Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Google's gadgets: Jelly Bean, Nexus 7 en Nexus Q

Door: Dennis de Vries | 28 juni 2012 09:50

Woensdagavond gingen we er even goed voor zitten. Op het Google I/O congres maakt de zoekgigant hun nieuwe producten bekend. En nieuws was er. Een nieuwe versie van Android, een Nexus tablet, een muziek-bal en skydivers met een brilletje op.

Woensdagavond gingen we er even goed voor zitten. Op het Google I/O congres maakt de zoekgigant hun nieuwe producten bekend. En nieuws was er. Een nieuwe versie van Android, een Nexus tablet, een muziek-bal en skydivers met een brilletje op.

Android Jelly BeanAndroid 4.1 Jelly Bean
Na Ice Cream Sandwich komt Jelly Bean. Google houdt van belachelijke namen voor zijn mobiele besturingssysteem Android. We zijn aanbeland bij versie 4.1, dat voortborduurt op de huidige versie. Er is genoeg nieuws. Zo heeft de zoekgigant een nieuwe techniek ontwikkeld om het geheel enorm veel soepeler en sneller te laten lopen, met meer vloeiende overgangen.
Andere cosmetische verbetering zit 'm in de notificaties, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe meldingen hebt of er agendapunten naderen. Deze meldingen geven meer informatie en direct toegang tot enkele handige functies. Ook is het plaatsen van widgets makkelijker. Het formaat van de widgets past zich automatisch (magisch, zei Google letterlijk) aan, aan de beschikbare ruimte op het startscherm.

De spraakherkenning is intelligenter geworden en kan nu, net als Siri op de iPhone, 'normale-mensen-vragen' beantwoorden. Met Google Now biedt de zoekgigant een soort intelligente, persoonlijke versie van de standaard zoekmachine. De Android-telefoon gebruikt opgeslagen zoekresultaten en locatie-informatie om persoonlijke adviezen te geven. Zo werd tijdens de demonstratie moeiteloos de woon-werk route van de mederwerker tevoorschijn getoverd. Erg cool, maar dit werkt alleen als Google alles, écht alles over je weet. Dat moet je maar net ok vinden.

Android Jelly Bean is vanaf juli beschikbaar, uiteraard eerst voor de Galaxy Nexus en Nexus S smartphones, maar ook voor de Motorla Xoom tablet. Wanneer andere smartphones worden geupdated, weet niemand. Maar gezien het tempo waarmee Android 4.0 wordt geadopteerd -duurt lang!- kon dit ook nog wel eens heel lang duren.

Google Nexus 7
De '7' staat natuurlijk voor het formaat van het beeldscherm. Google's eerste eigen tablet heeft een 7 inch beeldscherm, eenzelfde formaat als de Samsung Galaxy Tab. Deze tablet komt echter uit de fabriek van Asus. Het beeldscherm heeft een bijzonder hoge resolutie van 1280 bij 800 pixels. Om er voor te zorgen dat al die pixels ook een beetje snel weergegeven worden is het apparaat voorzien van de 1,3Ghz Tegra 3 quad-core processor. Omdat Asus en Google zich realiseren dat je enorm voor paal staat als je foto's neemt met een tablet ontbreekt een camera aan de achterkant van het apparaat. Wel zit er een 'front facing' camera op, voor videobellen. De Nexus 7 is in juli voor een spotprijsje van $199,- te koop bij Google zelf. Helaas is de internetwinkel niet vanuit Nederland bereikbaar.

Google Nexus Q
Een zwarte bal die draait op Android. Klinkt als een gek verhaal, en de Nexus Q is ook een vreemde eend in de bijt. Een draadloze mediaspeler voor in de huiskamer, bedacht en ontwikkeld door Google. Het apparaat, voorzien van een speakertje, is aan te sluiten op je tv en geluidsinstallatie, waarna je muziek en filmpjes kunt streamen vanaf Youtube en de Play Store. Leuk (of ontzettend vervelend) is dat iedereen in de kamer met een Android smartphone of tablet een zegje kan doen in wat er afgespeeld wordt.
De Nexus Q lijkt vooral in het leven geroepen om muziek en films die Google in zijn Amerikaanse Play Store aanbiedt een beetje onder de aandacht te brengen. Het apparaat kost daar $299. In Nederland is hij niet te krijgen. Aan de andere kant, we kunnen het ook prima af met een Sonos of Zeppelin Air.

En ook: Google Glass
We maakten al eerder even kort kennis met het Glass project. Een brilletje dat informatie op het netvlies van de gebruiker projecteert. Het lijkt zo afkomstig uit een sci-fi film, maar bestaat echt. Er is zelfs een prijs bekend: $1500. Ouch! Toch werd het bestaan van het toffe speeltje spectaculair benadrukt. Skydivers sprongen uit een zeppelin om te landen op het dak waar de presentatie op datzelfde moment plaats vond, terwijl BMX-ers salto's deden en klimmers langs het gebouw abseilden. De stuntmannen hadden allemaal een Google bril op die beelden live streamde naar de zaal waar de presentatie werd gehouden en stapten enkele minuten later live het podium op. Serieus, persconferenties worden niet veel beter dan dit.

Deel dit bericht:
Tags