Bart Frouws
Bart Frouws
Redacteur

Sony maakt trio compleet met Xperia U en P

Door: Bart Frouws | 26 februari 2012 21:27

Terwijl we met de benen buiten de zaal hingen, konden we vanavond een glimp opvangen van twee nieuwe toestellen van Sony: de Xperia P en de Xperia U. Twee volle broers van de Xperia S.

Terwijl we met de benen buiten de zaal hingen, konden we vanavond een glimp opvangen van twee nieuwe toestellen van Sony: de Xperia P en de Xperia U. Wat vormgeving betreft overduidelijk familie van de onlangs gepresenteerde Xperia S, maar met ander publiek in het achterhoofd.

Sony Xperia U

Naamswijziging
Bert Goldberg, grote baas van Sony, stond op het podium nog even stil bij de naamswijziging van het bedrijf, precies elf dagen geleden. Sinds halverwege februari gaat Sony Ericsson door het leven als Sony. Iets waar hij blijkbaar moeilijk aan kan wennen, want nog geen twee minuten later sprak hij toch nog over Sony Ericsson.

Sony Ericsson stond opmerkelijk genoeg ook nog op de twee toestellen die Harold de Kort, de Nederlandse PR-manager van Sony, uit zijn broekzak toverde. Op voorwaarde dat we absoluut geen foto’s zouden maken, mochten we even met de Xperia P en U spelen. De eerste indruk die we kregen was positief. Wat vormgeving betreft bijna identiek aan de Xperia S, met hier en daar een kleine wijziging.

Met een verwisselbaar kontje en Ambilight onderscheidt de Sony Xperia U zich van zijn grotere broers

Meekleurende balk
De Xperia U is met een 3.5 inch scherm de kleinste van de drie. Met een verwisselbaar kontje, het gedeelte onder het scherm, en een van kleur verwisselende balk onderscheidt de telefoon zich van zijn grotere broers. Balk klinkt wat onbeholpen, maar een fatsoenlijke naam is nog niet bekend. Hoe dan ook, het doet erg denken aan het ambilight systeem op televisies van Philips: het kleurt mee met de kleuren die je op je scherm hebt staan. Op het eerste gezicht ontgaat ons het nut, maar het is een leuke toevoeging voor de goedkoopste telefoon in de serie, die verder beschikt over een 1ghz dual core processor en een 5MP camera. De Xperia U moet halverwege het tweede kwartaal uitkomen en heeft een adviesprijs van 259 euro.



NFC in de volle zon
Onderscheidende factor van de Xperia P is het 4 inch scherm met WhiteMagic-technologie. Volgens de bobo op het podium zorgt deze techniek ervoor dat ook bij zeer veel daglicht het scherm goed leesbaar blijft. We hopen dat we de komende dagen de kans krijgen om dit buiten de muren van de beurshal te testen. Sony heeft de Xperia P ook voorzien van een NFC-chip en komt met speciale SmartTags om het gebruik te stimuleren. Deze tags zijn een soort sleutelhangers die je met je telefoon kunt scannen om bepaalde functies te starten. Tijdens de presentatie werd een hardloopster als voorbeeld genomen. Gehuld in sportieve outfit haalde ze haar telefoon langs een SmartTag en activeerde daarmee GPS en een programma om de route en tijden bij te houden. Dankzij dit soort eenvoudige handigheidjes wordt eindelijk concreet gebruik gemaakt van NFC.

De Xperia P draait op Android 2.3, maar zal een upgrade krijgen naar 4.0. Wanneer dit gaat gebeuren is nog onduidelijk. Een exacte releasedatum kon Sony ook niet meegeven, maar de verwachting is dat de telefoon halverwege het tweede kwartaal in de winkels ligt met een adviesprijs van 449 euro.

Specificaties Sony Xperia P

  • 1ghz dual-core processor
  • 4 inch scherm (960x540 pixels)
  • 8 megapixel camera
  • Android 2.3
  • 120 gram
  • 122 x 59.5 x 10.5 mm
  • NFC met SmartTags


Specificaties Sony Xperia U

  • 1 ghz dual-core processor
  • 3,5 inch scherm (854x480 pixels)
  • 5 megapixel camera
  • 110 gram
  • 112 x 54 x 12 mm
  • Android 2.3

 

 

Deel dit bericht:
Tags