Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Panasonic DMC-SZ7 mikt op eenvoud en stijl

Door: Ger de Gram | 24 februari 2012 16:04

Niet iedereen zit te wachten op camera's met driehonderdduizend mogelijkheden of instelfuncties. Gewoon een goede foto: dat is waar het om draait. En dan het liefst nog in een apparaatje dat er leuk uitziet. De Panasonic DMC-SZ7 is er zo een. BesteProduct bekeek de compactcamera tijdens de Panasonic Convention in Hamburg.

Niet iedereen zit te wachten op camera's met driehonderdduizend mogelijkheden of instelfuncties. Gewoon een goede foto: dat is waar het om draait. En dan het liefst nog in een apparaatje dat er leuk uitziet. De Panasonic DMC-SZ7 is er zo een. BesteProduct bekeek de compactcamera tijdens de Panasonic Convention in Hamburg.

Basic, maar compleet
De SZ-lijn is een compleet nieuwe serie camera's van Panasonic. De fabrikant mikt met deze serie op de fotografieliefhebber die vooral niet te veel gedoe wil. Het moet allemaal eenvoudig zijn, maar er wel leuk uitzien. En op het eerste gezicht lijken de Japanners daarin aardig geslaagd met de DMC-SZ7.

Video Panasonic DMC-SZ7

 

Panasonic DMC-SZ7 specificaties
De Panasonic SZ7 heeft een 25 mm groothoeklens en 10x optische zoom. Op de lens lijkt wel bespaard, verwacht geen kwalitatief hoogwaardig objectief zoals de Panasonic DMC-TZ30 heeft. Tegelijkertijd kun je dan wel weer in Full HD filmen, waarbij de optische zoom gelukkig beschikbaar blijft. Tijdens onze korte test in Hamburg leek het objectief tijdens een video-opname wel wat herrie te maken, maar wellicht dat dit anders is bij modellen die in de winkels liggen. Wel iets om op te letten.

Panasonic mikt met de DMC-SZ7 op de fotografieliefhebber die vooral niet te veel gedoe wil

Venus-engine
De 14,1 MOS-sensor moet dankzij de beeldprocessor ' Venus-engine' razendsnel foto's kunnen maken. Nou, laat dat razendsnel maar weg - dit is een compactcamera als alle andere, dus dat is gewoon een beetje overdreven marketingprietpraat. Je fotografeert snel, maar niet sneller dan andere hedendaagse compactcamera's uit deze prijscategorie .

Wel is het zo dat je met de DMC-SZ7 vooral heel gemakkelijk een foto kunt maken. De achterkant heeft een paar knoppen en die spreken eigenlijk allemaal voor zich. Je fotografeert louter in automatische standen. Geen gedoe met belichting, diafragma of sluitertijd: gewoon klik en klaar. In Hamburg leek het in ieder geval prima te werken. Via de creatieve filters kun je nog wel een grappig effect bereiken met de Panasonic SZ7: denk aan miniatuurfotografie of een mooi vignetje over je foto heen.

Panasonic DMC-SZ7 kopen
De SZ-7 moet dit voorjaar al in de schappen te vinden zijn. De verkoopadviesprijs is 250 euro, maar dat bedrag zal in de winkels zeker lager liggen.

Opvallende zaken

  • Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar Panasonic heeft zijn best gedaan de SZ-7 er leuk uit te laten zien. Het apparaat heeft grappige rondingen en is beschikbaar in drie kekke kleuren, maar is wel relatief log. Tegenwoordig zijn er ook hele kleine toestellen en dat is voor deze doelgroep - de huis- tuin- en keukenfotograaf - misschien wat leuker. Maar goed, houd je niet van gepriegel, dan lijk je met de Panasonic DMC-SZ7 wel goed te zitten.
  • Op het beeldscherm is duidelijk bespaard. Dat is bij lange na niet zo helder als andere LCD-schermen en bovendien is de hoeveelheid pixels erg laag. Iets om rekening mee te houden.
  • Over gepriegel gesproken: Panasonic heeft op de SZ 7 een knop waarmee je switcht tussen de opnamestand en de fotogalerij. Dat zit op meer camera's, maar dat wil niet zeggen dat het onnodig gedoe is. Als ik mijn foto's aan het bekijken ben, wil ik het liefst direct weer kunnen schieten en dat is nu helaas niet mogelijk.

 

Deel dit bericht:
Tags