Volg ons
Redactie BesteProduct.nl
Redactie BesteProduct.nl
Redacteur

Energieverbruik oude koelkast raakt je in de portemonnee

door
Deel dit bericht: Facebook Twitter

Ergens weten we natuurlijk wel dat koelkasten veel stroom verbruiken, maar er zijn boeiendere zaken in het leven om je mee bezig te houden. Als we je vertellen dat die oude koelkast je jaarlijks honderd euro in de portemonnee scheelt, is het misschien toch verstandig even door te lezen. 

Koelkastproducent Bosch meldt op haar webiste dat koelkasten de afgelopen vijftien jaar zo’n 72 procent zuiniger zijn geworden. We hebben het nagekeken en dat lijkt redelijk te kloppen. Een onzuinig model rond 1995 tegen een A+++ koelkast van nu scheelt zo’n 50 tot 75 procent in energieverbruik. Dat is natuurlijk veel. Die oude koelkast die je ooit hebt gekregen, is daarmee dan toch niet zo goedkoop als je dacht.

Infographic Koelkast en energie

Voor het energieverbruik van een koelkast voor 2012 zijn we uitgegaan van een A+++ model. Het verschil is al snel zo’n 50 euro in energiekosten per jaar als je een 15 jaar oude ijskast gebruikt.

Ga je een nieuwe koelkast kopen, dan is de kans klein dat je nog modellen aantreft met alleen een A-label. Een A-label bij elektronische apparaten stond jarenlang voor energiezuinig, maar die tijd is allang voorbij. Sinds 1 juli 2012 mogen fabrikanten zelfs geen koelkasten meer leveren aan de winkels met energielabel A of lager. De nieuwe standaard is een A-label met minimaal één of twee, maar het liefst drie plussen. Reeds ingekochte koelkasten met een energielabel A mogen door winkels nog wel worden verkocht.

Verschil energieverbruik koelkast A+ en A+++
Als we de populaire Bosch KGE36AW40 (A+++ label, circa 575 euro) vergelijken met de Bosch KGV33NW20 (A+ label, circa 325 euro), zien we een verschil van circa 100 kWh per jaar. Het energieverbruik scheelt dus circa 25 euro per jaar. Het prijsverschil is zo’n 250 euro is in tien jaar terugverdiend, maar dat zal met stijgende energieprijzen wel wat lager uitkomen.  

Check de ranglijsten van BesteProduct.nl voor het vergelijken van nieuwe (energiezuinige) koelkasten.