Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

iPad Mini komt. Of niet. Zoveel is zeker

Door: Dennis de Vries | 5 juli 2012 13:55

De geruchtenmolen draait doorgaans volledig langs ons heen, dus over de vermeende Apple iPad Mini hebben we weinig te zeggen totdat het apparaat een vaststaand feit is. Maar inmiddels zijn de geruchten zo hardnekkig, langdurig en talrijk dat het bijna niet anders kan: de iPad Mini komt er aan.

De geruchtenmolen draait doorgaans volledig langs ons heen, dus over de vermeende Apple iPad Mini hebben we weinig te zeggen, totdat het apparaat een vaststaand feit is. Maar inmiddels zijn de geruchten zo hardnekkig, langdurig en talrijk dat het bijna niet anders kan: de iPad Mini komt! In oktober is het zo ver.

Geruchten over een iPad die kleiner is dan de huidge 9,7 inch variant doen al sinds 2009 de ronde. Het is een aardig lange lijst van 'anonieme bronnen', 'onbevestigde berichten' en 'beweringen van analysten', zo zet Wired op een rijtje. Maar de laatste twee berichten van deze week zijn misschien wel interessant. Zo beweren zowel persbureau Bloomberg, techsite CNet als Wall Street Journal bevestigd te hebben dat de fabrieken al voorbereidingen treffen voor het maken van een kleinere iPad. Het gaat, zo zeggen beide media, om een beeldschermformaat tussen 7 en 8 inch. Van de Wall Street Journal wordt gefluisterd dat het regelmatig door Apple gebruikt wordt om stiekem wat informatie naar buiten te laten lekken.

Concurrentie voor iPad
Daarmee wordt het erg aannemelijk dat er een kleinere iPad komt. De Apple iPad (bekijk hier ook onze review van de iPad 3 en het overzicht van iPad 3 aanbiedingen) is heer en meester op de tabletmarkt, maar het wordt drukker en drukker. Talloze fabrikanten, zoals Samsung, Asus, Acer maar ook Sony en HTC hebben Android tablets. Google bestormt nu de markt met de spotgoedkope Nexus 7 en Microsoft gaat een poging doen met hun Surface. Hoewel Apple zich nooit heel sterk laat leiden door wat anderen doen, lijkt de toenemende concurrentie toch tot actie te bewegen.

In 2010 zei toenmalig topman Steve Jobs nog dat een tablet met 7 inch tablet 'DOA, dead on arrival' zou zijn.

De naam iPad Mini is uit de duim gezogen, maar ook niet ondenkbaar. Voor zijn iPods gebruikte Apple al eerder de naam Mini. En wie weet noemen ze de iPod Touch, met 3,5 inch beeldscherm, daarna wel iPad Nano. De vraag is natuurlijk of Apple genoeg perspectief ziet in een kleine tablet. In 2010 zei toenmalig topman Steve Jobs nog dat een tablet met 7 inch tablet 'DOA, dead on arrival' zou zijn. Geen kans van slagen. Inmiddels hebben Samsung, met bijvoorbeeld de Tab 7.7 en Google, met de pas gelanceerde Nexus 7, bewezen dat dát in ieder geval niet het geval is.

Doorslaand succes
Aan de andere kant, wie zijn wij om daar op voorhand over te oordelen? Toen de originele iPad uit kwam, hielden we het apparaat wat onwennig in handen. 'Wat moet je er mee?'. Nu, twee versies later, lijkt het ding vergroeid met de handen van de helft van de redactieleden. En we fronsten onze wenkbrauwen toen Samsung de Galaxy Note met scherm van 5 inch lanceerde, maar die blijkt ook alleraardigst te verkopen. Dus als Apple een iPad Mini wil lanceren, dan zal dat ongetwijfeld een doorslaand succes worden. We schuiven trouw achteraan in de rij bij de Apple Store, zo rond oktober is het zo ver. Aldus de geruchten.

(FOTO: CultofMac.com)

Deel dit bericht:
Tags