Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Cameravergelijking: Samsung Galaxy S3 tegen de rest

Door: Dennis de Vries | 30 mei 2012 13:56

De Samsung Galaxy S3 heeft een 8 megapixel camera die fimpjes opneemt in 1080p. Op papier hetzelfde als zijn voorganger, maar volgens Samsung is hij flink verbeterd. Daarom zetten we videobeelden gemaakt met de Galaxy S3 naast die van concurrenten. Welke filmt het best?

 

Aaaah...geen 12, geen 16 megapixel camera? Ondanks alle wilde geruchten heeft de Samsung Galaxy S3 'gewoon' een 8 megapixel camera mee gekregen. Net als de Samsung Galaxy S2. Samsung haast zich te zeggen dat het absoluut niet zomaar dezelfde camera is die ze in hun nieuwe toestel hebben gestopt. Dat checken we dus even, door de videocamera van de S2 naast die van de S3 te zetten. En omdat we toch bezig zijn, nemen we ook de HTC One X, Sony Xperia S en de Apple iPhone 4S even mee.

De Samsung Galaxy S3 heeft een 8 megapixel camera die filmpjes opneemt in 1080p Full HD. Op papier niet echt iets om van onder de indruk te raken. Dat hebben de Apple iPhone 4S, HTC One X en de Samsung Galaxy S2 immers ook. Alleen de Sony Xperia S, een van de betere camphones met Android, maakt 12 megapixel foto's. Dat is allemaal leuk en aardig, maar wij gaan liever uit van praktijkvoorbeelden. Daarom zetten we videovoorbeelden van de belangrijke concurrenten naast die van de Galaxy S3.

De verbeteringen die Samsung heeft aangebracht zijn duidelijk te zien

Samsung Galaxy S3 vs HTC One X

De twee zwaargewichten op het gebied van Android-smartphones naast elkaar gezet. Tenminste, de videobeelden die ze maken. Beide toestellen maken prima video's, daar bestaat geen twijfel over. Verschillen zijn er ook. Zo zijn de kleuren van de HTC One X wat verzadigder, de Galaxy S3 heeft wat last van overbelichting. Maar als de camera's bewegen, is de Galaxy S3 weer beter, met een aanzienlijk soepeler functionerende 'image stabilizer'. Geluid van de Samsung is wel wat blikkeriger.

Samsung Galaxy S3 vs Samsung Galaxy S2

Jong tegen oud. De verbeteringen die Samsung heeft aangebracht zijn duidelijk. Dat was al te zien op het scherm tijdens het filmen, waar de Galaxy S2 veel meer moeite had zich aan te passen aan veranderende lichtomstandigheden. Dat niet alleen, ook de hoek waarin gefilmd wordt is bij de Galaxy S3 groter. Je ziet dus meer. Dat heeft als voordeel dat je minder vaak een stapje terug hoeft te doen om alles op film te krijgen. Maar het betekent ook dat de S3 meer detail moet vastleggen op eenzelfde aantal beeldpunten. Dat lukt voortreffelijk, zo blijkt, het beeld is prachtig gedetailleerd. Alleen....het geluid is er niet op vooruit gegaan.

Samsung Galaxy S3 vs. Apple iPhone 4S

Ohjee. Apple en Samsung, recht tegenover elkaar. Als dat maar goed gaat. Dat gaat het, beide camera's laten zien dat ze uitstekend kunnen filmen. Niet heel gek, aangezien gebleken is dat beide apparaten gebruik maken van dezelfde beeldsensor....van Sony! Verschillen zijn er ook door de lens en de gebruikte software. De iPhone 4S lijkt wat verder ingezoomd, wat komt door een kleinere beeldafstand van de lens. Mijn voorkeur heeft dan groothoek van de Galaxy S3. Maar dan zit je wel met iets minder verzadigde kleuren. Binnen wordt het verschil duidelijker, de iPhone 4S gaat wat beter om met de moeilijke lichtomstandigheden zoals schemer en tegenlicht.

Samsung Galaxy S3 vs. Sony Xperia S

De Sony Xperia S stond sinds de lancering bekend als 'de beste cameratelefoon met Android'. Dat stokje lijkt het toestel in de eerste instantie af te moeten geven. Buiten heerste de Galaxy S3, met levendigere kleuren en meer details. Zodra we naar binnen gaan, verandert echter alles. Hier bewijst de Exmor R sensor van Sony zijn kracht. Bij minder licht filmt het toestel beter, met natuurlijkere kleuren, betere witbalans en snellere focus. Het geluid van de Samsung is iets beter, maar het houdt allebei niet echt over.

Samsung Galaxy S3 vs. Galaxy Nexus

De Nexus-toestellen, die in nauwe samenwerking met Google worden uitgegeven, staan nooit echt bekend om hun camera-functies. Maar de Galaxy Nexus, ook uit de fabriek van Samsung, blijkt het heel aardig te doen in vergelijking met de Samsung Galaxy S3. Buiten valt het op dat de Nexus standaard donkerder is, lichtgevoeligheid staat bij beide toestellen op '0'. Binnen is de Galaxy S3 in het voordeel met een lichtgevoeligere sensor die meer detail weergeeft.

Samsung Galaxy S3 vs. HTC One X
De HTC One X is nog onderweg, zodra we er eentje hebben maken we een soortgelijke video-vergelijking. Stay tuned!

Meer informatie nodig?

 

Deel dit bericht:
Tags