Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

De race om specificaties: welke telefoons lopen op kop?

Door: Dennis de Vries | 23 mei 2012 09:15

Al zolang als er smartphones gemaakt worden, proberen fabrikanten elkaar de loef af te steken. Harder, beter, sneller is het devies. Lees verder welke specificatie-races er momenteel gaande zijn, en welke smartphones op kop liggen.

Al zolang als er smartphones gemaakt worden, proberen fabrikanten elkaar de loef af te steken. Harder, beter, sneller is het devies. Onderscheiden is niet altijd nodig. Doe gewoon hetzelfde, maar dan beter. Dat leidt tot een race naar de beste specificaties. Natuurlijk, specificaties, cijfertjes, nummertjes op papier zeggen lang niet alles. Maar het geeft wel aan waar de vooruitgang zit. Dit zijn momenteel de races die gaande zijn, en de bijbehorende koplopers.

  • Megapixelrace:
    De belangstelling voor deze RTB (Reason To Buy, dure marketingterm voor 'reden om te kopen')was al wat weggezakt. Kon het eerst niet snel genoeg gaan en stond het aantal megapixels gelijk aan de kwaliteit van de camphone, langzaam kwam het besef dat er voor echt goede foto's meer nodig was. Nokia lag lange tijd op kop, hun N8 heeft een 12 megapixelsensor. Heel even demarreerde HTC, door in Amerika de HTC Titan II uit te brengen met 16 megapixel camera. Maar met de lancering van de Nokia 808 Pureview is deze race is voorbij. Over. Uit. Dankzij de 41 megapixel camera in dit toestel wint de Finse smartphonefabrikant deze race met straatlengte voorsprong. Schijnbaar maakt hij nog aardige foto's ook, dat gaan we binnenkort zelf wel even bekijken.
    Koploper: Nokia 808 Pureview, 41 megapixels

  • Processorrace:
    Een onstuimige race, waarin van alles kan gebeuren en die pas echt los ging toen Toshiba een smartphone presenteerde met een processor met kloksnelheid van, hou je vast, 1Ghz! Voor wie nu denkt aan zwart-wit beelden, tweedjasjes, dikke snorren en jaren '70 kapsels: we hebben het hier over het jaar 2009. Sindsdien is de race in stroomversnelling geraakt, waarbij Samsung sleurt aan de kopgroep. Niet alleen is de kloksnelheid omhoog gegaan, ook het aantal rekenkernen is inmiddels verviervoudigd. Dus zijn we in korte tijd van de Samsung Galaxy S (1Ghz single-core) naar de Samsung Galaxy S2 (1,2 Ghz dual-core) naar de Samsung Galaxy S3 (1,4Ghz quad-core) gegaan. Op papier zijn de Huawei Ascend D en de HTC One X, met 1,5Ghz quad-core wat sneller maar benchmarks wijzen dan weer naar Samsung. Het is maar hoe je het bekijkt.
    Koploper: Huawei Ascend D Quad/HTC One X, 1,5 Ghz quad-core

  • Pixelrace:
    Vroeger was het leven van fabrikanten maar makkelijk. De beeldschermen van nieuwe telefoons konden aangeprezen worden met 'levendige kleuren', 'kraakhelder beeld'. Maar toen bracht Apple de iPhone 4 uit. Door het Retina-beeldscherm, met extreem hoge resolutie, begon iedereen ineens pixels te tellen. Andere fabrikanten konden niet achterblijven, dus gaat de resolutie van schermen rap omhoog, inmiddels is de HD-grens bereikt. Toestellen als de HTC One X en Samsung Galaxy S3, met een 1280 bij 720 resolutie, maken goede kans. Maar door het formaat van deze schermen ligt het aantal 'pixels per inch' weer lager dan bij de iPhone 4S, dat een veel kleiner beeldscherm heeft. Hoe je ook telt, de koploper is de Sony Xperia S. 1280 bij 720 pixels op een 4,3 inch beeldscherm.
    Koploper: Sony Xperia S. 4,3 inch scherm met 1280x720 pixels, 342ppi

  • Millimeterrace:
    Er was een tijd dat telefoons niet veel meer konden dan bellen en sms'en. Hoe moest je daar nu de concurrentie mee aftroefen? Dus gingen fabrikanten schaven, passen en meten om dezelfde toestellen steeds dunner te maken. Met gemengd succes. De Motorola RAZR-serie, met 14 mm dik destijds als zwarte magie bestempeld en brak alle records. Samsung kreeg het voor elkaar zijn X820 dan weer zo dun te maken dat ze spontaan in tweeën braken. Even leek daarmee de race beslecht te zijn, maar met de komst van grote fulltouch-telefoons barste hij weer los. Er was een tijd waarin elke week een nieuwe fabrikant wel 's werelds dunste kon claimen. van de LG Optimus Black (9,2 mm), tot de Sony Ericsson Xperia Arc (8,7 mm), tot de HTC One S (7,8mm). Uiteindelijk leek Motorola met de DROID RAZR (7,1 mm) weer terug aan de top te staan, maar momenteel claimt Fujitsu een neuslengte voorsprong. Hun Arrows F-07D is 6,7 mm dun. En nog waterdicht ook.
    Koploper: Fujitsu Arrows F-07D. 6,7 mm dik

  • Inchesrace:
    Potjandikkie, wat was het touchscreen van de eerste iPhone groot. Was dat nou wel zo handig? Het anwoord was: ja. Sinds die tijd hebben fabrikanten ook hier de grenzen van wat mogelijk is opgezocht. Deze keer niet weerhouden door wat technisch mogelijk is, grotere beeldschermen zijn immers best te maken, maar door wat het publiek als prettig ervaart. Dus keken we bedenkelijk toen de Samsung Galaxy S een scherm van 4 inch kreeg. We fronsten onze wenkbrauwen toen de HTC Desire HD een 4,3 inch scherm kreeg. We schudden ons hoofd in afkeuring toen we de 4,7 inch grote HTC Titan in handen hadden. Inmiddels zien we mensen met een Samsung Galaxy Note rondlopen, met 5,3 inch beeldscherm. De jury is er nog niet helemaal uit of dit toestel volgens de statuten en regelementen wel een smartphone is. Als dat niet zo is, is de LG Optimus Vu (5 inch) ook uitgesloten, en claimt Samsung alsnog de koppositie met de 4,8 inch grote Galaxy S3.
    Koploper: Samsung Galaxy Note, 5,3 inch

Welke fabrikant pakt de handschoen op en claimt als eerste 'twee dagen intensief gebruik, zonder op te laden?'

Wat liggen de volgende finishlijnen?
Elke race wordt op een zeker moment beslist, maar gezien de geschiedenis vinden fabrikanten dan wel weer een nieuwe finish om naar toe te racen. Wat worden de volgende specificaties waar smartphonemakers graag mee pronken? We kijken in onze kristallen bol.

  • Cloudrace: Eigenlijk is deze net van start, een echte leider in het peleton is nog moeilijk aan te wijzen. Zeker omdat niet alleen toestelfabrikanten als Apple meedoen, maar ook softwarebedrijven als Google, Microsoft en Dropbox. De finishlijn is wel al duidelijk: het eerste toestel met onbeperkt opslag wint.
  • Videorace: De Samsung Omnia HD maakte met zijn 720P opnamekwaliteit een einde aan filmpjes in lage resolutie. Inmiddels kijken we al niet meer op van Full HD 1080p filmpjes vanaf onze telefoon. De volgende stap is vrij groot en laat nog even op zich wachten waarschijnlijk. De 4K-resolutie is zelfs op nieuwe tv's nog niet ingeburgerd.
  • Contentrace: iTunes, Nokia Music, Sony Unlimited, HTC Watch. Welke telefoonfabrikant krijgt het voor elkaar om de gebruiker aan zich te binden met muziek, films, games en andere al dan niet betaalde content? Het veld ligt nog open.
  • Logorace: Beats by Dre, Carl Zeiss, Playstation Certified. Als een telefoonfabrikant geen interessante samenwerking weet te bewerkstelligen, en daar een bijbehorend logo van op de telefoon plaatst, dan is het toestel vast niet goed.
  • Accurace: Heikel punt bij smartphones, de accuduur. Welke smartphone-fabrikant pakt de handschoen op en claimt als eerste 'vijf dagen intensief gebruik, zonder op te laden?'.
Deel dit bericht:
Tags