Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Nokia Lumia 900: groot toestel, klein verschil

Door: Dennis de Vries | 29 juni 2012 11:50

"Het gaat niet om het formaat, maar om wat je er mee doet". Als ik elke keer dat ik deze zin hoorde een kwartje had gekregen, kon ik nu de Nokia Lumia 900 kopen. Punt is alleen: dat wil ik helemaal niet. Ook voor Nokia geldt: het gaat er om wat je er mee doet.

"Het gaat niet om het formaat, maar om wat je er mee doet". Als ik elke keer dat ik deze zin hoorde een kwartje had gekregen, kon ik nu de Nokia Lumia 900 kopen. Punt is alleen: dat wil ik helemaal niet. Ook voor Nokia geldt: het gaat er om wat je er mee doet.

De Nokia Lumia 900 is het vlaggenschip uit de Lumia-reeks. De grote jongen, met een 4,3 inch beeldscherm. En daarmee zijn de belangrijkste verschillen met zijn kleinere broertje ook wel meteen behandeld. Nokia drukte ons nog op het hart toen we het reviewexemplaar ontvingen: "Dit biedt wel een heel andere ervaring dan de Lumia 800". Ik heb gezocht, kon het niet echt vinden.

Nokia drukte ons nog op het hart toen we het reviewexemplaar ontvingen: "Dit biedt wel een heel andere ervaring dan de Lumia 800".

Je kunt de Nokia Lumia 800 en de Lumia 900 niet los van elkaar zien. Ze lijken teveel op elkaar. Natuurlijk, de Lumia 900 is groter, en daarmee ook nog zwaarder. Dat maakt het een fors apparaat om de hele dag mee te zeulen. De Lumia 900 heeft ook een tweede cameraatje boven het beeldscherm, kun je mee videobellen. En omdat het toestel wat groter is, was er ook ruimte voor een zwaardere batterij.

De overeenkomsten zijn talrijker. Het design, de processor, het geheugen, de camera, het besturingssysteem. Zelfs de resolutie van het grotere ClearBlack scherm is precies hetzelfde als de Nokia Lumia 800. Dat maakt de Lumia 900 een prima toestel, wat fijn in gebruik is en er mooi uit ziet. Maar als je dan bedenkt dat hij 150 euro duurder is dan de wat kleinere Lumia 800, dan vraag je je toch af of hij dat extra geld waard is.

Wat viel verder op bij de Nokia Lumia 900:

  • Hoewel de camera hetzelfde is, een 8 megapixel camera met Carl Zeiss-lens, verschilt de uitkomst wel iets. Dat blijkt bij een vergelijkingsfilmpje. Beide toestellen filmen in 720p, de Lumia 900 heeft iets meer helderheid.
  • Hoewel het design voor het grootste deel overeenkomt met de Nokia Lumia 800, ziet er dus prima uit, zijn er toch kleine verschillen. Waar het scherm van de Lumia 800 als gegoten in de behuizing zat, is de Lumia 900 voorzien van een gek, ongemakkelijk plastic randje. En de fraaie klepjes waar de USB-poort en simkaarthouder van de Lumia 800 achter zaten weggewerkt, hebben op de Lumia 900 plaats gemaakt voor een minder charmante oplossing. Het toestel is nog steeds mooi, maar niet zo mooi als zijn kleine broer.
  • "Je gaat het toch niet wéér over die Nokia apps hebben hè", verzuchtte collega Ger vanachter onze videocamera toen we de review opnamen. Ja, ik weet dat ik in herhaling val. Maar de offline navigatie van Nokia Rijden, de onbeperkte muziekkanalen van Mix Radio en de nog vrij beperkte maar geniaal vormgegeven Nokia OV zijn zo goed op Windows Phone 7; ik moet ze gewoon wel noemen.
  • Puntje van ergernis is er ook. Windows Phone 7 is ontzettend 'fool proof'. Ingewikkelde instellingen-menu's kom je nergens tegen. Makkelijk in gebruik natuurlijk. Maar mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan heb je ook geen enkele manier om de oplossing te zoeken. Zo viel af en toe het GPS-signaal weg tijdens het navigeren op de Lumia 900. De enige oplossing: het toestel opnieuw opstarten.
  • De Nokia Lumia krijgt geen update naar het nieuwe Windows Phone 8. Maar als goedmakertje wordt hij binnenkort voorzien van Windows Phone 7.8. Daarmee gaat vooral het startscherm er anders uit zien. De ontwikkeling van nieuwe apps zal gewoon door blijven gaan, zo verzekert Nokia ons.
  • De Nokia Lumia 900 is verkrijgbaar voor een losse verkoopprijs van 490 euro.
Deel dit bericht:
Tags