Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

HTC 8S: prachtig design, verschrikkelijke camera

Door: Koen Helder | 12 februari 2013 08:28

Ooit had ik een Sony Ericsson K800i. Die telefoon had een fantastische camera. Daar zocht ik mijn mobiel dan ook op uit. Tegenwoordig gelden er andere regels. Design, besturingssysteem, dat soort dingen. Toch blijf ik een degelijke smartphonecamera belangrijk vinden. En dan stelt de HTC 8S toch wel erg teleur.

Ooit had ik een Sony Ericsson K800i. Dat kan ik mij goed herinneren, omdat die telefoon een fantastische camera had. Daar zocht ik mijn mobiel dan ook op uit. Tegenwoordig gelden er andere regels. Design, besturingssysteem, aantal rekenkernen van de processor, apps, dat soort dingen. Toch blijf ik een degelijke smartphonecamera belangrijk vinden. En dan stelt de HTC 8S toch wel erg teleur.

Er wordt ons regelmatig op het hart gedrukt dat het aantal megapixels niet alles zegt en de beeldkwaliteit niet alleen daar van afhankelijk is. En dat klopt! Die Sony Ericsson K800i had namelijk een 3,2 megapixel camera. Vandaag de dag niet zoveel meer, maar tijdens twee weken Kos in de zomer van 2009 wel goed voor ruim duizend scherpe foto’s. Dat doet de 5 megapixel camera van de HTC 8S hem echt niet na.

72157632743837472

Toch redelijke score
De camera van de 8S krijgt slechts 3 van de 10 te verdienen punten. Toch eindigt deze smartphone met een score van 3,5 ster, wat zo slecht nog niet is. Het toestel heeft het voornamelijk te danken aan het design en het besturingssysteem.

Want wanneer alle eenheidsworsten van Samsung en alle plastic Android budgettoestellen de revue zijn gepasseerd, dan is het prettig om eens iets anders uit het doosje te halen. De HTC 8S met 4 inch scherm is prachtig vormgegeven. Niet te rond (dat kennen we ondertussen wel), niet te hoekig (ook dat hebben we vaak genoeg gezien), maar een soort gulden middenweg. Mooie matte finish er overheen en een gekleurd balkje onderaan om de boel op te leuken. Bovendien verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Toch jammer. Zo’n prachtig design, zo’n fijn besturingssysteem en dan zo’n verschrikkelijke camera.

Windows Phone 8
Windows Phone 8 is ook al zo’n visueel hoogstandje, een welkome afwisseling van iOS en Android. Op bepaalde punten floreert Windows Phone 8, maar soms blijft het toch wat achter. Qua vormgeving en overzichtelijkheid is het naar mijn mening nauwelijks te evenaren, maar qua prestaties is het te vaak nog de mindere. Menig Twitter, Facebook en Whatsapp applicatie heb ik namelijk op een goedkopere smartphone sneller zien opstarten. Dat zal ook deels liggen aan de 1GHz dual-core processor van deze 8S.

Afwegen
De HTC 8S is een typisch gevalletje van ‘afwegen’. Design en besturingssyteem versus snelheid versus camera. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Waar bij mij persoonlijk prestaties van het toestel altijd hoog op het lijstje van prioriteiten staan, is het bij deze HTC 8S toch een beetje anders. Het design en Windows Phone 8 hebben me een beetje betoverd. Dat ik ooit op een of andere nietszeggende Alcatel een prettigere Whatsappervaring had, heb ik het toestel allang vergeven. Het is eigenlijk voornamlijk die camera die me dwars zit.

Tegelijkertijd realiseer ik me dondersgoed dat dit toestel geen kooptip verdient. Als je een ruime €250,- voor een smartphone vraagt, had het ‘overall’ beter moeten presteren. Toch jammer. Zo’n prachtig design, zo’n fijn besturingssysteem en dan zo’n verschrikkelijke camera.
Wil je meer informatie, lees dan het volledige testrapport van de HTC Windows Phone 8S, of bekijk hier onder de video review.

Deel dit bericht:
Tags