Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Maps, muziek, messenger en S4: Google pakt uit

Door: Dennis de Vries | 16 mei 2013 08:10

Op Google I/O, het jaarlijkse ontwikkelaarscongres van de zoekgigant, zijn een hele boel verschillende gadgets en software gepresenteerd. Maps, Muziek, Messenger: dit zijn de belangrijkste wapenfeiten.

 

Het ontwikkelaarscongres van 's werelds grootste internetbedrijf is nog in volle gang, maar het grootste nieuws kwam gisteren. Tijdens een 3 uur durende presentatie op Google I/O is een enorme hoeveelheid aan nieuwe functies en goodies bekend gemaakt. Veel waren alleen interessant voor doorgewinterde ontwikkelaars, maar ook voor normale mensen zat er ontzettend lekkers tussen. Whatsapp, Spotify, Siri, ze gaan er allemaal aan. Dit is het meest interessante nieuws van Google I/O

De Nexus S4
De geruchten over een nieuw Nexus-apparaat werden met de dag wilder, maar toen op een gegeven moment een Galaxy S4 met stock Android ter sprake kwam, haakten wij af. Dat gaat vast niet gebeuren. Nou....wel dus. Hij heet de Samsung Galaxy S4 Google Edition en is ontdaan van de Touchwiz interface en alle andere Samsung-software. Wat overblijft is Android 4.2 Jelly Bean in zijn puurste vorm, net als op de Nexus 4.
Voor Nederlanders is dit nieuws hooguit opmerkelijk, maar geen reden om naar de winkel te sprinten. De Samsung Galaxy S4 Google Edition is alleen via de Amerikaanse Play Store verkrijgbaar voor $649,-

Nexus S4
De Samsung Galaxy S4, nu met extra weinig Samsung!(Foto: TheVerge)

'Auto Awesome' voor foto's
Google+. Wie gebruikt het niet? Ok, ok, handen mogen weer omlaag. Wij ook niet. Het weerhoudt Google er niet van het sociale netwerk een volledig nieuw design en een bijzondere set aan foto-functies te geven. Foto's die een gebruiker upload worden door Google gescand en kunnen automatisch verbeterd worden. De huid op een portretfoto kan 'zachter' worden gemaakt, de helderheid wordt aangepast. Maar het gaat verder. Als je gewoon het geheugen van je camera leeg gooit op Google+, scant Google al je foto's en plukt zelf de beste er uit. Bewogen, mislukte of dubbele foto's komen niet door de keuring.

Kan het nog gekker? Bij Google wel. De functie met de meest briljante naam ooit - Auto Awesome - maakt indien mogelijk automatisch panorama's of geanimeerde .gifs van je normale kiekjes. Als de dienst ziet dat jij een serie foto's kort achter elkaar gemaakt hebt, naait hij ze aan elkaar tot een bewegend beeld.
Het is bijzondere techniek die Google heeft ontwikkeld. Na je vakantie heb je dus geen omkijken meer naar de foto's die je geschoten hebt; Google gaat ze netjes voor je uitzoeken.

Auto Awesome
Auto Awesome maakt je foto's automatisch....awesome. (Foto: ibnlive.in.com)

Google Hangouts voor iedereen
De dorre, barre leegte die het sociale netwerk Google+ is, weerhoudt de maker er niet van nieuwe functies uit te rollen. De nieuwe Hangouts is daar de belangrijkste van. Een messenger die op alle en binnen alle google diensten moet werken. Dat betekent dat de verschillende apps als Talk en Messenger+ nu dus de deur uit kunnen.
Zeker omdat de app gelijktijdig op iOS als op Android is gelanceerd, maar ook gewoon op je computer werkt, heeft het een belangrijk streepje voor op Whatsapp. Zeker omdat Hangouts in de nabije toekomst flink veel extra functies krijgt, zoals videobellen.

Google Now op de computer
We hadden het er laatst nog over in Uitbrakken. Google Now, de dienst die altijd en overal feilloos vertelt hoe ver je van je werk verwijderd bent, komt naar je laptop of desktop (wanneer is ongewis voor Nederland). Het komt er op neer dat de internetbrowser Chrome spraakgestuurd wordt. Staat de browser open, dan kun je vanaf de andere kant van de kamer roepen 'OK Google!' en dan staat hij paraat. Een soort Siri voor je notebook, het is alleen niet duidelijk of hij ook je sleutelbos in je huiskamer kan vinden.

Google Play Music
Ook nog niet beschikbaar in Nederland, maar wel belangrijk: een all-you-can-eat muziekabonnement á la Spotify. Kost in de VS $9,99 per maand, het is nog niet duidelijk of wij 'm ook krijgen.

Nieuwe Maps
Google Maps is compleet vernieuwd om de wereld nog wat dichter aan je voeten te brengen. De interface van de website is volledig op de schop gegaan om meer maps, minder onzin te tonen. Zelf zien hoe gelikt het er uit zien kan op http://maps.google.com/preview

VIDEO: hoogtepunten Google I/O keynote

Geen 3,5 uur de tijd voor de volledige presentatie? The Verge vatte het samen in een paar minuten

(Foto bovenaan: PCworld.com)

Deel dit bericht:
Tags