Volg ons
Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Empire Electronics actie-tablet verrassend krachtig

door Koen Helder
Deel dit bericht:

Uitgeverij Sanoma (die van de Libelle, Margriet, Donald Duck en Playboy) start vanaf april een actie waarbij in samenwerking met Empire Electronix een tablet aan (nieuwe) abonnees wordt aangeboden voor minder dan 200 euro. Een aantrekkelijke prijs. Maar hoe goed is deze actie-tablet van Empire Electronix, die dit keer in samenwerking met Intel is gemaakt? Wij hebben hem alvast getest en waren toch wel verrast over de snelheid van deze iPad mini look-a-like. Al was het niet allemaal rozengeur en maneschijn...


Bekijk de video
Video review: Empire Electronix 8 inch tablet voor Sanoma

Bouwkwaliteit / design
Weging 25,00 %
 
Je hoeft niet lang naar deze tablet te staren om erachter te komen waar de inspiratie voor het design vandaan komt. Het apparaat ademt namelijk Apple iPad mini. De eerste reactie was dan ook: ‘lekker origineel’, maar de voordelen dringen tevens al snel door. Er valt simpelweg weinig aan te merken op het uiterlijk. Smetteloos wit aan de voorkant, een aluminium finish op de achterkant en zo licht dat je er de hele dag probleemloos mee kunt rondlopen. Dat blijft zo wanneer je het meegeleverde toetsenbord erop klikt, dat tevens fungeert als cover. Heel veel zwaarder wordt het geheel niet, terwijl het wel de nodige bescherming biedt en het er prima uit blijft zien. Wij vonden het een beetje lijken op een uit zijn krachten gegroeid sigarettendoosje. Wel vinden we de plaatsing van de boxen een beetje opmerkelijk. Die zitten namelijk onderaan in de achterkant van de behuizing. Ongeacht of je de tablet rechtop houdt of een kwartslag draait, dek je ze al gauw af met je handen. Wat dat betreft hadden ze bijvoorbeeld beter helemaal in de rand aan de onderkant kunnen worden geplaatst.

Entertainment
Weging 20,00 %
 
De tablet lijkt geen enkele moeite te hebben met het afspelen van films in verschillende bestandsformaten. Een standaard videospeler is reeds geïnstalleerd, maar de Google Play Store biedt uiteraard een groot scala aan andere spelers waarmee praktisch alles kan worden afgespeeld. Mocht jij nou toch iets tegenkomen waar het apparaat moeite mee heeft, download dan gewoon gratis VLC player bijvoorbeeld. Een filmpje kijken is, goed te doen op dit scherm van bijna 8 inch. Het houdt prettig vast in elke hoeken en standen vanwege het lichte gewicht en ook over de weergave zijn we niet ontevreden. De schermresolutie is met 1024x768 pixels misschien niet fantastisch, de pixeldichtheid ligt dankzij het kleine scherm nog aardig hoog.

Connectiviteit
Weging 20,00 %
 
Je vindt op deze tablet slechts twee aansluitingen. Een micro-USB om te laden en een micro-SD kaart slot om het interne geheugen mee uit te breiden. Dat laatste is wellicht niet overbodig, omdat het apparaat zelf slechts 8GB interne opslag heeft. Een mini-HDMI aansluiting hadden we overigens graag terug gezien.

Functionaliteit
Weging 25,00 %
 
Deze Empire/Intel tablet lijkt praktisch overal geschikt voor. Enerzijds als reismaatje vanwege het formaat en gewicht, tegelijkertijd ook prima voor thuis om op de bank een filmpje te kijken. Dankzij de 2GHz Intel Clover Trail dualcore processor kun je er overigens ook met een gerust hart een spelletje op spelen. Ook met de grafisch wat zwaardere games had ons testexemplaar weinig moeite. Het toetsenbord dat standaard wordt meegeleverd, fungeert dus ook meteen als beschermhoes, waardoor de aanschaf daarvan overbodig wordt. Natuurlijk kun je het ook gewoon gebruiken om te typen. De toetsjes zijn wat klein en dat vergt enige gewenning, maar wie een beetje doorzet heeft de smaak al snel te pakken en kan grotere lappen tekst aardig snel typen. De connectie tussen tablet en toetsenbord is bovendien in een handomdraai gelegd waardoor je tijdens je reis daar in ieder geval niet te veel tijd aan hoeft te verspillen. Het enige lastige is de kijkhoek die ontstaat wanneer je het scherm in de daarvoor bestemde gleuf schuift. Zeker langere mensen zullen moeite hebben om het scherm goed te kunnen zien, omdat het allemaal nogal haaks op elkaar staat. Typen met het apparaat op je schoot, is daarom een stuk minder fijn dan wanneer je het gewoon op tafel kunt zetten.

Prijs-kwaliteit
Weging 10,00 %
 
Wie al een abonnement heeft op een van de tijdschriften van Sanoma, hoeft niet diep in de buidel te tasten. Tablet, toetsenbord en een jaar McAffee ter bescherming kost dan slechts €169,-. Voor degene die dat abonnement nog niet heeft, komt datzelfde pakket beschikbaar voor €199,- , plus een jaarabonnement op een tijdschrift naar keuze. Dat bedrag zouden wij alleen al over hebben voor alleen de tablet en het toetsenbordje.
Scores
 
Bouwkwaliteit / design
(25 %)
Entertainment
(20 %)
Connectiviteit
(20 %)
Functionaliteit
(25 %)
Prijs-kwaliteit
(10 %)
TOTAAL: 80 / 100
 

Conclusie
 
 
Een verrassend krachtige en mooie tablet voor een aantrekkelijke prijs. Meer hoeft er eigenlijk niet gezegd te worden over deze Empire Electronix tablet. Maar het is tevens een uiterst compleet pakket dankzij het meegeleverde en prettig werkend toetsenbord. Enige echte minpunten zijn het geluid dat uit de ongelukkig geplaatste boxjes komt en het feit dat je eerst op zoek moet naar een geschikte waarin je prettig kunt typen, maar tevens nog zicht hebt op het scherm. Maar voor nog geen €200,- is dat iets dat we wel door de vingers willen zien.

Voordelen:
  • Goedkoop
  • Mooi design
  • Krachtige Intel processor
  • Toetsenbord meegeleverd
  • Toetsenbord fungeert gelijk als cover
  • Interne opslag uitbreidbaar


Nadelen:
  • Ongelukkige plaatsing speakers
  • Speakergeluid vrij schel
  • Scherm en toetsenbord staan de haaks op elkaar