Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Column - Nokia

Door: Dennis de Vries | 22 juni 2012 10:48

Het is je reinste beroepsdeformatie. Maar overal waar ik ben vind ik het leuk om te zien wat voor telefoons mensen om me heen gebruiken. Ook op vakantie in, bijvoorbeeld, de Bulgaarse binnenlanden. Ik zag alleen maar Nokia's.

Het is moeilijk om op vakantie je werk los te laten. Dus ook over de grens, op verre terrasjes en hoge bergtoppen, vind ik het leuk om te raden wat voor mobiele telefoons men gebruikt. Een soort 'Wedden Dat?', maar dan zonder klapvee en Jos Brink. Het levert geinige inzichten op waar je verder weinig mee kunt.

Door deze 'afwijking' weet ik dat in Nederland de Samsung Galaxy S onverminderd populair is in de trein tussen Amsterdam en Arnhem. Amsterdamse tramlijnen 13 en 17 zijn haast exclusief Blackberry-territorium en in de kroegen van het hoofdstedelijke Oud-Zuid hoef je niet aan te komen zonder minimaal een iPhone 4. Je hebt er verder niets aan, ik vind het gewoon leuk.

Dus ook toen ik vorige week tijdens vakantie in mijn ooghoek iemand zijn telefoon zag grijpen, keek ik op van mijn Zagorka-bier of Melnik-wijn om onopvallend te checken om wat voor toestel het ging. Conclusie: het gaat goed met Nokia. In Bulgarije, het vakantieland in kwestie, is de Finse smartphonefabrikant heer en meester. Raden naar het merk van de telefoon die tevoorschijn werd gehaald, hoefde ik niet. Het was bijna zonder uitzondering een Nokia.

Nokia voor, Nokia na, Nokia is overal zou je bijna denken.

In Mladost, het zakendistrict van hoofdstad Sofia, regelen mannen in pak hun zaken met een N97 of E6. Stelletjes die de top van het Rila-gebergte te voet hebben bereikt schieten foto's van elkaar met een C6 of N8. Verkopers van banista's en broodjes langs de weg doden hun tijd met hun C7 of zelfs een N95. Op de hippe Bulevard Vitosha spotte ik zelfs een Vertu in het wild. Het luxemerk telefoons, eigendom van Nokia, verkoopt toestellen van duizenden euro's per stuk. Die had ik nog niet in het wild gezien. Cool.

Daar blijft het niet bij. Etalages van telefoonwinkels zijn afgeplakt met Lumia 800-reclames. En in de abri's van bushokjes is het niet de Samsung Galaxy S3 of de HTC One X, maar de Lumia 710 die om aandacht schreeuwt. Op de Bulgaarse radio in de auto begrijp ik niets van de reclameblokken, maar hoor ik toch echt regelmatig het woord 'PureView' voorbijkomen.

Nokia voor, Nokia na, Nokia is overal zou je bijna denken. Tot ik thuis kom en check welk nieuws ik in ruim een week gemist heb. Een korte opsomming:

  • Nokia ontslaat wereldwijd ruim 10.000 man, om kosten te besparen.
  • Nokia verkoopt dochteronderneming Vertu, omdat de toestellen zelf absoluut niet verkopen.
  • Nokia stopt met de ontwikkeling van mobiel besturingssysteem Meltemi, dat nooit echt aan de buitenwereld getoond is.
  • Nokia's aandeel daalt, daalt, daalt en stijgt alleen nog maar als de geruchten over overnames van het bedrijf aanzwellen.

De gifbeker is daarmee nog niet leeg. Afgelopen woensdag presenteerde Microsoft zijn Windows Phone 8. Het biedt interessante verbeteringen, maar moet ook als een trap in de edele delen van Nokia voelen. Windows Phone 7 toestellen kunnen namelijk niet geupdated worden naar het nieuwe Windows Phone 8. De huidige Lumia's zullen, in het ergste geval, over een tijdje verdomd weinig nieuwe apps krijgen. En daarmee wordt het een stuk minder aantrekkelijk om überhaupt een Nokia Lumia 710, 800 of 900 te kopen. En het ging al niet zo denderend met de verkopen.

Overschakelen naar Plan B is geen optie. Nokia heeft vaak genoeg duidelijk gemaakt dat er simpelweg geen Plan B is. Ze zijn volop met Microsoft en Windows Phone in zee gegaan, nu moeten ze het uitzingen. Kijken of de slinkende reserves het nog uithouden tot ze de eerste Windows Phone 8 toestellen op de markt kunnen brengen, ergens deze herfst. Of ze worden toch, zoals de geruchten gaan, opgekocht en ingelijfd door Microsoft zelf.
Of ze zeggen 'toedeloe', pakken hun spullen en verhuizen hun hele santekraam naar Bulgarije. Dat zou ik lekker doen als ik Nokia was. Prima toeven daar.

Deel dit bericht:
Tags