Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Nokia Lumia 610 stelt als smartphone teleur

Door: Koen Helder | 25 juni 2012 10:42

Onlangs leerde ik dankzij de column van Dennis dat praktisch de gehele Bulgaarse bevolking rondloopt met toestellen van Nokia. Ik hoop wel dat men daar de financiële middelen heeft om de budgetmodellen te ontlopen. De Nokia Lumia 610 liet mij namelijk nogal teleurgesteld achter.

Onlangs leerde ik dankzij de column van Dennis dat praktisch de gehele Bulgaarse bevolking rondloopt met toestellen van Nokia. Nu kan ik daar vanwege het mooie Windows Phone besturingssysteem wel inkomen, maar ik hoop wel dat men daar de financiële middelen heeft om de budgetmodellen te ontlopen. De Nokia Lumia 610 liet mij namelijk nogal teleurgesteld achter.

Nokia heeft het blijkbaar al moeilijk genoeg op het moment. Dat had ik vroeger nooit verwacht toen ik nog rondliep met mijn Nokia 3310. Zo'n populair toestel, daar pluk je decennia later toch nog de vruchten van? Niets blijkt minder waar en Nokia dolf in de voorbijgaande jaren voor mij al gauw het onderspit tegen opkomende smartphonefabrikanten als Samsung en HTC. Maar met de introductie van het Windows Phone besturingssysteem greep Nokia ineens weer de aandacht. Juist om die reden keek ik er zo naar uit om aan de slag te gaan met de Lumia 610. En inderdaad, dat prachtige Windows Phone stelde niet teleur. Alles daar omheen eigenlijk wel.

Specificaties Nokia Lumia 610
Waar de meeste fabrikanten bij hun budgettoestellen bezuinigen op schermen en intern geheugen, doet Nokia dit bij de processor. Slechts 800Mhz en 256MB aan werkgeheugen houden deze Nokia Lumia 610 draaiende. Microsoft heeft de eisen van zijn besturingsyssteem wat opgerekt om juist dit soort toestellen mogelijk te maken. Toegegeven, het is een prachtig toestel van binnen en buiten, maar dat maakt deze telefoon niet minder vervelend in gebruik.

Het wordt al gauw frustrerend als een applicatie net zo lang moet opstarten als mijn bejaarde Windows XP laptop

Zo duurt het opstarten van facebook en het laden van de posts maar liefst 30 seconden. Wat zijn 30 seconden op een mensenleven? Niet veel, maar in de wereld van de smartphone draait het allemaal om toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid en dan is 30 seconden schandalig veel. Hetzelfde geldt voor Whatsapp. Is deze app niet stiekem een beetje de vervanger van MSN? Is die app niet bedoelt om altijd en overal makkelijk en snel met anderen kosteloos te kunnen communiceren? Dan wordt het al gauw frustrerend als de applicatie net zo lang moet opstarten als mijn bejaarde Windows XP laptop.

Standaard apps erg goed
Had Nokia de eigen facebookintegratie wat overzichtelijker gemaakt, dan had ik die app uit de Marketplace helemaal niet nodig gehad en dan was er op dat gebied geen reden tot klagen geweest. Alles wat namelijk standaard op de Lumia 610 zit en echt gemaakt is voor de Lumia toestellen doet het ook op de Lumia 610 prima. Nokia rijden? Prachtige navigatie app. Microsoft Office? Zonder problemen tekstverwerken. Nokia Kaarten? Nooit zal je meer verdwalen. Het steekt bijzonder schril af tegen de prestaties die het toestel levert bij apps van externe partijen uit de Market Place.

Dus zijn sociale media erg belangrijk voor jou? En speel je in de trein nog wel eens Angry Birds? Dan raad ik je ten strengste af om deze Lumia 610, ondanks zijn vriendelijke prijsje, aan te schaffen. Spendeer wat meer aan een Lumia 710 of kijk even naar de Samsung Omnia W. Angry Birds kan het toestel namelijk helemaal niet aan. Maar vind jij het belangrijk om met een mooi gepolijst toestel rond te lopen dat je voornamelijk gebruikt om te bellen, sms-en en zo nu en dan een beetje te internetten? Dan kun jij je best aan deze Nokia Lumia budgetsmartphone wagen. Een 3310 zal het echter nooit worden.

>> Meer weten? Bekijk het volledige testrapport van de Nokia Lumia 610

Deel dit bericht:
Tags