Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

De grote EK televisie test: Panasonic kampioen!

Door: Ger de Gram | 4 juni 2012 12:17

Als Robben in de finale nu wel scoort, wil je dat natuurlijk zien op zo mooi mogelijk beeld. Daarom presenteert BesteProduct.nl: de grote EK-televisie test!

Het wordt voor de sportfanaten onder ons een fantastische zomer. Met het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen zal een groot deel van Nederland tijdens het zonnige weer aan de buis gekluisterd zitten. En dan kun je maar beter een goede flatscreen hebben. BesteProduct.nl vroeg alle grote flatscreenfabrikanten hun beste tv van minder dan duizend euro naar ons op te sturen voor een vergelijkende test. De winnaar: Panasonic.

Wat is er mooier dan Oranje de finale van het EK voetbal zien winnen? Oranje de finale van het EK zien winnen op een gloednieuwe televisie! En het liefst nog met de tuin of woonkamer vol vrienden en bekenden. Dat idee was voor BesteProduct.nl de aanzet voor een onderzoek naar de beste televisies voor deze sportzomer van minder dan duizend euro.

We hebben met veel plezier Nederland - Brazilië (Nederland won, 2-1) van het vorige WK nog eens terug zitten kijken

Een flatscreen die ideaal is om sportwedstrijden te kijken, moet natuurlijk aan een aantal specifieke criteria voldoen. Daarom hebben we speciaal gekeken naar hoe geschikt deze televisies zijn om sportwedstrijden op te kijken. Het beeld moet goed zijn: de kleuren mooi, het beeld scherp en hij moet een snelle beeldverwerking hebben. We willen immers geen witte strepen achter de bal zien. Daarbij moet de kijkhoek groot zijn: we willen wel met veel man om de tv zitten en iedereen moet het goed kunnen zien. En het geluid moet lekker hard kunnen, zodat boven al het gejuich de stem van Frank Snoeks helder te horen is. En voor de mensen die de sportzomer alleen door moeten brengen, is het niet verkeerd als er een paar apps op de tv zitten waarmee je de wedstrijd via Facebook of Twitter toch met vrienden kunt volgen. Maar dat is bonus. Een potje voetbal kijk je zelden alleen.

Testrapport EK 2012 televisie7 tv's getest op EK-waardigheid
Voor onze sportzomer-televisietest vroegen we de grote flatscreenmerken hun beste televisie onder de duizend euro ter beschikking te stellen. Dat werden de volgende apparaten, klik op de toestelnaam voor meer informatie en BesteProductScore.

We zijn er even goed voor gaan zitten, hebben met veel plezier Nederland - Brazilië (Nederland won, 2-1) van het vorige WK nog eens terug zitten kijken en veel experimenten en tests gedaan. Als onbetwiste winnaar kwam Panasonic uit de bus; de LCD-variant welteverstaan.

Kampioen: Panasonic TX-L42ET5E
Lekker voetbal kijken doe je op de 42 inch grote Panasonic TX-L42ET5E. Goede kleuren, snel beeld en prima geluid. Feit is wel dat je zelf heel even in de instellingen moet duiken om het perfect te krijgen. "Stel de kleurweergave in op 'normaal' in plaats van fabrieksinstelling 'koel'", dat komt het oranje en groen ten goede. Het is gelukkig kinderlijk eenvoudig. de Panasonic is heel makkelijk aan te sluiten en in te stellen: Als je vijf minuten voor de wedstrijd de tv per koerier binnenkrijgt, red je het nog makkelijk om de aftrap mee te maken! Fijne gedachte.

Verliezend finalist: Panasonic TX-P42ST50E
Panasonic claimt ook de tweede plaats met de enige plasma-televisie die we in de test meenamen. Het toestel presteert op sommige vlakken uitermate goed bij het kijken van een spannende voetbalwedstrijd. De kleuren en zwartweergave zijn onovertroffen, het geluid blijkt uitstekend vergeleken met de concurrentie. Maar als Robben die op de grote teen stuit van Spaanse doelman Casillas, verliest ook deze plasma-tv nipt de finale. De snelheid van de beeldverwerking ligt veel te laag om een potje tikkie-takkie prettig weer te geven.

Derde plaats: Philips 40PFL5507H
Philips kan aardig meekomen met de rest. Vooral het matte scherm valt uitstekend in de smaak, zo kun je ook in de tuin prima een potje voetbal kijken. Wel allemaal stil zijn, het geluid kan niet heel hard. Jammer dat de kleuren standaard iets 'te hard' blijken. Dat kun je bijstellen, maar de menu's van deze Philips werken erg traag. Wacht even tot de rust voor je je hier in gaat verdiepen.

>> Download de .pdf met alle testresultaten van de EK-televisie test.



Deel dit bericht:
Tags