Koen Helder
Koen Helder
Redacteur

Motorola gaat scoren met Moto X, Moto G en Moto 360

Door: Koen Helder | 11 september 2014 14:59

Motorola heeft van de IFA gebruik gemaakt om drie nieuwe toestellen aan te kondigen. Twee smartphones in de vorm van de nieuwe high end Motorola Moto X en de goedkopere Motorola Moto G en daarnaast de eerste smartwatch van het bedrijf. De Motorola Moto 360 en tevens een van de eerste ronde smartwatches op de markt.

Motorola heeft van de IFA gebruik gemaakt om drie nieuwe toestellen aan te kondigen. Twee smartphones in de vorm van de nieuwe high end Motorola Moto X en de goedkopere Motorola Moto G en daarnaast de eerste smartwatch van het bedrijf. De Motorola Moto 360 en tevens een van de eerste ronde smartwatches op de markt.

Dat het het Amerikaanse bedrijf goed vergaat, blijkt wel uit de locatie waar we de drie apparaten mogen komen bewonderen. Waar mening fabrikant haar heil zoekt in een van de hallen op de IFA zelf, koos Motorola ervoor uit te wijken naar het uiterst luxe Hotel de Rome in hartje Berlijn. Daar werd ons vervolgens tijdens een introductie verteld dat Motorola in sommige landen, waaronder Engeland, van een niet bestaand marktaandeel naar een marktaandeel van een kleine 10% was gegaan in het afgelopen jaar. Ook in Nederland hadden we tot voor kort al jaren niet meer van de naam Motorola gehoord, maar hoe anders is dat nu. Er viel dus ook wel wat te vieren.

Moto G
Dat stijgende marktaandeel heeft het voornamelijk te danken aan de vorige versie van de Motorola Moto G. Een voordelige smartphone, maar wel eentje met heel aardige specificaties en stock Android. Een toestel dat werkelijk de winkel uit vloog en daarom is het ook niet verrassend dat Motorola nu met een opvolger komt, eveneens Moto G genaamd.

Niet alleen de naam is hetzelfde, ook de processor is gelijk gebleven. Nog altijd houdt een 1,2 Ghz quadcore processor het toestel draaiende. Qua snelheid ga je er zodoende niet op vooruit. Qua schermgrote dan weer wel, want dat is van 4,5” gegroeid naar 5”. Fijn voor de mensen die graag een groot beeldscherm willen, maar tegelijkertijd minder fijn voor de mensen die de Moto G uitkozen vanwege het handzame formaat. Bovendien is de schermresolutie gelijk gebleven waardoor er een lagere pixeldichtheid ontstaat.

Camera
Het aantal megapixels in de camera is gestegen van 5 naar 8. Over de kwaliteit van de foto’s hadden we weinig te klagen, maar de omstandigheden waren op het balkon van Hotel de Rome in de volle zon dan ook ideaal. Eveneens ideaal is nu de mogelijkheid tot het uitbreiden van het interne geheugen, iets dat niet kon op de vorige Moto G. Dat was volgens Motorola dan ook het grote, en volgens ons het enige, punt van kritiek aan dat toestel.

Moto G kopen
De Motorola Moto G moet halverwege oktober voor €199,- in de winkel liggen en dat is net zoveel als het vorige model kostte. Daarvoor krijg je nu een toestel met groter scherm, meer megapixels en twee aardige speakers aan de voorkant voor prima geluid. Tegelijkertijd kan het toestel niet op het 4G-netwerk en dat is zonde wanneer jij een abonnementje hebt waarmee je dat wel kunt. Deze mensen zullen wellicht de oudere Motorola Moto G 4G editie overwegen voor hetzelfde geld.

 

Moto X
Waar de nieuwe Moto G veel van hetzelfde is, is de Moto X op praktisch alle onderdelen verbeterd ten opzichte van het vorige model. Zo zit er een 2,5 Ghz quadcore processor in waarmee het toestel niet alleen sneller is dan de vorige versie, maar kan het tevens de meeste toptoestellen van andere merken van dit moment makkelijk bijbenen. Dat is qua schermgrote niet anders, want ook Motorola levert nu een vlaggenschip af met een scherm groter van 5” (5,2” om precies te zijn) op een full HD resolutie. Met de 13 megapixel camera kun je bovendien video opnemen in ultra HD.

Stock Android
Wil jij een high end smartphone met stock Android, dan was je voorheen al gauw aangewezen op een Nexus toestel. Niks mis mee, maar een beetje keuzevrijheid is wel zo fijn. Ook deze Moto X draait op een kale versie van Android 4.4.4 met een update naar Android L al in het vooruitzicht. Dus richt jij je toestel het liefst zo veel mogelijk naar eigen smaak in, dan kun je de Moto X absoluut overwegen.

Die Moto X kun je overigens niet alleen van binnen zelf vormgeven, ook aan de buitenkant van het toestel kun jij zelf lopen knutselen. Motorola heeft namelijk Moto Maker geïntroduceerd waarmee jij je eigen Moto X kunt ontwerpen. Dat gaat verder dan alleen de kleur van het achterklepje veranderen, want je kunt ook variëren in de kleur van de accenten op het toestel en wie dat graag wilt kan er zijn naam op laten graveren. Afhankelijk van jouw keuzes kan het toestel overigens wel duurder worden.

Of Moto Maker beschikbaar komt in Nederland is voorlopig nog echter onduidelijk en we weten ook nog niet of de Moto X überhaupt naar Nederland komt. Dat hopen wij echter vurig, want een ding dat de Moto G en Moto X met elkaar gemeen hebben is dat ze een fantastische prijs-kwaliteit verhouding hebben. De Moto X heeft namelijk een adviesprijs van rond de €499,-.

Moto 360
De Motorola Moto 360 is de eerste smartwatch van Motorola en is tevens een van de eerste ronde smartwatches op de markt. Qua design heeft het wat ons betreft dan al meteen een streepje voor, want een slim horloge is prima, maar alleen als het ook echt op een horloge lijkt. Dat de Moto 360 daarnaast op Android Wear draait ervaren we ook als prettig, omdat het enerzijds is afgestemd op wearables en omdat anderzijds steeds meer smartwatches er op draaien en het dus voor ontwikkelaars interessant is apps er voor te maken. Vooralsnog communiceert het vooral goed met alles wat ook maar enigszins met Google te maken heeft en krijg je dankzij Google Now veel handige informatie doorgepusht.

Smartwatch
Heikel punt blijft alleen dat ook deze smartwatch altijd met je smartphone verbonden moet blijven. Dat hoeft niet perse een Motorola te zijn, maar kan alles zijn zolang het maar op Android 4.3 of hoger draait. Door het ontbreken van GPS kun je deze smartwatch echter niet los meenemen tijdens het hardlopen, want voor een accurate plaatsbepaling blijf je de GPS in je smartphone nodig hebben. Heel erg jammer. Tevens zetten wij vraagtekens bij de accuduur. Men drukte ons bij Motorola op het hart dat je minimaal de dag doorkomt op een volle batterij, maar daar zijn wij minder enthousiast over dan zij zelf. Een horloge dat elke dag aan de lader moet zien wij niet zitten.

Geen GPS
Daaraan merk je misschien ook wel dat de Moto 360 de eerste smartwatch van Motorola is. Sony heeft haar nieuwste slimme horloge namelijk ondertussen voorzien van GPS waardoor het ook interessant wordt voor de hardloper en Samsung maakt het met de Gear S zelfs mogelijk een simkaart in je horloge te schuiven zodat je je smartphone helemaal thuis kunt laten. Daardoor steken de mogelijkheden van de Moto 360 ietsjes schril af tegen de mogelijkheden die de concurrentie biedt, hoewel we er bij blijven dat Motorola op gebied van design nog maar barweinig hoeft bij te leren.

Moto 360 kopen
De Motorola Moto 360 heeft een adviesprijs van €250,- en moet vanaf de tweede week van oktober in de winkel liggen.

Deel dit bericht:
Tags