Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Fairphone: een betere smartphone begint in Amsterdam

Door: Dennis de Vries | 10 mei 2013 07:33

Nederlandse smartphone-makers: we zijn er dol op. Maar het Amsterdamse Fairphone is wel heel bijzonder. Het heeft zichzelf als doel gesteld een 'eerlijke' smartphone op de markt te brengen. Goed voor mens en milieu. En het eerste toestel is binnenkort te bestellen.

 

Nederlandse smartphone-makers: we zijn er dol op. Maar het Amsterdamse Fairphone is wel heel bijzonder. Het heeft zichzelf als doel gesteld een 'eerlijke' smartphone op de markt te brengen. Goed voor mens en milieu. En het eerste toestel is binnenkort te bestellen.

Wat zit er in onze telefoon? Geen flauw idee. Anders dan een kant-en-klaar-maaltijd in de supermarkt staat er geen lijstje met ingrediënten op de verpakking. En al zou die er wel op staan... dan nog hebben we geen idee waar die materialen vandaan komen. Het is een ondoorzichtig wereldje, maar de inkijkjes die we krijgen in de smartphone-makelij zien er weinig rooskleurig uit. Enige reden dat we weten dat de iPhone (en veel andere apparatuur) uit de Foxconn-fabrieken in China komt, is omdat daar een tijdje terug mensen van ongeluk van de daken naar hun eigen dood sprongen. En de onthullende documentaire 'Blood in the mobile' maakt pijnlijk duidelijk dat de mineralen die gebruikt worden voor moderne smartphones niet bepaald koosjer zijn.

Het begin is er. Sterker nog: pre-orders beginnen in de derde week van mei.

Het Amsterdamse bedrijf Fairphone heeft zich enige tijd geleden tot doel gesteld een 'eerlijke' smartphone te maken. Een soort Max Havelaar-koffie onder de telefoons. Met respect voor mens en milieu. Dat is deels gelukt. Zo is op de site te lezen dat de mensen van Fairphone in Congo een tin-mijn hebben gevonden waar de medewerkers goed betaald en behandeld worden. Maar ook na jaren onderzoek blijft het lastig om een smartphone 100% zuiver te krijgen. Het is begin is er. Sterker nog, pre-orders beginnen in de derde week van mei.

Er kon deze week al gestemd worden op de vier kleuren van de telefoon en de volledig zwarte behuizing (keuze 1) lijkt te gaan winnen. Als er genoeg pre-orders zijn, minimaal 5000, dan wordt deze versie in productie genomen in een Chinese fabriek waarvan we vermoeden dat iedereen daar met ontzettend veel plezier werkt.

De kleuren van de Fairphone

En dan is er dus een 'eerlijke' telefoon. Uit Amsterdam. Dat voelt goed, maar....wat ís deze telefoon dan precies? Details over het toestel zijn nog schaars. Feit is wel dat het een duo-sim toestel wordt. Want één telefoon voor werk en privé scheelt weer grondstoffen en afval. Hij draait op Android Jelly Bean en heeft een 4,3 inch beeldscherm. De prijs: 325 euro exclusief BTW.

Fairphone kopen?
Op basis van prijs moet het toestel concurreren met smartphones als de Samsung Galaxy S3 en de HTC One X. Het valt nog maar te bezien of de Fairphone verdere specificaties mee krijgt om zich daarmee te kunnen meten. Maar daar zal het toestel het ook niet van moeten hebben. Het is de BIO-tomaat bij de groentenboer. De EKO-rijst in het van de supermarkt. De Fairtrade-koffie bij de kruidenier, de Tony Chocolonely in de snoepwinkel. Een poging de wereld ook aan de andere kant net iets beter te maken, zonder dat het ten koste gaat van kostbare Whatsapp- en Temple Run-tijd.

Deel dit bericht:
Tags