieuwe 4.0. Daarbij hebben veel gebruikers zelf geinstalleerde 'custom roms' om het toestel meer aan de eigen wensen te laten voldoen. OpenGLmaps telt uiteindelijk 599 verschillende versies.

Voordelen fragmentatie
Het is de grote kracht van Android, de veelzijdigheid. Wil je een smartphone met iOS gebruiken? Dan zit je vast aan de dure iPhone met 3,5 inch beeldscherm. Je kunt een zwarte nemen of een witte. En daarmee zijn de opties wel doorgenomen. Android-toestellen zijn er voor iedereen. Ze liggen voor minder dan 100 euro in de schappen, zoals de Alcatel OT-990. Maar je kunt net zo goed gaan voor het neusje van de zalm op technologiegebied, denk aan de HTC One X. Groot, klein, dik, dun, duur, voordelig en alles wat er tussenin zit. Het is er, de keuze is reuze.

Het gevolg van al die verschillende Android-toestellen is dat je veel leest over 'fragmentatie van het platform'. Eén besturingssysteem wordt dun uitgesmeerd over een enorme hoeveelheid verschillende toestellen van verschillende fabrikanten. Met allemaal verschillende schermgroottes, processorsnelheden en allemaal verschillende software die er aan toegevoegd wordt. Dat niet alleen, maar van Android circuleren ook flink wat verschillende versies, van 2.3 Gingerbread tot 4.0 Ice Cream Sandwich.

Grafische weergave van de verschillende Android-toestellen

Wat is het gevolg?
Daar heb jij niets mee te maken natuurlijk. Jij hebt een Android-toestel, die doet het goed, er fragmenteert helemaal niets. Maar fragmentatie kán op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Stel je eens voor dat je een ontwikkelaar bent en een Android-app wilt maken. Hoeveel werk denk je dat er in zit om er zeker van te zijn dat jouw app goed werkt op de honderden verschillende toestellen? Alsof je kleermaker bent, en iedereen ter wereld een ander aantal armen en benen heeft. Niet te doen. Er bestaat een risico dat het op de lange termijn niet meer de moeite is apps te ontwikkelen voor Android. En zonder apps, geen modern besturingssysteem.

Wat kan ik er aan doen?
Helemaal niets. Momenteel zul je er niet echt iets van merken. Wil je zeker weten dat je goed zit met apps? Dan is het handig om de populairste toestellen bij je te dragen, zals een HTC of Samsung-toestel. De Samsung Galaxy S2 is het populairst, aldus OpenSignalMaps. Maar voorlopig zit Google zelf er nog bovenop. Zo boden ze laatst een nieuwe manier aan om apps te ontwikkelen, die ervoor moet zorgen dat de apps er altijd goed uit ziet, ongeacht hoe groot je beeldscherm ook is.

Meer informatie?

Deel dit bericht:
Tags