Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Audiofanaat: Roderick Veelo

Door: Paul Gersen | 29 juli 2012 09:56

Wie de presentator overdag strak in het pak in RTL Z het financiële nieuws ziet presenteren, vermoedt waarschijnlijk niet dat Roderick Veelo een echte audio- en muziekfreak is. Sterker nog: thuis heeft hij zelfs een eigen studio. Daar maakt hij zijn programma’s voor KX Radio, want als Veelo ergens een passie voor heeft, dan is het wel voor radio. In samenwerking met muziekmagazine Lust For Life een interview.

Wie de presentator overdag strak in het pak in RTL Z het financiële nieuws ziet presenteren, vermoedt waarschijnlijk niet dat Roderick Veelo een echte audio- en muziekfreak is. Sterker nog: thuis heeft hij zelfs een eigen studio. Daar maakt hij zijn programma’s voor KX Radio, want als Veelo ergens een passie voor heeft, is het wel voor radio. In samenwerking met muziekmagazine Lust For Life een interview.

Eerste aanraking met muziek
Roderick Veelo: “Het eerste liedje dat echt indruk op me maakte, is True Love That’s A Wonder van Sandy Coast. Toen was ik een jaar op zes. Ik kom uit een muzikale familie – mijn oma was een professioneel muzikante, mijn opa begeleidde haar en al mijn ooms en tantes waren bezig met muziek – maar dat draaide alleen om klassieke werken. Pop werd niet gewaardeerd. Dat mocht geen muziek genoemd worden? Ik verzette me daar enorm tegen, want klassiek interesseerde me niks. Ik zat dan ook vaak op mijn kamer naar Radio Veronica te luisteren. Prachtig vond ik het en dacht altijd dat de bands die je hoorde daar ook daadwerkelijk optraden.”

‘Als ik in de supermarkt sta, kondig ik in gedachten de muziek aan’

Eerste plaat
“Volgens mij was dat Juke Box Jive van The Rubettes, maar ik moet bekennen dat ik vroeger meer radio luisterde dan platen kocht. Vooral de hitparades luisterde ik, want ik wilde de nieuwe hitjes horen. Het medium greep me al snel bij de kladden en op mijn zestiende begon ik zelf een piratenzender. Als ik met vrienden naar de platenzaak ging, kwam ik meestal thuis met van die jingle-lp’s. Die knipte ik dan voor mijn shows. Mijn vrienden snapten daar niks van. Gaf ik daar mijn geld aan uit? Muziek nam ik vaak op van de radio. Ook de uitleenservice van de plaatselijke bibliotheek heeft een goede aan me gehad!”

Portret van Roderick Veelo. Copyright: Marianne van MeelEerste radio
“Ik kreeg al op vroege leeftijd een transistorradio van mijn vader. Dat ding had jarenlang dienst gedaan in de schuur en zat onder de verfklodders. Het was een grijze Philips met de bedieningsknoppen aan de bovenkant, evenals de schaal. Niet dat ik die laatste veel gebruikte, want hij stond altijd afgestempt op Veronica. De antenne was halverwege afgebroken, dus ik moest ‘m goed opstellen om er een aardig geluid uit te halen.”

Hifi-installatie
“Ik heb een studio in huis waar ik al mijn muziek draai. In de woonkamer en keuken heb ik van die hoge boxen staan, het merk weet ik zo niet. Ik hechtveel waarde aan een goede geluidskwaliteit, daarom heb ik ook apparatuur die ervoor zorgt dat het thuis precies zo klinkt als op de radion. Ik draai vrijwel alles. The Doors, Neil Diamond, maar ook Coldplay en Spinvis. Voor mijn show op KX Radio ben ik op zoek naar liedjes uit de Verenigde Staten van de jaren zestig en zeventig die hier nooit uitgekomen zijn. Daarvoor luister ik veel podcasts van Amerikaanse radioshows. Ook die draai ik in mijn studio.”

Luistermoment
“Eigenlijk heb ik vrijwel altijd muziek op staan. In de auto, tijdens het sporten en thuis. Sta ik weer in de kroeg met het muziekherkenningsprogramma op mijn telefoon te kijken wat er gedraaid wordt. Als ik in de supermarkt loop, ben ik in gedachten de muziek die opstaat aan het aankondigen. Het is voor mij een enorme inspiratie.”

Cd, lp of mp3
“Als ik moet kiezen, ga ik toch voor vinyl: dat ziet er gewoon het mooiste uit. Maar het kan niet op tegen de handzaamheid van mp3. Zeker nu de geluidskwaliteit ervan tegenwoordig gewoon goed is. Maar toch besteed ik mijn vrije zaterdagmiddag graag neuzend in mijn platenkast. Ik denk dat ik ongeveer tweeduizend lp’s heb en een cd of vijfhonderd. Spotify? Ik weet dat het handig is, maar gebruik het weinig. Ik ben wel zo hebberig dat ik muziek in mijn kast wil hebben staan.”

Het speledingetje: Warsanis 1401FM Audio Processing System
“Deze Warsanis is een van de belangrijkste steunpilaren van mijn thuisstudio. Ik ben veel bezig met audio processing: het geluid precies zo krijgen dat het helemaal perfect klinkt en dat de luisteraar het juist binnen krijgt. Het is een beetje nerdy, maar er zijn zelfs hele bijeenkomsten voor deze techniek in het land. Zelf ben ik overigens nog nooit op zo’n beurs geweest, haha!”

Deel dit bericht:
Tags