Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Next-gen gameconsoles: geruchten over PS4 en Xbox 720

Door: Dennis de Vries | 7 februari 2013 12:58

Naar de volgende generatie van de Playstation en Xbox, de next-gen consoles, wordt reikhalzend uitgekeken. Die laat niet lang op zich wachten, we zetten de laatste geruchten even op een rijtje.

De spelcomputers van Sony en Microsoft gaan alweer aardig wat jaren mee. En hoewel zowel de Playstation 3 als de Xbox 360 nog springlevend zijn, wordt er toch al reikhalzend uitgekeken naar de volgende generatie, de next-gen console. Die laat niet lang op zich wachten, we zetten de laatste geruchten even op een rijtje.

Sony Playstation 4:
De opvolger van de Sony Playstation 3 wordt zeer waarschijnlijk al op 20 februari gepresenteerd. Sony heeft al een spannend, weinig zeggend videootje online gezet waarin de karakteristieke Playstation-iconen voorbij schuiven en worden voorzien van de genoemde datum. Uiteraard is er al een en ander gelekt over het apparaat. Meest opvallende is de controller. Die bleef gedurende drie generaties voor het grootste deel precies hetzelfde, maar nu wordt er toch flink gesleuteld aan het concept, zo meldt gamesite Edge. Bovenstaande foto is slechts een impressie, het uiteindelijke apparaat gaat er ongetwijfeld anders uitzien.

De afmetingen van de controller blijven hetzelfde, maar vooral in het midden gebeurt van alles. Zo wordt hij voorzien van een touchpad, vergelijkbaar met die van de PS Vita, en zit er een 'share' knop op voor sociale netwerken. Wat je dan zou moeten delen? Schijnbaar bewaart de Playstation 4 tijdens het gamen altijd de laatste 15 minuten aan beeld. Die kun je later bewerken en uploaden. Zo hoef je geen ingewikkelde toeren meer uit te halen om toffe montages van al je headshots op Youtube te krijgen.


Spannende trailer voor wat zo maar eens de presentatie van de nieuwe Playstation kan worden

Overigens hebben we het over de Playstation 4, omdat het veruit de meest logische naam lijkt. Maar de kans bestaat dat Sony zelf kiest voor iets anders. Het cijfer '4' staat bekend als een bijzonder slecht getal in grote delen van Azië. Daar kun je om lachen, maar uiteindelijk zitten daar wel de mensen die het voor het zeggen hebben bij de fabrikant. Panasonic gebruikt bijvoorbeeld al jaren niet meer het getal 4 bij de lancering van nieuwe producten. De naam 'Playstation Orbis' doet al een tijdje de ronde, maar dat zou ook best een codenaam kunnen zijn tot het moment dat het apparaat gelanceerd wordt.

Microsoft Xbox 720:
Na 360 komt natuurlijk niet '361'. Nee, het is te verwachten dat Microsoft er voor de volgende ronde Xbox-consoles nog een rotatie bij doet. Dat de hardware een stuk krachtiger wordt, ligt in de lijn der verwachtingen, maar er zijn zelfs al vrij gedetailleerde specificaties gelekt uit verschillende bronnen. We hebben het dan over een "AMD octa-core x64 1.6GHz CPU, D3D11.x 800MHz grafische ondersteuning en 8GB aan DDR3 RAM", zo weet gamesite Edge te melden. Ook wordt er een Kinect-unit standaard meegeleverd. De games komen nog gewoon op schijfjes, maar dan wel op Blu-rays met een capaciteit van 50GB.

De geruchten stuiten op nogal wat weerstand onder gamers

Opvallender is de weg die Microsoft inslaat om illegale verspreiding van hun spellen tegen te gaan. De Xbox 720 zou alleen games kunnen spelen als hij verbinding heeft met internet. Zo kan hij altijd controleren of er wel netjes betaald is voor de game die gespeeld wordt. Deze geruchten stuiten op nogal wat weerstand onder gamers, omdat het enkele praktische bezwaren opwerpt. Het zou betekenen dat je zonder internet geen single-player games kunt spelen, maar je kunt een eerlijk gekocht schijfje ook niet bij een vriend in de console stoppen voor een middagje gamen. En goedkoop een oudere tweedehands game op de kop tikken zou er ook niet meer in zitten: als een spel eenmaal op een console is geactiveerd, kan hij niet op een ander apparaat gespeeld worden.

De nieuwe Xbox wordt zeer waarschijnlijk tijdens gamebeurs E3, in de zomer, gepresenteerd. Dan weten we of Microsoft inderdaad zo streng is, of dat het allemaal wel meevalt.

Deel dit bericht:
Tags