Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Panasonic gaat voor groot en betaalbaar met 4K OLED

Door: Paul Gersen | 12 februari 2013 12:40

Oled en 4K zijn de toverwoorden voor de flatscreentoekomst. Panasonic liet op zijn convention een scherm zien dat beide technieken combineert, en maakte meteen ook maar de grootste van zijn soort. Het betreft nu nog een studiemodel, maar het bedrijf is bezig met een techniek die de 4K-oleds naar de woonkamer moet brengen.

De tijd vliegt. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we kennis maakten met twee nieuwe soorten televisie: de oled- en de 4K-flatscreen. De technieken worden tegenwoordig al samen in één tv gebruikt, terwijl de tv's eigenlijk pas een jaar in de belangstelling staan. Op de Panasonic Conventie in Nice kwamen we echter wel iets nieuws tegen, namelijk de grootste 4K oled-tv op de markt: 56 inch, mét een nieuwe technologie.

Niet dat we 'm snel in de huiskamer zullen hebben staan: deze 4K oled-televisie is namelijk nog een studiemodel. maar wel een met potentie. Dat komt door de technologie die erachter zit: Printing Technology. Dit zorgt er volgens Panasonic namelijk voor dat de productiekosten voor dit soort televisies omlaag kunnen en ze dus sneller voor massaproductie geschikt worden. De tijd dat we een tv als deze in onze woonkamer gaan krijgen, lijkt daarmee te slinken. Dat belooft wat voor de toekomst.

De tijd dat we een tv als deze daadwerkelijk in onze woonkamer gaan krijgen, lijkt door de Printing Technology te slinken

Zoals je eerder in onze previews hebt kunnen lezen, zijn we erg onder de indruk van 4K en oled. 4K-televisies hebben namelijk vier keer zo scherp beeld als Full HD-schermen en oled maakt dat televisies nog dunner gemaakt kunnen worden dan we nu al hebben. En een combinatie van die eigenschappen is natuurlijk dodelijk voor de bestaande tv's, mits ze betaalbaar zijn. Daar lijkt nu volgens Panasonic aan gewerkt te worden.

Kopen, zo'n oled-tv?
Toch duurt het nog even voordat de consument massaal aan deze televisies gaat. We hoorden dat Panasonic pas in 2015 de schermen voor de consument gaat maken. Tot die tijd ben je in ieder geval een vermogen kwijt aan de soortgelijke tv's van LG en Sony. Nog even wachten dus, maar de tijd dat we een tv als deze kunnen gaan betalen is bijna in zicht.

Deel dit bericht:
Tags