Volg ons
Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

BesteProduct verkiest S5 boven M8

door Koen Helder
Deel dit bericht:

Had je ons een maand geleden verteld dat we bij BesteProduct de Samsung Galaxy S5 liever zouden kopen dan de HTC One M8, dan hadden we je waarschijnlijk vol ongeloof aangekeken. De originele HTC One ontving vorig jaar als eerste, en tot nu toe enige, de perfecte score en dat Touchwiz van Samsung viel nooit echt helemaal in de smaak. Maar de dingen kunnen gek lopen in techland, want ondanks dat we dol zijn op het nieuwe vlaggenschip van HTC, halen we liever de S5 in huis.

De HTC One M8 en Samsung Galaxy S5 ontvingen beide 4,5 ster en een kooptip. Was jij al van plan de M8 aan te schaffen, vooral doen! Het is een fantastisch toestel en daarom willen we je allerminst van je koop afhouden. De S5 heeft volgens ons echter net iets meer te bieden en daarom gaat onze voorkeur uit naar dat toestel. Tegelijkertijd hoeven onze motieven natuurlijk niet perse voor jou op te gaan, dus oordeel zelf of de dingen die wij belangrijk vinden dat voor jou ook zijn.

 

Nek aan nek
Op veel fronten ontlopen de twee toestellen elkaar overigens nauwelijks. Qua snelheid doen ze niet voor elkaar onder, hoewel de HTC bij het opstarten van bepaalde appjes iets sneller uit de startblokken schiet. Toch zal er niks zijn dat de HTC wel en de Samsung niet aan kan.

Ook qua beeldscherm is het nek-aan-nek. Beide schermen zijn helder en hebben een gigantische kijkhoek. Het scherm van de S5 lijkt iets feller te zijn en dikt de kleuren net even wat meer aan, maar daardoor kan iets dat op het scherm van de HTC rood is, een beetje oranje worden op het scherm van de S5. Ook op cameragebied maakt het allemaal niet gek veel uit. Wil jij hele mooie foto’s maken? Koop dan een spiegelreflex- of systeemcamera. Wil jij voor het casual kiekje gewoon altijd iets op zak hebben? Dan volstaan beide toestellen ruimschoots. De een (M8) maakt in het donker betere foto’s en de ander (S5) kan weer video opnemen in 4K. Daarbuiten presteren ze allebei, zeker in goede lichtomstandigheden, prima.

Design en geluid
We vinden de HTC wel een stuk mooier dan de S5. Het plastic van laatstgenoemde steekt eigenlijk maar schril af tegen de prachtige aluminium unibody behuizing van de M8. We riepen het al eerder, dit wordt het mooiste toestel van 2014 en daar heeft Samsung in ieder geval geen stokje voor gestoken.

Dankzij de boomsound speakers boven en onder het scherm komt er ook een fantastisch geluid uit de HTC gestroomd. Die speakers nemen overigens wel flink wat ruimte in beslag en zodoende is de M8 wel een stukje groter geworden dan de S5. En het is juist de grote en het gewicht van het toestel dat ons een beetje in de weg zit. Het past net niet helemaal lekker in je broekzak en omdat het apparaat wat aan de zware kant is, vergeet je geen moment dat je hem bij je hebt.

Plastic, maar licht
Daaruit blijkt ook meteen wat het voordeel is van zo’n plastic Samsung jasje. De S5 is namelijk een stuk lichter. Het toestel is ook minder lang dan de HTC, waardoor het toch net wat lekkerder mee te nemen is. Bovendien vinden we de waterdichtheid van het toestel en de vingerafdrukscanner in de homeknop fijne toevoegingen.

Touchwiz lelijker, maar uitgebreider
Gek genoeg is Touchwiz, de schil van Samsung, voor ons ook een reden om voor de S5 te kiezen. HTC Sense is wellicht mooier en overzichtelijker en Blinkfeed is een verrijking voor je toestel, maar er zitten simpelweg meer handigheidjes in de Touchwiz gestopt. De spaarstanden, dual screen, toolbox, slim sluimeren en downloadbooster om er maar even een paar te noemen. Daar kan de ‘knock on’ functie van de HTC simpelweg niet tegenop boksen.

Meer vernieuwing
Met veel plezier hebben we de HTC One M8 en Samsung Galaxy S5 getest. Het zijn twee van de toestellen die momenteel het beste van het beste bieden op Androidgebied. Vandaar allebei die kooptip. Toch hebben we het idee dat Samsung er iets meer werk van heeft gemaakt om een waardige opvolger voor de S4 te maken, dan HTC voor de One. De One M8 is in feite een (nog) mooiere en snellere One, terwijl Samsung met een vingerafdrukscanner, waterdicht jasje en het veranderde Touchwiz meer vernieuwing biedt. Die inzet waarderen we wel en daarom verkiezen wij de Samsung Galaxy S5 boven de HTC One M8.

HTC One en Samsung S5 kopen
Wil je de HTC One M8 kopen, vergelijk dan de prijzen.
Wil je de Samsung Galaxy S5 kopen, vergelijk dan de prijzen van de S5.
Let op: Wij tonen niet alleen de webwinkels op onze eigen site, maar de winkels van de belangrijkte andre vergelijkingssite.

Producten genoemd in dit artikel
Samsung Galaxy S5 G900F
Geen prijzen
HTC One M8 (2014)
Geen prijzen