Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Flop 5: Niet alles goud wat er blinkt

Door: Dennis de Vries | 26 februari 2012 15:36

Felle spots, toestellen netjes opgepoetst en overijverige standmedewerkers die er enthousiast over alles vertellen. Erg mooi, maar voor we volop in de nieuwe toestellen duiken, kijken we eerst welke toestellen het afgelopen jaar niet waargemaakt hebben.

Felle spots, toestellen netjes opgepoetst en overijverige standmedewerkers die enthousiast over alles vertellen. Het is moeilijk om niet meegesleurd te worden in de euforie van gloednieuwe, glimmende gadgets die op de beursvloer tentoongesteld worden. Maar lang niet elk toestel op het MWC gaat een zonnige toekomst tegemoet. Voor we dus in de nieuwe toestellen duiken, kijken we eerst even terug op het MWC van vorig jaar. Welke glimmers van 2011 hebben een plaatsje gekregen in de eregallerij der verliezers? Een top 5.

  • Sony Xperia Play: Hier hebben we jaren op zitten wachten. De zogenaamde Playstation Phone bereikte een haast mythische status door de vele geruchten die lange tijd de ronde deden. Eenmaal gelanceerd stelde hij niet teleur, integendeel. Goede graphics en erg gave Playstation-controls. Maar als telefoon was hij niet voor iedereen geschikt, waardoor er slechts heel een klein groepje gamers plezier beleefde aan de Xperia Play. 
  • HP Veer: Het was liefde op het eerste gezicht, met de HP Veer. Een piepklein toestel, met grootse prestaties. Dat kwam mede door het besturingssysteem WebOS, wat fantastische leek te werken. Toen ik hem in mijn handen had, was nog niet duidelijk of hij überhaupt naar Nederland zou komen. Alle hoop ging in rook op toen het bij HP een bestuurlijk zootje werd en verschillende opeenvolgende directeuren het fraaie WebOS zonder pardon bij het grofvuil dumpten. 
  • HTC Flyer: Ook HTC moest meedoen aan de Android-tablet rage. Dat waren ze wel verplicht aan hun fans. Ze deden het anders dan anderen. Hun Flyer, met 7 inch beeldscherm, maakte gebruik van een bijzonder pennetje dat ons de wenkbrauwen even deed fronzen. Maar het werkte goed en HTC hoopte dat er verschillende toepassingen voor bedacht werden. Het mocht niet baten. De Flyer werd, ondanks het pennetje, niet bepaald een succes.

Bij dagelijks gebruik maakte het enthousiasme al snel plaats voor de vraag: "Wat moet je er eigenlijk mee?"

  • Acer Iconia Smart: Dat is gek. Een smartphone met groot 4,8 inch beeldscherm, maar dan in 21:9 beeldverhouding. Dat betekent: een heel laaaang beeldscherm. Leuk geprobeerd, best aardig om bioscoopfilms te bekijken. Maar tijdens de review bleek dat je in het dagelijks gebruik juist tegen zwarte balken in je beeldscherm zat te kijken. Daarnaast was het een high-end smartphone toen hij op het MWC gepresenteerd werd. Maar Acer deed er vervolgens driekwart jaar over om hem in Nederland uit te brengen, waarna hij al links en rechts ingehaald was door verschillende mid-range toestellen.
  • LG Optimus 3D Speed: Duwen, dringen en ellebogenwerk bij de stand van LG vorig jaar. Iedereen wilde 's werelds eerste 3D-smartphone met eigen ogen bekijken. Terecht, het is een fantastisch staaltje techniek met fraaie 3D-ervaring waar geen brilletje voor nodig is. Maar tijdens het dagelijks gebruik bleef de 3D-functie voornamelijk ongebruikt, en maakte het enthousiasme al snel plaats voor de vraag: "Wat moet je er eigenlijk mee?"
    LG schijnt het antwoord te hebben. Ze presenteren ook dit MWC weer een 3D-toestel, de LG Optimus 3D Max. Wat we er mee moeten? Dat gaan we zeker komende dagen eens vragen.
Deel dit bericht:
Tags